Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

No to chyba dalej pójdzie do gruntu i na wiosne zobaczymy czy zakwitnie ;:180 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

kochasz swój ogródeczek to widać po zdjęciach :wit
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewka Passiflora to jedna z łatwiejszych pnączy południowych...zimą do zimnej piwnicy , a na wiosnę przyciąć i do większej donicy z nawozem włożyć...To wszystko... :D Polecam
Nasion szałwii omączonej jeszcze nie zbieram ,bo kwitną i nie chcą obeschnąć kwiatostany,ale pozbieram jak tylko się wytworzą... :uszy Siej niebieskie... :wink: ,bo piękne.Ja w każdym razie nie mogę się oprzeć kwiatom w tym kolorze... :lol:
Grażka posprzątać nie udało się wszystkiego,ale wiele róż przesadziłam na tyły...i jeden powojnik wkopałam ,ale inny musiałam wykopać ,łącznie jeden dołek z przenoszeniem ziemi z tyłów na przody... trwały 4 godziny...byłam wykończona...ale po odpoczynku przy tworzeniu obiadu ... :wink: siły powróciły i róże przesadzałam ...Cóż za jednostajna robota ,ale zadowolona jestem ...Trochę odpoczynku się przyda na zebranie mocy na kolejne wykopki :D
Z różami co przyjdą zrobię to samo co Ty...do jednego dołka i wielki kopiec...Wszystko zależy kiedy pojawią się u nas i jaka pogoda będzie ,byle by nie było przymrozków... ;:108
Majka jeżeli masz trochę gliny ,to wykopałabym nerinę i wsadziła ponownie do wspomnianej gliny,w miejscu gdzie będzie jej ciasno ,lekki kopczyk i niech sobie zimuje ... :D
Byłam u Ciebie i nie zdążyłam odpisać ...ten mały niepozorny kwiatuszek niebieski to Felicja...jednoroczny ,który miał mieć żółte środki i miał wyglądać tak http://www.ogrodniczka.pl/rosliny/rosli ... dkowa.html
Niestety nie mogę trafić na takowe nasiona ... :roll:
Izka mam propozycję ...może ja będę wypatrywać...i dostrzegę pełny koszyk dyniowatych z właścicielami ... :wink: ;:108
Passiflorę Ametyst mam od niedawna dzięki Tosi...
Teraz już nie muszę zapanowywać nad rozmiarami i ilościami ....rośnie i zmierza do długiego snu zimowego...nic nie przycinam ...jedynie zalegają mi doniczki z roślinami ,które muszę jeszcze wkopać ...i to jest największy szkopuł... :?
Małgośostatnie nawożenie róż przypada na czerwiec przy pierwszym kwitnieniu,potem już niech sobie radzą i przygotowują do spoczynku i do drewnienia pądów
U mnie jeszcze rosną pędy pnącej Sympatii,nie wiem czy jak co roku nie zmarzną ... :roll: Liczę na łagodną zimę
Tylko niektóre róże mają kwiaty,szczególnie te ,które już parę lat tkwią w ziemi...
Majka Bakopę pełna dostałam jako malutkie sadzonki w maju,szybko się rozrosły w skrzynce i pięknie kwitną i nie zmierzają kończyć...,przekwitają ,ale nasion nie widzę ,może to gatunek ,który rozmnaża się przez sadzonki... :roll: Clematis Arabella to dobry wybór ...niech Ci rośnie i pięknie kwitnie... ;:108
Jadziu nie wiem ,czy bakopę da się przetrzymać przez zimę w domu...prawdopodobnie zginie,tak się stało z białą poprzedniego roku...ale spróbuję zrobić z niej sadzonki...
Najlepsze ,że sadzonek mam wiele do ukorzenienia...przynajmniej takie mam zamiary,a gdzie ja to wszystko przetrzymam...to sama nie wiem... :wink:
Sangwinaria chyba tak jest... ,każda z nas uwiecznia swoje kwiaty ,aby w długie zimowe wieczory ponownie je przeglądać i planować kolejne zmiany... :lol:

The Fairy ma teraz najwięcej paków...zaczyna późno i kończy wraz z przymrozkami...
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Była mowa o umiłowaniu niebieskości... :wink: Tym razem jednoroczny ostrzeń powabny Cynoglossum amabile,zwany chińską niezapominajką...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Gaurę można u mnie znaleźć na każdej rabatce ,rozsiewa się wszędzie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lavender Lassie ,
Obrazek
Obrazek
Obrazek tutaj z dalią Fascination
Obrazek największy krzaczek to Rose de Resht,pod nią budleja Blue Chip
Obrazek Dalia z Cornelią

Obrazek Swany będzie tak kwitła do przymrozków
Obrazek

Obrazek Elmshorn na tle umorusanych rękawic roboczych..cóż za piękne tło... :;230

