Podłoże z pieczarkarni

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ziemia spod pieczarek?

Post »

Przepraszam, że się wtrącę ale dołączę się do tego pytania z swoim pytaniem. Czy taka ziemia po pieczarkach nie będzie jeszcze przez dłuższy czas "produkować" pieczarkę ?
W związku z tym czy taka ziemia, która posiada grzybnię nadaje się pod uprawę innych roślin ww. ?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

spokojnie możecie ja dawać pod pomidory , a to że mogą rosnąc pieczarki to szczegół :D , w niczym to nie szkodzi.
Ma stosunkowo mało K i P , a dużo N w porównaniu np. z obornikiem końskim

p.s.
u mnie rosnące pieczarki w niczym nie przeszkadzają pomidorom :) a pomidory pieczarkom :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od wielu, wielu lat, na warzywniaku korzystam z obornika po pieczarkowego, ziemi tam nie ma, jest torf, wapno oraz obornik. Mój dostawca obornika po pieczarkowego ,do produkcji pieczarek , zaopatruje się u profesjonalnych producentów , nie "robi" sam podłoża do produkcji pieczarek.

Po zakończeniu cyklu produkcyjnego , przed pozbyciem się z pieczarkarni tego podłoża, jest ono odkażane w wysokiej temperaturze, co powoduje że już na tym podłożu nie wyrosną żadne pieczarki.

http://www.dworzynski.com.pl/index.php?lng=pl&att_id=42
konar55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sie 2011, o 09:47

Post »

A jeśli chodzi o podkład to raczej świeży czy raczej przegnity kilkuletni, i jak tym nawozić? a czy da się taką popieczarkową "ziemią" nawieźć maliny ,jeżyny i winogron?
11krzych

Post »

Również istotne jest to, że w obecnej produkcji towarowej pieczarek, podłoże wraz z okrywą po zakończonej uprawie pieczarek poddawane jest zawsze termicznej dezynfekcji w temperaturze do 70-80°C.
To jest cytat ze strony podlinkowanej przez Tadeusza. Ciekawe dlaczego dezynfekują to podłoże po uprawie. Przecież nie dlatego, że za dużo kasy mają :) Taniej byłoby normalnie na pole wyrzucić, a jednak dezynfekują.

Napisane: Pt 30 wrz 2011 00:56
konar55 pisze:A jeśli chodzi o podkład to raczej świeży czy raczej przegnity kilkuletni
Może być tak i tak. Moim zdaniem świeży jest lepszy, bo składniki nie będą wypłukane.
konar55 pisze: czy da się taką popieczarkową "ziemią" nawieźć maliny ,jeżyny i winogron?
konar55 pisze: i jak tym nawozić?
Konar, kliknij sobie w to, co Ci Tadeusz pod nos podstawił, bo tam są odpowiedzi na Twoje pytania.
konar55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sie 2011, o 09:47

Post »

No to już mam jakieś podstawy do przygotowania podłoża na następny sezon. Pozdrawiam
oloolosz
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 23:30

Post »

witam
koło mnie jest fabryka pieczarek,niektórzy uwazaja,ze ten kompost jest nafaszerowany chemią,
niektórzy biora na działki
11krzych

Post »

oloolosz pisze:witam
koło mnie jest fabryka pieczarek,niektórzy uwazaja,ze ten kompost jest nafaszerowany chemią,
niektórzy biora na działki
i ?
O-Connor
50p
50p
Od: 25 kwie 2009, o 20:46

Post »

Gleba w ogrodzie warzywnym miała odczyn zbliżony do 7.0.
Niedawno została nawieziona znaczną ilością podłoża popieczarkowego, które podobno zawiera wapno.
Czy taki zabieg może znacznie podnieść pH ? Czy wskazane jest dodanie np. siarczanu i przekopanie na zimę?
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
11krzych

Re: podłoże popieczarkowe a ewentualne podwyższenie pH

Post »

Myślę, że powinieneś sprawdzić jakie jest pH tej gleby po wymieszaniu z tym podłożem i dopiero wtedy podjąć decyzję. Podłoże popieczarkowe może mieć odczyn nawet 8.0 ale takie z odczynem 6-7 też się zdarzają. W każdym razie nie syp dolomitu czy innego wapna.
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Podłoże pieczarkowe pod warzywa

Post »

Pytanie do znawców tematu.
Planuję założyć warzywnik. W tej chwili jest tam tylko piach. Chciałabym nawieźć ziemii popieczarkowej+glina. Całą operację chciałabym przeprowadzić latem lub jesienią tego roku. Czy wskazane są jakieś proporcje? Czegoś musi być więcej, mniej?
Czy na przyszłą wiosnę można już coś siać i sadzić? Planowałam na początek fasolkę szparagową, sałatę, rzodkiewki, pomidory, cebulkę, dynię, cukinię, pietruszkę, koperek.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Re: Kiedy warzywa po nawiezieniu ziemią popieczarkową?

