Goskle- tylko w weekend mam możliwość zrobienia takiej sesji. Jestem o właściwej porze w domku
Mis20/Asiu- Wiesz, jak to jest...storczyki lubią tło...A że w mieszkaniu nie mam, jak zrobić zdjęć na tle nieba, pozostaje koc...
Akwarybko- MM uwielbiam i już się stęskniłam za jego kwiatuszkami. Dziś będzie jego fotka...
Renatko- szkoda Twojego MM. Ja miałam dwie sztuki, ale ten, który został w mojej kolekcji jest mocniejszy i większy. I kwitnie - co sezon.
Amator- a najpiękniejsze są, gdy kwitną, niezależnie, jak, pokazane ;)
Ewarost- Masz rację ;) Pachnące storczyki uwielbiam, pamiętam, że w pewnym momencie próbowałam zainteresować się tylko pachnącymi orchideami, ale trudny był wybór. Zwłaszcza, że tyle storczyków mi się podoba. Mam kilka pachnących i to musi mi wystarczyć.
Dorotko- serdecznie dziękuję za odwiedziny i pochwałę
Dudus- dziękuję. Kocham moje storczyki. Moja kolekcja dojrzała i wreszcie jest taka, o jakiej marzyłam. Teraz będę o storczyki dbać, żeby pięknie się rozrastały i kwitły. Chcę mieć wielkie i gęste okazy...ale na to potrzeba czasu i cierpliwości...
Arlet- do wiosny daleko. Dlatego trzeba się cieszyć jesiennym słońcem i... gąszczem na parapetach

A w przyszłym sezonie znowu będę przewozić na wakacje przynajmniej część mojej kolekcji storczykowej.
Renatko- ale Zaglądniesz zimową porą, do mnie czasami... Czekają nas kolejne ciekawe kwitnienia. W tym...oczekiwane bardzo, phragmipedium walisi x caudatum...
Hogato- bo... MiniMark jest dla mnie wciąż najpiękniejszym wśród falenopsisów. Zobacz na zainteresowanie tym storczykiem, przecież jest tyle odmian pięknych. A...ten maleńki kwiatuszek jest bardzo częstym okazem w kolekcjach storczykoamaniaków. Ciągle się sama zastanawiam, jak taki maleńki storczyk potrafił zawładnąć sercami storczykomaniaków.
Pamiętam, że w ubiegłym sezonie chciałam mu nawet piegi na płatkach liczyć
Nino- dziękuję.
Merghen- my nie gonimy, to nasze storczyki pokazują wciąż swoje piękno. U mnie teraz codziennie jakiś nowy kwiatek się otwiera. Z fotkami ciężko nadążyć...
Kwiaty Ascocendy dość duże, jak na Ascocendę, około 7 cm - średnicy.
Życzę Ci, by Twoja równie długo kwitła. Będę ją chętnie oglądać na zdjęciach ;)
Rysiu- Wiesz, zamiast trawnika teraz mam...kocyk... Ale staram się robić zdjęcia w słońcu, jak tylko jestem w domu. Mi się wydaje, że w takim świetle najpiękniej wyglądają nasze storczyki. I aparat daje radę, można pokazać szczegóły kwiatu, które przy sztucznym świetle byłyby nie do uchwycenia.
Iwko- dziękuję ;) Nie narzekam na brak kwitnień...zimą będzie mniej kwitnień za to.
MM...rozkwitło:
A teraz troszku historii. Własnie sobie przypomniałam, że we wrześniu minęło
3lata ( aż mi się wierzyć nie chce, że ta choroba już tyle trwa...) od zakupu pierwszych dwóch hybryd falenospisów w Biedronce. I tak się zaczęła moja przygoda z tymi, cudnymi kwiatami. Były wzloty i upadki...poszukiwania i marzenia....Kupowanie po pewnym czasie stało się bardziej przemyślane.
Od początki kolekcjonowania najbardziej podobały mi się : falenopsisy, sabotki i katleje. Potem dołączyły do nich masdevallie.
I tak po 3 latach, mam upragniona kolekcję storczyków... a dziś nastał jeden z tych najbardziej oczekiwanych dni....
Sukcesem jest.... oto ten kwiat na
paphiopedilum henryanum Wyczekany i wytęskniony. A że jest u mnie, dzięki Asi/Joane, to dla Niej dedykuję poniższe zdjęcia:
Nigdy w życiu bym nie przypuszczała, że jeden mały kwiatuszek potrafi wnieść tyle radości. Wciąż się na niego gapię i oczy same uciekają w jego stronę

Nawet nie przeszkadza mi to, że mamy poniedziałek...