Ogród Ignis05 cz2
Re: Ogród Ignis05 cz2
Krysiu, jak wyjęłam z doniczki to mi się samo rozpadło na 5 czy 6 sadzonek
Cieszę się, że znalazlaś miejsce na piwonie i ciekawa jestem czy będa kwitły u Ciebie
Cieszę się, że znalazlaś miejsce na piwonie i ciekawa jestem czy będa kwitły u Ciebie
- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Agatko
, czasem myślę, że powinnaś pozwolić swoim roślinom trochę porosnąć w Swoim ogrodzie
Ogrodnik musi nauczyć się cierpliwości.
Dorotko,
sama jestem ciekawa. Mam nadzieję, że te piwonie mi się rozrosną i jak już znajdziesz na nie miejsce u siebie, to będę mogła się nimi z Tobą podzielić.
Dzisiaj nareszcie znalazłam chwilę na zrobienie zdjęć.
Wyglądało to tak, że jak wpadłam z aparatem do ogrodu, to sama nie wiem kiedy zrobiłam prawie 60 fotek.
Oczywiście , niektóre nie są najwyraźniejsze, ale trudno.
Na początek róże :
Jeszcze jeden kwiat Polki

Westerland

Pink Peace

Graham Thomas

Agatko

Ogrodnik musi nauczyć się cierpliwości.

Dorotko,

Dzisiaj nareszcie znalazłam chwilę na zrobienie zdjęć.

Oczywiście , niektóre nie są najwyraźniejsze, ale trudno.

Na początek róże :
Jeszcze jeden kwiat Polki

Westerland

Pink Peace

Graham Thomas

- Ignis05
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Krysiu, masz rację, że w takie jesienne dni przyjemnie popracować w ogrodzie nawet po ciemnicy.
Człowiek ma chyba świadomość, że to już ostatnie takie chwile w sezonie i stara się z nich korzystać jak może.
Umiarkowana temperatura też wpływa na zapał
Ty to jesteś dobra dusza, znowu dzieliłaś roślinki
Fajnie tak chodzić po ogródku i opowiadać znajomym, jaki rodowód mają nasi ogrodowi mieszkańcy
Ta z gGdańska , tamte z Andrychowa, te spod Warszawy, a te - to Ślązaczki
Miny znajomych
bezcenny widok.
Piękne jesienne róże, w jesiennych barwach
Pani Goździkowa, to mój faworyt
, chociaż innym tez niczego nie brakuje.
Człowiek ma chyba świadomość, że to już ostatnie takie chwile w sezonie i stara się z nich korzystać jak może.
Umiarkowana temperatura też wpływa na zapał

Ty to jesteś dobra dusza, znowu dzieliłaś roślinki

Fajnie tak chodzić po ogródku i opowiadać znajomym, jaki rodowód mają nasi ogrodowi mieszkańcy

Miny znajomych

Piękne jesienne róże, w jesiennych barwach

Pani Goździkowa, to mój faworyt

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Ignis05
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Krysiu, nawet nie wiedziałam, że masz 'Polkę'... Mogłabyś napisać, jak ona się sprawuje u Ciebie? Czy już zimowała? I jakie ma pędy: sztywne czy raczej wiotkie?
Donoszę, że 'Crown Princess Margaretha" z patyczka od Ciebie żyje, jeśli uda mi się ja przezimować, to będzie świetnie
Donoszę, że 'Crown Princess Margaretha" z patyczka od Ciebie żyje, jeśli uda mi się ja przezimować, to będzie świetnie

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, co to za pięknie przebarwiające się pnącze pokazałaś? Bardzo ładne kolorki ma!
A moje roślinki niedługo odpoczną, musiałam poprzesadzać te z bialej rabatki, bo dosadzałam wysokie świerki serbskie. Po wycięciu usycających topoli i gałęzi drzewa, które przeszkadzały sąsiadom mam za dobry widok na ich prywatność, świerki będą bardzo użyteczne. No i część nasadzeń przestała się tam mieścić...
A moje roślinki niedługo odpoczną, musiałam poprzesadzać te z bialej rabatki, bo dosadzałam wysokie świerki serbskie. Po wycięciu usycających topoli i gałęzi drzewa, które przeszkadzały sąsiadom mam za dobry widok na ich prywatność, świerki będą bardzo użyteczne. No i część nasadzeń przestała się tam mieścić...