Obrazek Iceberg
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Czytam... czytam... a w głowie słyszę głos Neli :lol:
Ach... jak miło...
I nawet, pomimo Twojego narzekania na ogrom pracy, słyszę w tym głosie nutkę entuzjazmu...
Bo wiosną znów będzie ten moment oczekiwania: czy to już TO? Czy może jednak coś zmienić? :roll:
Ach... tyle planów... niech no tylko powróci słońce, będziemy szaleć!
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Nela, do Twoich różów i niebieskości jestem przyzwyczajona, ale żółta Crokus Rose :roll: na pewno Twoja? :)
Reorganizujesz? Ja też :) dopiero dzisiaj dopadła mnie wzmożona energia. Byłam dziś jedyną pracującą działkowiczką w okolicy :;230 gdyby taka aura potrwała dłuzej, to pewnie uporządkowałabym moje włości :;230
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie kilka kwiatów?
Przecież u Ciebie zatrzęsienie kwiecia.
Ty chyba zapomniałaś co znaczy słowo kilka :roll:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Neluś to na pewno nie ta Felicja, tamten był niziutki i całkiem inaczej wyglądał, środeczek wcale nie zapowiadał się żółty. Nie wiem dlaczego ale mi padł i zdążyłam zrobić tylko to jedno zdjęcie.
Pięknie masz rozrośniętą Rose de Rescht, ciekawa jestem kiedy moja będzie taka. I Elmshorn wciąż kwitnie. A tak w ogóle to jeszcze bardzo dużo Ci kwitnie. ;:138
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ogród to ciągłe tworzenie ,które nam daje dużo radości ,ale i frustracji...to takie sprzeczne wrażenia ,które bez siebie nie mogą żyć...ścierają się ,ale i nad tym panujemy...cóż za rozkosz...:D
Mamy małego fiola na punkcie kwiatów u mnie z akcentem na róże,powojniki i wszystko co niebieskie... :;230 Natura czyni cuda ...w naszych umysłach i samopoczuciu największe ... :uszy
Ten ,kto jeszcze o tym nie wie...biedny ..ułomny... :wink:
Basiu energia Cię rozpiera ,działamy w tym samym czasie ....na ostatnią chwilę...z reguły tak mam ... :lol:
Mała poprawka...Crocus jest mniej żółty,a właściwie kremowy...i ma zielone oczko ,co jest jego atutem :wink:
Na zdjęciu podświetlony przez słońce zżółkł niewłaściwie... :;230
Dzisiaj pracowałaś ... :shock: Przecież lało...Chyba ,że zakupiłaś pelerynę w Lidlu... :;230 Mam ją,jest tak wielka ,że razem z M zmieścimy się w niej bez problemu... :wink:Co za oszczędność...a jaka bliskość... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu a tam...taka drobiazgowa jesteś... :wink: no ..może trochę więcej...Musisz wziąć pod uwagę ,że u mnie z trudnością przemierza się włości,bo roślin mnóstwo ,a jak każda zakwitnie chociażby jednym kwiatkiem ,to tworzy się ich kilkanaście... :lol: No..ładnie wytłumaczyłam... ;:108
Majka właśnie o to chodzi ,że to ta roślina...co mnie bardzo dziwi.Tak podchodzą do odmian fachowcy... ;:14 U mnie też licha...już więcej nie będę jej siała
Twoja Rose de Resht będzie jeszcze większa od mojej i to już w przyszłym roku ,najpóźniej za dwa...przekonasz się o tym... :D Chciałabym ,aby wszystkie moje róże jeszcze kwitły...a z tego co widzę ,najlepiej mają się u mnie krzaczaste i pnące...floribundy ,miniatury... kiepsko... :cry:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

A The Fairy czy Swany to niby wielkie róże :? Muszę mieć jedną z takich niskich ale nie za szerokich bo potrzebuję posadzić przy chodniczku. Z Souvenirów nie ma takich mikrusów. :uszy
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka Swany ma długie pędy ,były lata ,kiedy u mnie osiągała 2,5m,ale zmarzła pewnej zimy...nieboga...i musiała zaczynać od nowa...The Fairy ma również długie macki ,ale nie aż tak...jest bardziej zwarta i rośnie jak widzisz przy dróżce... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Neluś, dużo masz jeszcze kolorów na włościach. U mnie kwitną jeszcze 4 róże i rudbekie. Dziś oddałam w dobre ręce dwie budleje:żółtą i niebieską. Jutro przesadzę Blue Chipa na nowe miejsce.A może jeszcze poczekać. On cały czas kwitnie.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tośka poczekaj ,na przesadzenie jeszcze czasu wiele...a teraz rozkoszuj się jego kwieciem... :lol:
Wiem w jakie dobre ręce przekazałaś... :uszy
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

No to poczekam. Nela, a może chcesz KOTKA????
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Nelka, Twoje róże są wciąż tak piękne i kwitnie wszystko tak bujnie, że chyba dopiero śnieg i mróz przerwą u Ciebie tę sielankę. Nie ma żadnego przejścia od lata do jesieni i od jesieni do zimy. Z jednej strony - super! Ale z drugiej ... jak nadejdą przymrozki, przezyjesz szok! :?
Podziwiam Twoją cierpliwość do roślin jednorocznych. U mnie zostały już tylko te, które regularnie same się wysiewają ... Ale piękne, te jednoroczne niebieskości :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”