Rybka i Majs Zarejestrowałem się na Poloniainfo.sobie. To jest forum "ogólne", gdzie najwięcej się dyskutuje o historii i polityce (oprócz warunków bytu w Skandynawii). Spróbowałem tam pisać o tematyce ogrodniczym, ale z miernym skutkiem. Panuje tam oczywiście język polski, a przeważnie ludzie piszą bez polskich liter. Może jednak warto się rejestrować?
Mi sie nawet nie chce myslec o polityce, dosc tego jak sie tylko wlaczy tv. Jestem zarejestrowana na forum norweskim, bo ciezko bylo na poczatku sie pokumac z norweskimi przepisami itd.
Watek ogrodniczy tam tez jest martwy, ale tym sie nie przejmuje bo nasze forum jest najlepsze
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Ludziska którzy wyjechali na obca ziemie szybko dopasowują się do otoczenia, tzn. trawka i kilka kwiatków, nawet jak maja swoje altany na ogródkach działkowych, to tez tylko trawka.
Nic dziwnego ze mało piszą o warzywkach.
I tu raz jeszcze się nisko przed Rybka naprawdę wieli szacunek.
Pozdrawiam.
Bo splone
A tak w zwiazku z tematem zjadlam dzis 2 pierwsze w pelni dojrzale kukurydze Pamietam smak kupowanych na bazarku, wcinalam je na surowo calymi tonami, ale te moje, prosto z krzaczka to dopiero poezja
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Gdzies mi dzwoni, ze po zerwaniu, chyba w ciagu godziny, trzeba cos z nia zrobic (zblanszowac???) bo inaczej bardzo traci w smaku. na pewno Majs wyjasni nam ta zagadke.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Rybka
Blanszowanie- można poddać temu zabiegowi i kukurydze na pewno będzie miał ładniejszy kolor i zabijemy kilka drobnoustrojów. Blanszowaniu poddawana jest kukurydza którą możemy zakupić zima, wygląda to jak kolby pakowane próżniowo w folii. Blanszuje sie przede wszystkim warzywa zielone aby wydobyć z nich kolor(np. jarmuż, szpinak groszek zielony itp) pomidorki gdy chcemy obrać skórkę, lub np. kapustę aby pozbyć się olejków eterycznych
Kukurydza zbierana jest latem w wysokich temperaturach aby uniknąć pogorszenia smaku według norm powinna trafić do chłodni w czasie nie dłuższym niż 1 godz od zerwania.
A jakie procesy zachodzą w kolbach z taka ilością cukru w temp.powyżej 20st to może wypowie się forumowicz ja nigdy nie bylem dobry z chemii.
Kukurydzę pękającą zbieramy we wrześniu-październiku , gdy ziarniaki są suche i twarde, a liście okrywające kolby - całkowicie suche,żeby popcorn dobrze pękał powinien mieć 12-13% zawartość wody w ziarnie jak to sprawdzić
Zyje, ale zywot jej juz krotki, w piatek zapowiadaja snieg
Wszystkie grzadki mam juz posprzatane, zostala tylko kukurydza bo rosnie w innej czesci ogrodu.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Rybka
Właśnie oglądałem prognozę pogody dla Skandynawii zobaczyłem śnieg na północy i pomyślałem o Twojej kukurydzy. ja dalej zbieram pogoda wyśmienita cieplutko w nocy nawet powyżej 10 stopni.
W następnym, roku jak wsadzisz ta wczesna to zdarzysz zebrać zanim miski polarne przyjdą do ogródka
Pozdrawiam.