Moje sukulenty - tomboj0

Zablokowany
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje sukulenty

Post »

Zatkało mnie, ale piękności! Gymnole wspaniale, a A.a. przepięknie kwitnie. Brawo! ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Darek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne rośliny,piękne kwiaty,piękne ciernie,a ten naskórek - jakby
wszystko pomalowane tym jesiennym słońcem.

Pozdrawiam - Marian.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Dzięki za odwiedziny i przyjemne recenzje.
Jesień - czas przemyśleń. Postanowiłem dokonać analizy morfologii swoich roślin. Niestety w obrębie systematyki kaktusów panuje nieopisany bałagan i mam wrażenie, że każdy autorytet nazywa rośliny jak chce. Dlatego amator raczej nie jest w stanie dokładnie określić nazwy swojej rośliny. Uważam jednak, że na pewnym poziomie ogólności można pokusić się o w miarę poprawne nazywanie roślinek.
Na pierwszy ogień wziąłem gymnole z podsekcji Terminalia (Till 2003). Należą tu charakterystyczne rośliny - żebra na przekroju są trójkątne, ciernie "słabe" zebrane w pęczki, odstające od pędu. Z aeroli wyrasta do 7, a ich ilość i długość w obrębie jednej rośliny bywa zmienna.
Należą tu trzy uznane gatunki (do których wrzuca się bardzo wiele taksonów - ale o tym może innym razem). Po przestudiowaniu wielu źródeł przedstawiłem ich cech charakterystyczne na amatorskich grafikach (tym razem miniatury):
1. G. mihanowichii
Obrazek
2. G. stenopleurum
Obrazek
3. G. anisitsii
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
Ciekawy jestem Waszych recenzji.
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Bardzo ważnymi cechami rozpoznawczymi są również: budowa kwiatu, budowa nasiona, budowa owocu oraz rejon występowania w naturze. Te dane są niezbędne, by w pełni zdiagnozować dany takson. Cechy typu ilość żeber, opis cierni czy naskórek są cechami drugorzędnymi w stosunku do tych, które wymieniłem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Na gymno nie znam się wcale, ale bardzo podoba mi się sposób prezentacji:)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Postanowiłem dokonać analizy morfologii swoich roślin
Bardzo ambitne zadanie. :) Nie do końca jestem przekonany czy wykonalne - tzn. trzeba by dysponować też nasionami, mikroskopem etc. No i mnóstwem literatury - tu internet nie do końca pomoże.

Mam niewiele książek o gymno więc nie za dużo pomogę - moja wiedza o morfologii jest stricto teoretyczna. Opisy mogę poczytać i tyle.
bardzo podoba mi się sposób prezentacji
Mnie mniej - nie lubię miniatur bo za dużo czasu zabiera mi ich otwieranie. :x
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Chodziło mi o wartość merytoryczną prezentowanych fotografii. Nie bądźmy tacy drobiazgowi - to chyba żaden problem powiększyć kilka zdjęć.
tomboj0
500p
500p

Post »

blabla pisze:Bardzo ważnymi cechami rozpoznawczymi są również: budowa kwiatu, budowa nasiona, budowa owocu oraz rejon występowania w naturze. Te dane są niezbędne, by w pełni zdiagnozować dany takson. Cechy typu ilość żeber, opis cierni czy naskórek są cechami drugorzędnymi w stosunku do tych, które wymieniłem.
Często opiera się systematykę różnych organizmów na "morfologii rozrodu". Niestety w wypadku roślin często ich nie ma w danym momencie, dlatego można posługiwać się innymi cechami (rozróżnienie pierwszorzędne/drugorzędne jest zawsze arbitralne i subiektywne). Istnieje wiele kluczy do roślin opartych na morfologii organów generatywnych - np. sympatyczny klucz do oznaczania litopsów autorstwa Cole'a.
Cechy, które wymieniłeś jako "bardzo ważne" mają niewielkie zastosowanie w rozróżnianiu tych trzech gatunków. Nasiona mają praktycznie identyczne - co było podstawą połączenia w jedną sekcję. Co do kwiatów i owoców również są bardzo podobne - tyle tylko, że w wypadku G. mihanowichi nie otwierają się w pełni i na ogół są zielonkawe (chociaż mogą być różowe, rośliny z białym kwiatem zalicza się do G. stenopleurum). Zasięgi tych roślin pokrywają się częściowo, a więc informacja o rejonie występowania nie jest decydująca.
Cechy, które wymieniłeś jako "drugorzędne" są w tym wypadku bardzo ważne. W klasycznym opisie Rittera podkreślana jest różnica pomiędzy wyglądem naskórka u G. mihanowichii i G. stenopleurum, G. Charles również uważa tę cechę za ważną i umożliwiającą w miarę pewne odróżnienie gatunków.
Wszyscy znane mi źródła wskazują na to, że G. m. ma praktycznie zawsze 8 żeber - jest to cecha w miarę stała, podobnie jak wcięcia na żebrach G. anisitsii.
Co do cierni to rzeczywiście są podobne u tych trzech gatunków i raczej mogą stanowić pomoc w określeniu sekcji.
hen_s pisze:Nie do końca jestem przekonany czy wykonalne...tu internet nie do końca pomoże.
I ja również nie jestem przekonany czy da się to zrobić. Myślę, że wszystko zależy od poziomu szczegółowości na który chciałbym zejść - na razie nie planuję schodzić "głębiej" niż do poziomu gatunków wymienianych przez Charlesa, no i oczywiście od silnej woli. Nie chcę tworzyć jakichś superspecjalistycznych ocen a jedynie garść uwag, które umożliwią zgrubne określenie, przez każdego, gatunku jaki się posiada a kupiło w pokątnym miejscu.
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jeśli z tymi gymnakami jest rzeczywiście tak, jak piszesz (ja o tym nie mam zielonego pojęcia) to wcale nie należy się dziwić, gdy ktoś wpadnie na pomysł, by z nich wszystkich zrobić jeden gatunek.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę więcej wiedzy, lubię sobie poczytać
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

