Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

Aguś, Monia begonię dostałam od sąsiadki. Jest niesamowita. Kwiaty ma wielkie jak dłoń. No wysoka u mnie na jakiś metr. Takich jeszcze nie widziałam. Naprawdę prezentuje się pięknie w donicy.

Monia, ja się zastanawiam, czy ta moja jak już pewnie przeczytałaś to nie handel. Ma takie grube te pędy, ale kwitnie non stop i kwiaty ma duże. Musisz przyjechać w przyszłym roku i sama ocenić.

Adrianno, Abrahamka mam od 3 lat. Na razie nie popisał się wzrostem i gęstością. No, ale czekam. Moja ziemia chyba nie łaskawa dla róż, dlatego tak mało nowych przyrostów.
Byliny nie sprawdziły się? Były za mało widoczne?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Gosiu ;:167 nacieszyłam oczy w Twoim ogrodzie ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koniecznie musze sobie taka biala begonie do donicy zapodac w przyszlym roku - normalnie cos niesamowitego ;:167
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przez chwilę patrząc na begonię zastanawiałam się , jaka to róża :;230 Potem mnie oświeciło :D Teraz już róż nie pryskam. Sprawdzało się opryskiwanie wiosną. Jednak lato było tak deszczowe, że nie zrobiłam tego później i te wrażliwe wyłysiały. Nic nie szkodzi Berolinie, jest najzieleńsza.Dopiero wczoraj doczytałam, że ma ADR :oops:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, jak zwykle dziękuję ;:196

Jule, ja nie spotkałam wcześniej takiej begonii. Dostałam ją od sąsiadki. Nie mam pojęcia gdzie ona ją kupiła.

Ewa, ja róż też już nie pryskam. W sumie długo się trzymały. Miałam tylko 3, które prawie wyłysiały. Teraz do nich dołączył Szekspir, a inne powoli zaczynają gubić. No, ale w tym roku lipcowe deszcze, a potem sierpniowo - wrzesniowe susze zrobiły swoje. Ja też zaczynam opryski wiosną, kiedy nie ma jeszcze liści. Opryskuję też ziemię i korę wokół roślin. W tym roku robiłam tylko 2 opryski.

Zdjęcia z początku września, żeby nie było, że u mnie tak kolorowo. :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Gosiu jeszcze we wrześniu kwitną Ci lilie , a ta niebieska roślinka na ostatnim zdjęciu to co to za cudo :roll: :roll:
U mnie zakwitła jabłoń, która na wiosnę nie miała ani jednego kwiatka , przyroda głupieje taka pogoda :D :wit :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Też mi się niewiele udało-trzy opryski. Jest i tak nieźle :D Zwróciłam uwagę na wilczomlecz, długo go masz? Mam dostać trochę na wiosnę, ale nie bardzo wiem, jak bardzo się rozrasta. Posadziłam sosnkę i nie mogę teraz wytępić :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Kolorowo, bardzo kolorowo. :tan
Małgosiu czym opryskujesz róże wiosną?
Moje w tym roku straciły prawie wszystkie listki.
Mnie tez sie podoba Twój wilczomlecz. :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Może ja coś powiem o wilczomleczu mirtowatym bo mam go wiele lat.
Na Dolnym Śląsku bez względu na to jaka jest zima, nie przemarza.
Dość łatwo się wysiewa ale nie jest kłopotliwy ani ekspansywny ( kilka sadzonek rocznie ).
Kwitnie na końcach pędów na żółto.
Stare, długie pędy wycinam ( łysieją i liście mają tylko na końcach pędów ) a ze środka rozety wyrastają nowe, ładniejsze :P
Ogólnie - tworzy jakby kolistą rozetę i dobrze znosi cięcie.
Liście mięsiste, atrakcyjne przez cały rok o lekko niebieskawym odcieniu.
Polecam.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko, witam Cię u siebie :wit
Cieszę się, że do mnie zajrzałaś.
Odpowiedziałaś wszystkim na temat wilczomlecza.
Ta jestem bardzo zadowolona z niego. Nie sprawia kłopotów. Rozsiewa się, ale niezbyt intensywnie.
Ja też wycinam stare pedy, zaraz po przekwitnięciu., żeby ograniczyć rozsiewanie i poprawić pokrój.
Bardzo ładnie prezentuje się na rabacie.

