Ogródek Gosi cz.5
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz.5
To odętka wirgilijska wariegata. Mam jeszcze białą, ale w tym roku jakoś słabo kwitła.
Bardzo się rozrasta, dlatego ja trzymam ją w donicy wkopanej w ziemi. Robię tak z większością moich rozłażących się.
Bardzo się rozrasta, dlatego ja trzymam ją w donicy wkopanej w ziemi. Robię tak z większością moich rozłażących się.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobry sposób z tą donicą, zainspirowałam się i posadziłam tak tawlinę za płotem. A przy okazji, czy używasz dużych doniczek? Bo jak się rozrosną korzenie, to może im będzie ciasno? 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Gosiu, na różach znam się słabo, żeby nie rzec wcale.
Po kwitnieniu, tez wyłamywałam główki i ładnie przyrastały i powtarzały.
Cięcia muszę się pouczyć. Doczytać na ten temat. Mam na to całą zimę.
Ten bordowy rozchodnik-podejrzewam, ze Matrona- u mnie też słabo przyrasta. Myślałam, ze to skutek nadmiernego cienia. Ale one widocznie mniej ekspansywne.
Zakupy tez robię impulsywnie
I sporo mogę powciskać na rabatkę. Nie umiem czekać na efekty kilka lat, wolę rozsadzać. Podziwiam tych, którzy umieją być konsekwentni 
Po kwitnieniu, tez wyłamywałam główki i ładnie przyrastały i powtarzały.
Cięcia muszę się pouczyć. Doczytać na ten temat. Mam na to całą zimę.
Ten bordowy rozchodnik-podejrzewam, ze Matrona- u mnie też słabo przyrasta. Myślałam, ze to skutek nadmiernego cienia. Ale one widocznie mniej ekspansywne.
Zakupy tez robię impulsywnie

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Margo2
Agatko, ja staram się wsadzać w duże donice, żeby jak najdłużej nic z rosliną nie robić. Jak widzę, że roślina zaczyna słabiej kwitnąć, albo przyrastać wyciągam donicę dzielę i znowu wsadzam. Można by tak bez donic, ale wolę na zimne dmuchać i nie ganiać za roslinami.
Justynko, masz tak jak ja. Wolę gęściej sadzić i potem rozsadzać. Dlatego u mnie ciągłe wykopki.
Szczególnie, że jak oglądam zdjęcia z poprzednich lat to jakoś bardziej mi się podoba, no zmieniam.
Jeśli chodzi i cięcie róż, to sposób, który przedstawiłam jest bardzo nowatorski. Do tej pory wszyscy uważali, że najlepsze jest cięcie sekatorem. A tu wychodzi na to, że nie trzeba się z różami cackać.
Justynko, masz tak jak ja. Wolę gęściej sadzić i potem rozsadzać. Dlatego u mnie ciągłe wykopki.
Szczególnie, że jak oglądam zdjęcia z poprzednich lat to jakoś bardziej mi się podoba, no zmieniam.
Jeśli chodzi i cięcie róż, to sposób, który przedstawiłam jest bardzo nowatorski. Do tej pory wszyscy uważali, że najlepsze jest cięcie sekatorem. A tu wychodzi na to, że nie trzeba się z różami cackać.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Nie wszystko jest łatwo przesadzać, dobrze, ze tawlina dostała największą doniczkę, jaką znalazłam, może trochę w niej wytrzyma. Zresztą najczęściej staram się unikać tych bardziej ekspansywnych...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

Urocze róże i nic dziwnego ,że są tak kochane .Masz piekne i zadbane zakątki z kwiatami

- Margo2
Agata, ja też staram się unikać tych ekspansywnych, ale jak tu oprzeć się takiej odętce
Witaj Jatro, moje zakątki wcale nie są takie zadbane. Pokazuję te najciekawsze

Witaj Jatro, moje zakątki wcale nie są takie zadbane. Pokazuję te najciekawsze

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Biała odętka u mnie się rozpasała
Z jednego miejsca całkiem ją usunę. W doniczkach posadziłam chabry górskie, w tym roku zawilce. Mięta oczywiście już wyszła, trzeba ją złapać i znów uwięzić w donicy
Variegata też taka nieopanowana jak biała?