blabla pisze:Jeśli z tymi gymnakami jest rzeczywiście tak, jak piszesz (ja o tym nie mam zielonego pojęcia) to wcale nie należy się dziwić, gdy ktoś wpadnie na pomysł, by z nich wszystkich zrobić jeden gatunek.
O ile to już w jakimś sensie miejsca nie miało. Różne źródła podają różne informacje. G. stenopleurum (syn. G friedrichii) należał do G. mihanovichii, lecz został z niego wyodrębniony, jako osobny gatunek. Inne źródło podaje, że G.s jest formą przejściową do G. anisitsii :?

Tomboj0, czy pokusisz się także o analizę poszczególnych form w obrębie gatunku?
Zastanawia mnie, jak się ma rzecz (według wiedzy, na której Ty bazujesz) z G. damsii. Czy systematyka, którą się posługujesz, lokalizuje go w obrębie G. anisitsii, jako synonim, czy traktuje jako oddzielny gatunek...
tomboj0
500p
500p

Post »

sokolica pisze:...czy pokusisz się także o analizę poszczególnych form w obrębie gatunku?
Raczej nie. Jest ich zbyt dużo - róznych "taksonów" opisanych jest ok. 1000. Wyodrębniane są bez ładu i składu, nie widzę możliwości ich rozpoznawania (z wyjątkiem paru charakterystycznych form) na "pierwszy rzut oka" na podstawie tylko cech organów wegetatywnych.
sokolica pisze:...jak się ma rzecz z G. damsii. ...
G. damsii i anisitsii ostatnio (w 2004) rozdzielali Till i Amerhauser na podstawie długości kielicha kwiatowego oraz stopnia otwierania się kwiatów. W 2009 roku Charles na podstawie analizy licznych osobników stwierdza, że cechy te są płynnie zmienne. Pomimo, że nie znajduje właściwie znaczących zróżnic pomiędzy tymi taksonami,chyba z przywyczajenia, pozostawia G. damsii przy życiu redukując go jednak do podgatunku w obrębie G. anisitsii - czyli G. anisitsii subsb. damsi. Jeszcze dalej (i dla mnie jest to najbardziej logiczne podejście) idzie sprawa w ostatnim (2011) "Das grosse Kakteen Lexicon" tam G. damsii włączono do G. anistsii subsp. anisitsii (podobnie jak wiele innych taksonów). Z pozostałych podgatunków pozostawiono jedynie subsp. multiproliferum jednocześnie sugerując, że liczne tworzenie odrostów przez te rośliny może być wynikiem choroby.
Sam czytając różne opisy nie znalazłem "ostrych" cech różnicujących - jedynie Pilbeam wspomina, że G. damsii ma szary pyłek. Moje rośliny, które kupiłem pod nazwą G. damsii nie miały takiego pyłku.
sokolica pisze:...Inne źródło podaje, że G.s jest formą przejściową do G. anisitsii :?
Cieszę się, że o tym napisałaś. Można ułożyć ciąg osobników których morfologia płynnie przechodzi od G. mihanowichii do G. anisitsii, mało tego ten ciąg można "pociągnąć" dalej:
G. mihanowichii-stenopleurum-anisitsii-griseopallidum-pseudomalacocarpus-marsoneri
dalszych przejść na razie nie studiowałem.
Jest to doskonała ilustracja czegoś co Dawkins nazywa "kontinuum osobników" i potwierdza neodarwinowską teorię ewolucji.
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

G. damsii i anisitsii
Czytam z zaciekawieniem stricto teoretycznym to co napisaliście. ;:132
I tak się zastanawiam... Pewnie macie te rośliny. Czy one są u Was identyczne?? U mnie nie. To inne rośliny. I u mnie zostaną z etykietami G. damsii i G. anistisii. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
tomboj0
500p
500p

Post »

Obrazek
Są różne, a jednak są psami.
pozdrawiam
tomek