Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
Re: Piórkówki
Moudry już kwitnie ! Wprawdzie nie w Radkowie, ale na Dolnym Śląsku już tak. Długie lato zrobiło swoje. Czekam teraz na długą ciepłą jesień to może i w u siebie zobaczę kwitnące.
Tomek
Tomek
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Piórkówki
Czy mogę liczyć na pomoc, kupiłam przy wystawie dalii w Rybniku, myślałam,że to Pennisetum alopecuroides.
Teraz po przymrozku mam obawy może to jednak P. villosum?

Teraz po przymrozku mam obawy może to jednak P. villosum?

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
Moja rozplenica Rubrum przezimowała zadołowana w tunelu
. Wykopałam ja około miesiąca temu, bo myślałam, że po niej i właśnie dzisiaj zobaczyłam że wypuszcza nowe źdźbła.

- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozplenica Pennisetum glaucum
Dostałam rozplenicę i co mam dalej robić ? Wyczytałam w internecie, że to jest trawa jednoroczna. Czy mogę przechować ją w donicy przez zimę? Na kłosach potworzyły się dość duże kuleczki, czy to są nasiona? Jak można samemu dochować się tej trawy z nasion. Ojej, dużo tych moich pytań, ale myślę, że uzyskam dobrą radę. Dziękuję i pozdrawiam.

Pozdrawiam, Ania.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozplenica Pennisetum glaucum
Ja również mam tę trawę, chcę jedną roślinę na zimę do doniczek i włożyć do zimnego korytarza. I sadzić nasiona trawy zgodnie z zaleceniami : 3 nasiona w doniczkach. Pokrycie 1 cm gleby. Temperatura 25C. Kiełkować 3-10 dni.Wysiać nasiona 2-3 tygodnie przed przesadzania. Na zewnątrz gdy niema mrozu. Kolory liści, trawy, w późniejszym.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, to nasiona.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli przezimuję trawę w doniczce w piwnicy to może mi na wiosnę wypuścić? Pytam, bo nigdy nie miałam trawy ozdobnej jednorocznej.
Pozdrawiam, Ania.
Rozplenica-problem
Witam czy kos mógł by mnie oświecić dlaczego moja rozplenica mimo ze po posadzeniu zakwitła słabo bo słabo a w to lato nie zakwitła wcale mimo ze rośnie w słońcu,ładnie się rozrosła ale nie zakwitła.Dziękuję.
Re: rozplenica-problem
Powinna w tym roku zakwitnąć.Jeśli nie, to chyba po prostu taki egzemplarz, może winny sposób rozmnażania (z nasion?), nie wiem.Jeśli nie kup inną.Słabsze kwitnienie może być po kilku latach uprawy, gdy środkowa część zaczyna zamierać. Ja swoją wykopuję co kilka lat, oddzielam boki i sadzę na nowo.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przyczyną nie wydania kwiatostanów może być susza.
Rozplenica nie lubi też głębokiego sadzenia. Wykop wiosną, i przesadź na inne miejsce a jak duża kępa to też podziel.
Śliczne DZIĘKI!!!