Marylko, opryskuję czym się da. Stawiam na różnorodność. Najczęściej pierwszy jest miedzian, a potem co wpadnie w ręce.Wiosenne opryski starczają na długo. Pierwszy wykonuję zaraz po ustąpieniu mrozów, zanim rozpocznie się wegetacja, potem 2 razy jeszcze co 7 dni. Następny oprysk wykonuję jeśli trzeba oczywiście dopiero pod koniec czerwca.
W tym roku więcej oprysków nie robiłam.

Ewo, polecam akurat ten rodzaj wilczomleczu. Jest nieinwazyjny. Mam go od jakiś 6 lat. Nadal rośnie w tym samym miejscu :D

Bożenko, lilie? Nie wiem gdzie widziałaś lilie, może na wcześniejszych zdjęciach. Nie nadążam z wklejaniem zdjęć. Ostatnie są z początku września, a już mamy październik. U mnie kwitną płomyki szydlasty. Pomerdało się roślinkom :D
Dziewczyny już odpowiedziały, że to wilczomlecz

Rabata pod płotem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Zupełnie nie wiem, czemu narzekasz na swój ogródek :roll: Na rabacie okołopłotowej już jest busz... a parę miesięcy temu była tam tylko psia ścieżka....
Lobelie świetnie sobie radzą w gruncie ;:63 Nawet moje przekwitnięte balkonowe wysadzone do ogródka odżyły. Nie są takie ładne jak u Ciebie, ale niewątpliwie złapały oddech i zostało im dane drugie życie :D Podobnie ma się z petuniami :D
Podpatrzyłam u Ciebie ;:180
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Twój zagonek werbeny super się zagęścił, co będzie za rok?
Moje kosmosy od dawna już zasilają kompost :wink:
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

werbena przyciąga motyle, to jeszcze jeden powód żeby ją mieć. Pięknie u Ciebie Gosiu i kwitnąco, rośliny w tym roku szaleją, boję się że zmarzną nie przygotowane do zimy, co tak ładnie kwitnie? to szałwia czy lawenda?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu ładnie kwitły Ci roślinki we wrześniu a teraz to powinny już iść spać więc nie ma się co martwić jak mało kwitnie. Ja z Odętką walczę już drugi rok. Teraz karczują ją już na ostatniej rabacie ale to nie jest powiedziane że ona nie wylezie za rok. Powłaziła pod chodnik i pewnie wylezie po drugiej stronie. A tak ładna bestyjka. :evil:
Flesz widać zrównoważony facet, drapanko dla niego. ;:167 Goldi jeszcze młodziak, dopiero roczek skończył niedawno, ale o dziwo zostawił w spokoju najnowszą rabatę więc może przestanie robić wykopki. Chociaż za podziemnym stworem potrafi wykopać dość sporą dziurę. :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś, na tej rabacie faktycznie busz powstał.
Nie wiem jak to w przyszłym roku będzie wyglądało jak się róże rozrosną. Chociaż może będzie to w miarę nieźle wyglądało?
Zobaczymy.
Cieszę się, że można coś u mnie podpatrzeć. Trochę podnosi mnie to na duchu.
W przyszłym roku będzie więcej lobelii i petunii. Naprawdę doskonale sobie radzą i pięknie wyglądają o ile ktoś lubi takie kolorki :wink:

Jolu, za rok zostawię tylko te, które będzie trzeba, resztę porozdaję. Tak samo robię z kosmosami. Albo rozdaję, albo lądują, niestety w śmietniku. Może do wiosny dorobię się kompostownika.
Kosmos już u mnie też wyrwany.

Ula, na którym zdjęciu?
ładnie kwitnie na pierwszym lobelia. Na ostatnim szałwia. Mam nadzieję, że roślinki zdążą usnąć. Bardziej martwię się o to, że nie będzie padało przed przyjściem mrozów.

Maju, moja biała odentka została uwięziona w donicy. Zobaczymy jak będzie sobie radziła. Variegata wiosną trafi do donicy. Bardzo mi się podoba dlatego próbuję różnych sposobów.
Fleszor naprawdę jest prawdziwie ogrodowym psem. Szybko uczy się, że nie ma wstepu na rabaty.
Wystarczą patyczki, żeby wyznaczyć granicę. Ja jak do tej pory nie miałam podziemnych lokatorów więc nie wiem jak by się zachowywał, ale goldeny to bardzo mądre psiaki więc myślę, że Twój łatwo się nauczy co może, a czego nie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”