Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja

Post »

Kasiu, sama widzisz jak super to wygląda - sam szkic już pokazuje że będzie to duża zmiana na plus w ogrodzie.
U mnie po pergoli wije się jakaś dziwna odmiana winobluszczu i powojniki... teraz jesienią dosadzam od strony świerka różę pnącą, klasztorną... pnące miewają i wiotkie i sztywniejsze pędy - wszystko jest w opisach. Wybierz taką, chociaż na jedną stronę, która kwitnie cały sezon i będziesz zadowolona z efektu... one pięknie wyglądają w towarzystwie powojników, zwłaszcza gdy kontrastują barwami (np. fiolet powojnika i kremowa lekka żółć; albo fiolet i karminowa czerwień - chociażby róży Flammentanz, ta co prawda nie kwitnie cały sezon, ale i tak ilość kwiatów jakie z siebie 'wyrzuca' jest bardzo obfita). A co do szybkości przyrastania - np. pędy moich róż Super Dorothy, posadzonych wiosną, mają spokojnie 2m. Pnące z zasady dość szybko przyrastają.
Udanego główkowania :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, zapowiada sie ciekawe romantyczne przejście :D Ja na pergolce mam czerwoną sympathię i jestem z niej ogromnie zadowolona. Co prawda drugie kwitnienie nie jest takie obfite, ale zawsze. Po ostatniej zimie i ona ucierpiała, ale odbiła i już jest z powrotem na "dachu" pergoli :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Kasiu szybka jesteś ;:224 Teraz jest świetnie, a jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości, to pokaż mu zdjęcie, gdzie pergola była zastosowana jako soliter :wink: Teraz trzeba tylko zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Czekam z niecierpliwością na gotowe dzieło :tan
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Kaśka świetny pomysł , oj będzie pięknie ;:224
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Bardzo fajnie wygląda projekt. Co do róż, to są różne rodzaje pnących, jedne drewnieją a inne nie-nie wiem czemy te drewniejące nazywane są pnącymi :roll: . Na 11 str mojego wątku mam właśnie taką giętką różową nn.
Bardzo fajne opisy są na stronie Ćwika-wszystko jest narysowane i opisane jak chłopu w sądzie...które giętkie, które drewnieją itp. Nie musisz tam oczywiście kupować, ale opisy warto zobaczyć. Przy każdej róży masz rysunek jak będzie rosnąć.
Mnie dzisiaj przesyłkę dostrczono z różami od nich, w tym jedna pnąca Aloha
Ja chyba na wiosnę poprzesadzam większość roślin, bo mi się wizja zmieniła ;:112
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Kasiu coraz piękniej u Ciebie :). A jak już będzie pergola to będzie cudownym dopełnieniem ogrodu. Posadź sobie na niej co chcesz i tak będzie pieknie, czy to róże, czy powoje, czy co tam jeszcze. :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór :) Dwa dni przerwy i wy pędzicie ze swoimi wątkami,że hej....!!!
A ja oczywiście, po krótkim zastanowieniu, obsadziłam pergolę i właściwie zagospodarowałam rabatę, własnymi roślinami.
Jak myślicie co rośnie przy pergoli? Niech wam będzie , róża :) Rośnie w osłoniętym miejscu więc może nie umarznie :? Pójdzie pod snopek. Ogrodową hortensję wsadziłam z tyłu, liatry i lawendę która przemokła i nie wiem czy coś z niej będzie.
Nie zrobiłam im jeszcze fot bo ciemno było :)
Agu, zdecydowałam się na cytrynowo-białą, bo czerwonych nie lubię, a różowa przy żółtej ścianie słabo by wyglądała.
Olu, zdaję sobie sprawę, że róże są kapryśne, jedna którą mam dopiero pod koniec lata puściła wysokie pędy i nawet ma kilka pąków, jak je rozwinie to wkleję zdjęcia.
Iwonko, u mnie od decyzji do wykonania szybko wszystko idzie ;:108 Natomiast pracę nad drugą rabatą rozpoczniemy na wiosnę, będzie więcej powojników i zresztą muszę to dobrze przemyśleć.
Agnieszko dziękuję :) Mam nadzieję,że będzie pięknie.
Madziu no i padło na różę :)
Głównie była to zasługa centrum ogrodniczego które mam pod nosem ;:108 Bo wlazłam tam z rodzicami , ogólnie pooglądać rośliny i elfe właśnie tam była :lol: Po prostu czekała na mnie :)
A swoją drogą, ty masz daleko do Józefosławia? Chyba nie bardzo. Zachęcam do obejrzenia tego centrum , dużo fajnych roślinek i zaczynają szkółkę przeobrażać w ogród. Warto zajrzeć, a po przeciwnej stronie w centrum handlowym jest sklepik w stylu Twojego domu z ciekawymi duperelkami do upiększania wnętrz. W stylu francuskiej wsi.
Do tego Ćwika zajrzę na pewno.
Ewa dziękuję, sama jestem ciekawa jak to wszystko będzie wyglądało :) Postawiłam na róże i powojniki .

