Storczykowy parapet Klaudii

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowy parapet Klaudii

Post »

Witam,
Śliczne rzeczy się tu u Ciebie dzieją.
Cattleya ma uroczy kolor. Gratuluję rośliny :)
Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

nina1611, kasialb1, kasia74, andzia0801 Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa dotyczące mojej Cattley'ki :wink:
sylki3 Zapach jest cudowny, szczególnie w godzinach około południowych- całe piętro domu pachnie :D
justus27 Masz czego zazdrościć :) dziwię się tylko, dlaczego Ty jeszcze tam nie dotarłaś...Masz przecież tak blisko :roll:
ja przejechałam ok. 370km i to w 8h dzielnie stojąc w gigantycznych korkach na autostradzie. Doniczka owszem
ciekawa, ale jak na razie to jeden wielki znak zapytania, nie wiadomo czy zda u mnie egzamin. Nie wiem jeszcze
którą Cattleye w nią posadzić. Pędzik dziękuje i powiem po cichu, że na przeciwległym, młodszym liściu coś się
kluje... Jak drugi pędzik to chyba oszaleje ze szczęścia :lol:
lucynaf Pisząc mój pierworodny miałam na myśli pędzik :wink: jak tylko przesadzę, którąś z Cattleyek to będę
relacjonować na bieżąco. Dość podglądania, ale i tak za to Ci bardzo dziękuję, w końcu to czas poświęcony
dla mojego wątku...
rysia13 może to i z jednej strony lepiej, bo musieliby tam pracować nawet po nocach :;230
dudus327Miło mi, że pamiętasz o mojej Martusi :wink: Póki co stoją w innych pokojach, ale trzeba będzie je razem
postawić... Może wtedy Martusia się zawstydzi i pokaże jakaś pochewkę :roll:

Na koniec chciałam Was kochani zapytać o jedn rzecz. Pisałam wcześniej, że wyniosłam jednego phalaenopsisa
(Teo - od wełnowców) na ganek. Bardzo mu się ta samotność tam spodobała - 2 nowe liście, 1 pędzik, 1 klujący się cosik, nowy korzonek, ogólnie lepiej wygląda. Podejrzewam, że sprawcą tego wszystkiego jest chłodny klimat, w którym aktualnie przebywa. Obecnie noce stają się coraz chłodniejsze, a temperatura spada ostatnio nawet do 7'C. Boję się czy nie zaszkodzi to roślinie, albo pędzikowi. Póki co nie widzę by było mu tam źle. Czy przenieść go w cieplejsze miejsce?
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Klaudia, ja bym nie ryzykowała i wniosłabym Phalaenopsisa do domu, szkoda by było gdyby pędzik ucierpiał ;:108
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42

Post »

ja mam ten sam dylemat...jednak uległam strachowi i zabrałam do domu falki z pędami, zostawiłam tylko cymbidium i jednego uparciucha, bo nie chce nic wypuścić - a jest już pora na niego!
ale i tak ustawiłam je na chłodniejszym parapecie
Cattleya - przepiękana ;:167
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Lucynaf, Maroka Nie ryzykowałam i wyniosłam Phalaenopsisa w cieplejsze miejsce. Pędzik rośnie jak na drożdżach ( może to za sprawą większej temperatury).

Obrazek

Po raz drugi w tym roku moje kwiaty zmieniły zamieszkanie, przemieszczając się 75km do mieszkania studenckiego 8-)
Tym razem nie było większych szkód, prócz 1 zasuszonego kwiatuszka. Korzystając z życia w wielkim mieście, wybrałam się na zakupy do LM :) Oto nowe nabytki:

Miltonia
- od jakiegoś czasu umieszczona na mojej liście chciejstw. Przeceniona na 9zł z 35zł. Kwiaty ma już zasuszone, ale wiadomo, że prędzej czy później by nic z nich nie było. Poczekam cierpliwie na kolejne roll: Obym tylko dała radę w uprawie :roll:

Obrazek Obrazek

Cambria
Od razu wpadła mi w oko :roll: Taki tygrysek. Taką samą znalazłam również na przecenie. W zasadzie nie wiem dlaczego ona tam wylądowała. Czasami sprzedaje się okazy w wiele gorszym stanie. Kupiłam oczywiście tą tańszą (tyle co M).
Nie wiem dlaczego, ale uwielbiam Cambrie ;:167

Obrazek
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piękne nowości!!! :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

gratuluję wyprawy do storczykarni i pięknej catleyki jako swego rodzaju pamiątki :) ostatnie nowości przepiękne :)
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Pięknotki kupiłaś ;:138
Cambria ma śliczne wzorki, a żółty środeczek dodaje jej uroku ;:138
Miltonia, chm... :roll: Wiesz jak tak czytam o niej na forum to wyciągnęłam wniosek, że połowa sukcesu to korzonki. Jeśli jeszcze dojdą dobre warunki to sukces murowany. Jeśli nie ma korzeni to w super warunkach i tak dużo ich ginie :( To tylko moje spostrzeżenia :roll:
Pędzik pnie się w górę :uszy
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Śliczny cambriowaty tygrysek :wink: i miltonia też ładna, mimo usychających kwiatuszków, widać jak kiedyś będzie kwitła, czyli zakup nie do końca w ciemno :D Oby jak najszybciej przyzwyczaiła się do nowych warunków i odwdzięczyła ci się za opiekę ponownym pięknym kwitnieniem!
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cambria i Catleja przepiękne, również storczyki tych odmian zaczynają mnie fascynować.
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42

Post »

Klaudio doskonale Cię rozumiem z tymi przeprowadzkami, ja z moimi też objeżdżam, ale 220 km.
Najgorsze są kwitnące, one czasami dostają focha po podróż:)
Śliczne nowości ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p
Od: 15 lip 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Bardzo ładna ta Cambria, przwdziwy tygrys! Czy ona pachnie?
Trzymam paluszki za Miltonię, oby szybciutko zakwitła ponownie!
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne nowości, życzę udanej chodowli trudnej miltonii ja już 3 zgładziłam :;230 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”