Ogródek Gosi cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.5

Post »

To odętka wirgilijska wariegata. Mam jeszcze białą, ale w tym roku jakoś słabo kwitła.
Bardzo się rozrasta, dlatego ja trzymam ją w donicy wkopanej w ziemi. Robię tak z większością moich rozłażących się.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry sposób z tą donicą, zainspirowałam się i posadziłam tak tawlinę za płotem. A przy okazji, czy używasz dużych doniczek? Bo jak się rozrosną korzenie, to może im będzie ciasno? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Gosiu, na różach znam się słabo, żeby nie rzec wcale.
Po kwitnieniu, tez wyłamywałam główki i ładnie przyrastały i powtarzały.
Cięcia muszę się pouczyć. Doczytać na ten temat. Mam na to całą zimę.
Ten bordowy rozchodnik-podejrzewam, ze Matrona- u mnie też słabo przyrasta. Myślałam, ze to skutek nadmiernego cienia. Ale one widocznie mniej ekspansywne.
Zakupy tez robię impulsywnie :oops: I sporo mogę powciskać na rabatkę. Nie umiem czekać na efekty kilka lat, wolę rozsadzać. Podziwiam tych, którzy umieją być konsekwentni ;:180
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, ja staram się wsadzać w duże donice, żeby jak najdłużej nic z rosliną nie robić. Jak widzę, że roślina zaczyna słabiej kwitnąć, albo przyrastać wyciągam donicę dzielę i znowu wsadzam. Można by tak bez donic, ale wolę na zimne dmuchać i nie ganiać za roslinami.

Justynko, masz tak jak ja. Wolę gęściej sadzić i potem rozsadzać. Dlatego u mnie ciągłe wykopki.
Szczególnie, że jak oglądam zdjęcia z poprzednich lat to jakoś bardziej mi się podoba, no zmieniam.
Jeśli chodzi i cięcie róż, to sposób, który przedstawiłam jest bardzo nowatorski. Do tej pory wszyscy uważali, że najlepsze jest cięcie sekatorem. A tu wychodzi na to, że nie trzeba się z różami cackać.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Nie wszystko jest łatwo przesadzać, dobrze, ze tawlina dostała największą doniczkę, jaką znalazłam, może trochę w niej wytrzyma. Zresztą najczęściej staram się unikać tych bardziej ekspansywnych...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Urocze róże i nic dziwnego ,że są tak kochane .Masz piekne i zadbane zakątki z kwiatami ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agata, ja też staram się unikać tych ekspansywnych, ale jak tu oprzeć się takiej odętce :roll:

Witaj Jatro, moje zakątki wcale nie są takie zadbane. Pokazuję te najciekawsze :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Biała odętka u mnie się rozpasała :;230 Z jednego miejsca całkiem ją usunę. W doniczkach posadziłam chabry górskie, w tym roku zawilce. Mięta oczywiście już wyszła, trzeba ją złapać i znów uwięzić w donicy :;230 Variegata też taka nieopanowana jak biała?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Gosiu pięknie kolorowo u Ciebie , I róże zachwycają.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Nie wiedzialam , że odetka tak sie rozrasta. U mnie rozrosła sie niesamowicie szałwia omszona, az tak sie nie spodziewałam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, oj z zawilcami tez mam problem. Chyba też pójdą wiosną do donicy, a może nawet teraz?
Nie mam pojęcia czy variegata inna. Dostałam ją w tym roku od Moni Soczewki.

Monia, róże to były zachwycające w zeszłym roku.
W tym roku tylko bonica i niby Nicole (chociaż zastanawiam się czy to nie handel, bo ma bardzo grube pędy) bronią honoru. Reszta jakoś marnie kwitnie. Te róże które pokazałam to z początku września. Nie mam czasu wklejać zdjęć na bieżąco.

Dorbie, odętka bardzo ekspansywna. Szałwia u mnie pierwszy sezon i jakoś nie widziałam, żeby była zbyt ekspansywna.
Fakt, że mam jakąś która u Mag rośnie pięknie w pionie. U mnie wszystko się pokłada. Tak jak typowa szałwia.

To tak jeszcze na dobranoc

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu prześliczna begonia, muszę koniecznie posadzić w przyszłym roku, bo w tym jakoś przegapiłam i bardzo mi ich brakowało.....tym bardziej , że wszystkie moje doniczkowce jakieś bardzo marne były :roll:
Różyczki oczywiście cudo 8-) :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ale piękna ta biała begonia ;:63 ;:63
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Gosiu mój heandel po tych ulewach w lipcu wyskoczył z pędami na dwa metry. Ale muszę Ci powiedzieć , że wolę go jak jest niższy. Na tak dużej wysokości kwiaty nie wyglądają imponująco i giną. Muszę go pochwalić bo o dziwo nie wyłysiał.
Z pozostałymi to różnie. Najgorzej wygląda Iceberg a raczej w ogóle nie wygląda bo jest cała łysa i Barcarole też świeci gołymi nóżkami ale za to nadrabia ilością i wielkością kwiatów. W następnym roku stawiam na profilaktykę. Spryskiwanie liści środkami przeciwko czarnej plamistości na koniec sezonu nie ma już najmniejszego sensu i nie przynosi rezultatów. Należy spryskiwać już od początku wiosny No ciekawa jestem czy w następnym sezonie też taka mądra będę. ;:224
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, od dawna masz Abrahamka? Jaki ma zapach? Też posadziłam białą okrywową. Drobne bylinki w białym kąciku
nie sprawdziły się. ;:7
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”