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Gosiu pięknie kolorowo u Ciebie , I róże zachwycają.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Nie wiedzialam , że odetka tak sie rozrasta. U mnie rozrosła sie niesamowicie szałwia omszona, az tak sie nie spodziewałam
- Margo2
Ewo, oj z zawilcami tez mam problem. Chyba też pójdą wiosną do donicy, a może nawet teraz?
Nie mam pojęcia czy variegata inna. Dostałam ją w tym roku od Moni Soczewki.
Monia, róże to były zachwycające w zeszłym roku.
W tym roku tylko bonica i niby Nicole (chociaż zastanawiam się czy to nie handel, bo ma bardzo grube pędy) bronią honoru. Reszta jakoś marnie kwitnie. Te róże które pokazałam to z początku września. Nie mam czasu wklejać zdjęć na bieżąco.
Dorbie, odętka bardzo ekspansywna. Szałwia u mnie pierwszy sezon i jakoś nie widziałam, żeby była zbyt ekspansywna.
Fakt, że mam jakąś która u Mag rośnie pięknie w pionie. U mnie wszystko się pokłada. Tak jak typowa szałwia.
To tak jeszcze na dobranoc

Nie mam pojęcia czy variegata inna. Dostałam ją w tym roku od Moni Soczewki.
Monia, róże to były zachwycające w zeszłym roku.
W tym roku tylko bonica i niby Nicole (chociaż zastanawiam się czy to nie handel, bo ma bardzo grube pędy) bronią honoru. Reszta jakoś marnie kwitnie. Te róże które pokazałam to z początku września. Nie mam czasu wklejać zdjęć na bieżąco.
Dorbie, odętka bardzo ekspansywna. Szałwia u mnie pierwszy sezon i jakoś nie widziałam, żeby była zbyt ekspansywna.
Fakt, że mam jakąś która u Mag rośnie pięknie w pionie. U mnie wszystko się pokłada. Tak jak typowa szałwia.
To tak jeszcze na dobranoc

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Gosiu prześliczna begonia, muszę koniecznie posadzić w przyszłym roku, bo w tym jakoś przegapiłam i bardzo mi ich brakowało.....tym bardziej , że wszystkie moje doniczkowce jakieś bardzo marne były
Różyczki oczywiście cudo

Różyczki oczywiście cudo

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ale piękna ta biała begonia

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Gosiu mój heandel po tych ulewach w lipcu wyskoczył z pędami na dwa metry. Ale muszę Ci powiedzieć , że wolę go jak jest niższy. Na tak dużej wysokości kwiaty nie wyglądają imponująco i giną. Muszę go pochwalić bo o dziwo nie wyłysiał.
Z pozostałymi to różnie. Najgorzej wygląda Iceberg a raczej w ogóle nie wygląda bo jest cała łysa i Barcarole też świeci gołymi nóżkami ale za to nadrabia ilością i wielkością kwiatów. W następnym roku stawiam na profilaktykę. Spryskiwanie liści środkami przeciwko czarnej plamistości na koniec sezonu nie ma już najmniejszego sensu i nie przynosi rezultatów. Należy spryskiwać już od początku wiosny No ciekawa jestem czy w następnym sezonie też taka mądra będę.
Z pozostałymi to różnie. Najgorzej wygląda Iceberg a raczej w ogóle nie wygląda bo jest cała łysa i Barcarole też świeci gołymi nóżkami ale za to nadrabia ilością i wielkością kwiatów. W następnym roku stawiam na profilaktykę. Spryskiwanie liści środkami przeciwko czarnej plamistości na koniec sezonu nie ma już najmniejszego sensu i nie przynosi rezultatów. Należy spryskiwać już od początku wiosny No ciekawa jestem czy w następnym sezonie też taka mądra będę.

Pozdrawiam Monika
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu, od dawna masz Abrahamka? Jaki ma zapach? Też posadziłam białą okrywową. Drobne bylinki w białym kąciku
nie sprawdziły się.
nie sprawdziły się.