Zapomniałabym dodać, że zmieniłam aranżacje przy murku ;:224

Elfe w towarzystwie rozplenicy :)
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nowe miejsce ławeczki
Obrazek

i jeżóweczka
Obrazek

x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, moim zdaniem róże i powojniki przy pergoli to bardzo dobry wybór - zobaczysz, będziesz zadowolona i nie martw się zanadto przemarzaniem róż... okryjesz i będzie git.
piękne zdjęcia, tak w ogóle.

ps. sklepik z dekoracjami w stylu francuskim prowadzi znajoma znajomej - same cudeńka można tam spotkać ;)
czy metalowe krzesełka to świeży zakup? ;)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Kasiu, nie było mnie kilka dni, a tu takie zmiany ;:224
Też planujemy pergolę, ale chyba metalową. Zamówienie pójdzie zimą. W miejscu, gdzie ma stanąć już posadziłam jarzębinę pendula a po przeciwnej różę. Część rabaty otaczającej też już rośnie. Uzupełnienie i nadanie kształtu nastąpi wiosną.
Fajnie wyszło tajemnicze przejście.
W czym robiłaś projekt :?:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

:oops: powtórka
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agu, no właśnie nie zamierzam się przejmować, mimo, iż wszyscy mówili, że to wrażliwa róża. Ale akurat to miejsce jest słoneczne i zaciszne :) Nie miałam problemu z wyborem , bo pnącą mieli tylko tą. :lol:
Sklepik jest uroczy, niestety nie mam wnętrza w tym stylu i niewiele mogę w nim kupić :? Ale na prezent np. czemu nie?
Justyno, u mnie zaczęło się od spontanicznego zakupu pergoli, dlatego poszło tak szybko :) Planowałam na tym terenie zmiany, ale za namową Aguniady i Marty postanowiłam zawęzić przejście do samej pergoli. Nie bardzo mogę zdecydować się co do rodzaju drzewa ;:24 ale przez zimę jest dużo czasu ;:108 Trzymam kciuki za Twoje zmiany.
Projekt zrobiłam na iPadzie w programie Artrage :) :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jejku jak ładnie teraz wygląda ta pergola i obok ta rabatka ;:138 ;:138
i róża na pergole bedzie sie pięła - super! ;:138 ;:138
ławki i krzesła bardzo ładne ;:224
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

No właśnie, te krzesła! Bardzo klimatyczne. I świetnie wyglądają przy kamiennym murku.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Marta i Oliwka :D
Chciałabym ,że by dwa nowe nabytki powtórzyły jeszcze kwitnienie ale chyba , muszę czekać do przyszłego roku :)
Agu, zapomniałam odpowiedzieć na pytanie o krzesła, tak nowe nabytki :lol: , powinnam jeszcze domówić stolik :D
Dziś był piękny dzień , ale już nie dam rady wkleić fotek, odkryłam ,że jeszcze kwitnie u mnie co nie co ;:138
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obiecane fotki z wczoraj ;)

Obrazek