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Krysiu
z komponowaniem i upychaniem nowych roślin to wiadomo jak jest ;)
latanie w amoku z doniczką w ręce ... bo przecież tam i tam było luźno i było jeszcze miejsce na kolejną sadzonkę a .. nagle okazuje się, że już za ciasno...
w rezultacie poczekalnia doniczkowa rośnie przez cały sezon i aby wsadzić wszystko przed mrozem do gruntu...to szału można dostać
U mnie tak co roku , nie wiem jak u was
dlatego teraz przy okazji przenosin staram się zaplanowac przynajmniej ogólnie gdzie i co posadzić ale założę się, że i tak będę upychać na koniec
plan wciąż się zmienia...
zatem jak każda nowa roślinka, tak i Józefinka znajdzie swoje miejsce ;)
Zdjęciami pojechałaś po oczach
mój kochany Abraham i Bonica!
bez nich nie wyobrażam sobie ogrodu!
C.P. Margaretha strasznie kusi, jaka jest duża u ciebie?
A rugosy w okazałych koralikach! Twoje bardziej czerwone niż te popularne pomarańczowe!

z komponowaniem i upychaniem nowych roślin to wiadomo jak jest ;)
latanie w amoku z doniczką w ręce ... bo przecież tam i tam było luźno i było jeszcze miejsce na kolejną sadzonkę a .. nagle okazuje się, że już za ciasno...

dlatego teraz przy okazji przenosin staram się zaplanowac przynajmniej ogólnie gdzie i co posadzić ale założę się, że i tak będę upychać na koniec

zatem jak każda nowa roślinka, tak i Józefinka znajdzie swoje miejsce ;)
Zdjęciami pojechałaś po oczach

mój kochany Abraham i Bonica!

C.P. Margaretha strasznie kusi, jaka jest duża u ciebie?
A rugosy w okazałych koralikach! Twoje bardziej czerwone niż te popularne pomarańczowe!
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Dokładnie tak samo, a jeszcze człowiek na myśl o nadchodzącej zimie i okresie totalnego bezrybia, kupi to i owo, bo ostatnia okazja, bo musi mieć, bo i tak jest tyle w doniczkach do posadzenia, to za różnica- jedno mniej czy więcejw rezultacie poczekalnia doniczkowa rośnie przez cały sezon i aby wsadzić wszystko przed mrozem do gruntu...to szału można dostać![]()
U mnie tak co roku , nie wiem jak u was
![]()
![]()

- Ignis05
Beatkolelumpolelum pisze:Krysiu, nawet nie wiedziałam, że masz 'Polkę'... Mogłabyś napisać, jak ona się sprawuje u Ciebie? Czy już zimowała? I jakie ma pędy: sztywne czy raczej wiotkie?

Polkę mam już od jakiegoś czasu. Dokładnie zimowała u mnie przez ostatnie dwie surowe zimy. Była to sadzonka w doniczce i po wyjęciu z doniczki okazało się, że prawie nie ma korzeni. Obawiałam się, czy ma jakieś szanse na przeżycie. Ale jakoś dała radę i dopiero teraz na tyle wzmocnił się jej system korzeniowy, że zaczęła rosnąć. Wypuściła w tym roku kilka pędów , w tym jeden szczegółnie długi z tym pięknym kwiatem na końcu. To już jej kolejne kwitnienie w tym sezonie. Pędy nie są szczególnie sztywne, ale i niezbyt wiotkie. Coś podobnego, jak ma Crown P. Margaretha.
Agatko,Sure pisze:..... co to za pięknie przebarwiające się pnącze pokazałaś?

Ewa,gloriadei pisze:.......C.P. Margaretha strasznie kusi, jaka jest duża u ciebie?......

Może w tym sezonie zdążę ją specjalnie zabezpieczyć. O ile ją z kolei nie zaparzę, bo to też nie dobrze.

Teraz ma kilka pędów tak około 1,2 - 1,5 m. To jak na angielkę pnącą niezły przyrost w jednym sezonie.

O ranylelumpolelum pisze:Dokładnie tak samo, a jeszcze człowiek na myśl o nadchodzącej zimie i okresie totalnego bezrybia, kupi to i owo, bo ostatnia okazja, bo musi mieć, bo i tak jest tyle w doniczkach do posadzenia, to za różnica- jedno mniej czy więcejw rezultacie poczekalnia doniczkowa rośnie przez cały sezon i aby wsadzić wszystko przed mrozem do gruntu........

Ewcia i Beatko , jakbym sama to mówiła, no - pisała. Dokładnie .

Dorotkodorbie pisze:Piekne rózyczki Krysiu

- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Krysiu
Jesienne kwiaty w ogrodzie zapowiadają nieuchronnie zbliżającą się zimę ale u Ciebie to wyglada raczej na późne lato.
Robiłaś różane zakupy?

Jesienne kwiaty w ogrodzie zapowiadają nieuchronnie zbliżającą się zimę ale u Ciebie to wyglada raczej na późne lato.
Robiłaś różane zakupy?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Och taka jesień złota nie jest zła ........................... dziś było pięknie u nas ale to chyba już koniec takiej pogody
gdzie nie zajrzę tam róże

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, tawuła na ostatnim zdjęciu w takich samych kolorach jak u mnie, moja jedna brzoza cała żółta ale druga zielono-żółta a różowe rozchodniki już zbrązowiały. U mnie już naprawdę jesień, taka późna jesień.