Post »

Znawcą nie jestem - ale odpowiedzi nie widzę... ;:218
Gliny można dać ile się ma. Mój warzywnik na czystej jest glinie. Mieszać z piaskiem dobrze a głęboko (odwrócić), żeby się nie zrobiła warstwa gliny na wierzchu piasku, takie coś działa jak izolacja. Warzywa łatwiej zresztą siać w piaszczyste, a i chwasty łatwiej na glinie kiełkują (bo dobra :lol:) toteż lepiej mieć piasek na samej górze a glinę wmieszaną głębiej. Warto też zebrać trochę najlepszej, górnej warstwy gleby (czarną, nawet wraz z darnią) gdzieś na kupkę i mieć do posypywania później, na wypadek gdyby jakieś nierówności wyszły, czy tak w ogóle na podorędziu - przyda się.

Podłoże pieczarkowe jest odpowiednikiem przekompostowanego obornika, nie jakoś super przekompostowanego ale za to bogatego. Zwykle to słoma + kurzyniec, z dodatkiem torfu odkwaszonego wapnem. Azotu niekoniecznie ma dużo, pieczarki wyjadły. Wapna jest dość sporo - niewskazane pod borówki, rododendrony, iglaki też lepiej nie - dla warzyw zaś owo wapno bardzo cenne skoro ziemia piaszczysta. Niektóre warzywa nie lubią jak za dużo obornika, a poza takimi - trudno byłoby przedobrzyć, dać ile jest. Można się kierować zalecanymi dawkami obornika, jak tam książki podają; a do "rekultywacji słabych gleb" :wink: stosuje się 50-100 l/m2 .
Skoro dasz teraz i przekopiesz to do przyszłego roku się przegryzie. Jeśli nie przekopiesz lecz położysz jako ściółkę - też można tylko zaproszenie dla gryzoni na zimę...

Równiez można odłożyć część na kupkę, będzie gotowy kompost pod ręką. Można zrobić kupkę mieszaną z tym piaszczystym. To dodaję z praktyki, bo po pierwszym kopaniu działki jakieś nierówności wyjdą, coś gdzieś osiądzie itp., kupka sypkiej ziemi się przyda. Korzystam sobie z takiej też do szybkiego zadołowania sadzonek etc.

Skoro ta ziemia nie była uprawiana, to po całej operacji najlepiej posiać nawóz zielony, z tych na zimę, np. facelia z wyką. Na wiosnę będzie już ustabilizowana pięknie gleba z dodatkowa dawką próchnicy i azotu. Zielony nawóz zleżały przez zimę można wiosną przekopać albo zdjąć i odłożyć. Na kupkę :wink:
:wit
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

;:180 Dziękuję za odpowiedź. Teraz muszę pomęczyć męża, żeby jechał do pieczarkarni :). Moja ogródkowa ziemia jest tak jałowa, że zastrzyk energi w postaci obornika i gliny się przyda :). Będę też musiała poszukać w sklepach facelii.
Chyba sobie tym popieczarkowym nawozem załatwiłam jałowca. Po przesadzeniu i podsypaniu ziemią popieczarkową dziwnie zżółkł.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Nie musi być facelia, ja akurat lubię, ale też dlatego że ja na glinie. Na piasek masz większy wybór zielonych nawozów, motylkowe lepsze; też zależy kiedy będzie robione. http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... zy_zielone
Jałowiec może rosnąć na zasadowym choć zależy jaki to gatunek, raczej mu przesadzanie nie posłużyło na to lato. Oczywiście nie wiadomo dokładnie co jest w ziemi pieczarkowej akurat, to dlatego doradzam najpierw te zielonki posiać :wink:
:wit
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Wykorzystanie ziemi po pieczarkach

Post »

Dorwałem sporo ziemi z nawozem końskim z pieczarkarni. Na razie podsypałem maliny. Jak najlepiej ją wykorzystać. Bo nie wiem czy robić kółka z tego pod drzewami czy wybrać trochę ziemi wokół pnia drzewek i uzupełnić to tą ziemią ? Jak najkorzystniej ją wykorzystać dla dobra drzewek i krzaków. Czy można podsypać taką ziemią borówki amerykańskie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”