Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Własne grzyby na działce.

Post »

Witam
Nie wiem czy w odpowiednim miejscu zakładam temat. :oops:
Co sądzicie o "wysiewaniu" czy zaszczepianiu zarodników grzybów leśnych na wybranych drzewach na ogródku czy działeczce? czy to działa? Liczne oferty pojawiają się na all...... Czy ktoś może wypróbował już wykonanie plantacji prawdziwków?
Odszedlem2

Re: Własne grzyby na działce.

Post »

Ja sadziłem kanie, na razie kiszka. Nie kosiłem nawet trawy i na razie nic, a miejsce sprzyja grzybom bo rosną tam zajączki. Prawdziwki hmm a masz drzewa które będą żyły z nim w symbiozie ? Bo w przypadku grzybów "leśnych" to podstawa.
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Tak mam kilkanascie drzewek typu: buki, dęby, brzozy, topole, graby itd. tyle że w doniczkach, bo moją pasją jest miniaturyzacja drzew liściastych. I pomyślałam że wrzucę im między korzonki jakiegoś grzybka. :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Plantacja prawdziwków w doniczkach ?????
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

W donicach o średnicy około 30cm. Parę tygodni temu wyciągałam każde drzewko wsypywałam obornika i zwiększałam donicę. Po wyciągnięciu na całym obwodzie korzenie pokryte były czymś w rodzaju plechy, grzybni i fantastycznie pachniało grzybami. Dlatego pomyślałam ze można by było spróbować. Chciałam jednak zwrócić się do Was z tym zapytaniem. Sadzonki pobierane były z lasu parę lat temu więc już są zaszczepione jakieś grzybki.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ty naprawdę nie żartujesz i myślisz że w doniczce wyhodujesz prawdziwki :shock:
Zapomnij.
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Ale w sumie dlaczego nie. Lubię eksperymentować. Jeżeli zostanie zapewnione odpowiednie sąsiedztwo, wilgoć, gleba, to chyba nie będzie problemu. Tylko myślałam że ktoś może próbował korzystać z ofert z zarodnikami grzybów.
Odszedlem2

Post »

MagdalenaKCh pisze:Tak mam kilkanascie drzewek typu: buki, dęby, brzozy, topole, graby itd. tyle że w doniczkach, bo moją pasją jest miniaturyzacja drzew liściastych. I pomyślałam że wrzucę im między korzonki jakiegoś grzybka. :)
Poexperymentowac zawsze można. Czy z borowikiem na początek...hmm może byc ciężko. Masz brzozy- łatwiej z koźlarzem albo maślaczki jeśli masz iglaste-modrzewie czy świeki. Ale jeśli nawet zdecydujesz się na borowika to nawet jak nie wyrosną grzyby(a raczej nie) to mikroryza "robi dobrze" :) drzewkom. Tyle że paradoksalnie nie takie tanie to hobbi.
Piszesz że drzewka z lasu... może one tą grzybnie już mają, tylko przestrzeni brak.
Gdzieś czytałem święte słowa:
Nie sztuka zaszczepić grzybnie-sztuka by wydała owocniki.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uważam, że każda grzybnia potrzebuje dużej przestrzeni,aby mogła się rozrosnąć,po to aby móc w przyszłości wydać owocniki.Tak więc doniczki całkowicie odpadają. :D
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Awatar użytkownika
Agamit74
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 paź 2011, o 17:29

Post »

Witam. Ja ostatnio "zainstalowałam" kostkę z grzybnią kani u siebie w ogródku, czekam teraz na efekty, mam nadzieję, że na drugi rok zjem pyszne kapelusze z patelni!!!! Dam znać czy coś wykiełkuje z ziemi.
Mam pytanko, czy ktoś wie, czy taką grzybnię trzeba na zimę okryć???
Pozdrawiam Agnieszka
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Maślaki w doniczkach widziałem, Donna :D
Sąsiad potraktował ogródek 'preparatem mikoryzowym dla iglaków' - ma stare modrzewie i parę tui - są maślaki i borowiki, chyba były też kozaki.

Okrywanie grzybni niepotrzebne, jeśli o mróz chodzi. Natomiast lepiej by nie wysychała.
:wit
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

:wit Magdaleno KCh. Pomysł ciekawy. Bardzo też intrygująco brzmi " miniaturyzacja drzew".
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Cała zabawa polega na tym iż: sadzę drzewko "pospolicie rosnące w naszych lasach" dęby, buki, brzozy itp muszą to być drzewka najwyżej 30 centymetrowe, do doniczek np 9x9, potem na np grządkę i tak sobie rosną przez kilka lat. Pielęgnacja polega na przycinaniu wychodzących korzonków i ewentualnie przycinanie gałązek. Takie warunki powodują zminiaturyzowane się liści i fantastycznie powykręcane gałązki.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Zamieść jakieś fotki proszę :) Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić. Często wyrywam samosiejki drzew, ale to jest przeważnie patyk z dwoma, trzema liśćmi.
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=46868
w tym linku przedstawiam kawełeczek ogródka i jest tam jednozdjęcie dębu który obchodził już 16 rok. Ma on około 60cm wysokości. Posiałam go osobiście. Inne zdjęcia również wkleję tylko teraz u nas bardzo brzydka pogoda, a i drzewka teraz bez lisci. Ale wkleję to zobaczysz jak są ukształtowane konarki.z
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”