U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Doskonale Cię rozumiem co do ziemianki to też skończyło się w tym roku na planach zarówno jak i z oczkiem bo niestety musimy wykończyć w domu została nam jeszcze łazienka i kominek materiały są kupione tylko mój M nie ma czasu ciągle jest zapracowany ja jestem zdolna ale pewnych rzeczy sama nie ogarnę niestety a szkoda bo gdybym mogła to sama bym zrobiła zawsze bym znalazła ten czas .Życzę Ci miłej pracy ja dziś w domu porobię bo mój mały trochę przychorował
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Bogumilka pisze:No to ja zrozumie jak na fo nie będzie Cię przez kilka dni :;230 ;:167 kto jak kto, ale ja wiem jak się wita z EM po długiej rozłące :;230 ;:167 Będzie Ci wybaczone nie bycie z nami :heja
Zmykam i już nie przeszkadzam ;:118
Boguniu, kochanie, ja nie mam 20 lat, żeby wykorzystać męża w sposób mniej praktyczny niż
pomoc w opiece nad dziećmi i uczynienie mnie bardziej "flexi" :lol: Ciebie nie było znacznie dłużej, a zobacz, co się stało
z twoim ogrodem, kiedy wyładowałaś nadmiar energii :heja
Tak więc nic z tego ;:224 , skopałam tyle ile mogłam, czyli ostatnią pozbawioną ziemniaczków rajkę, następne
przekopię dopiero, gdy mąż przygotuje kolejne oczyszczone z ziemniaczków rządki.
Ale, ale, należało zadbać o iglaczki z Netto, więc trzeba było znaleźć miejsce na ich posadzenie.
Oto, co wymyśliłam. W części odgrodzonej wzdłuż płotu postanowiłam wysadzić te tujowate ;:108

Tak bylo przed
Obrazek Obrazek

i po
Obrazek Obrazek

zaraz dokończę z drugiej strony bramki
Wieczorkiem zdjęcia Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie, że dostałaś werwy do pracy tak jak ja :heja Płotek mi się podoba.Myślę,że też troszkę szyszek z lasu przynieść,ale sama nie pójdę,bo strachliwa jestem,poczekam jak się grzybki ruszą to sobie szyszek nazbieram,a M grzybki niech zbiera :;230
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

iglaczki cudne, bedziesz miała teraz przepięknie przy płocie jak podrosną takie fajne wejście i płocik zielony :heja :heja
ah paczuszka już doszła? bo na śledzeniu paczki widziałam, że masz wystawione na nią awizo bo nie odebrałaś i się troszkę zmartwiłam :oops: ale mam nadzieję, że ją już masz i wszystko jest ok :uszy
aha jakbyś chciała możesz ją zaszczepić inną odmianę sliwki bo łatwo się na niej wszystko przyjmuje - no ja zrobiłam eksperyment i zaszczepiłam na takiej chorowitej gałązkę jablonki w zeszłym roku i......chyba się przyjęła bo tak pieknie ta gałązka rośnie, że aż miło...tylko ciekawe jakie bedą owoce? ;:224 :;230
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Oster, czy Ty masz w jakiejś szopce koparkę lub przynajmniej glebogryzarkę??? :;230
Co za power :shock: ;:180

Niestety, wraz z nowymi rabatkami przybywa terenu do pielenia... Posypiesz to korą, żeby się nie zarobić na śmierć?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Siberia pisze:Oster, czy Ty masz w jakiejś szopce koparkę lub przynajmniej glebogryzarkę??? :;230
Co za power :shock: ;:180
Siberio, jesteś bardzo miła ;:196
Zdaje sobie sprawę, że wraz z mnożeniem rabat sama sobie dokładam roboty z pieleniem ;:108
Ale kupiłam wczoraj agrowłókninę i tak sobie pomyślałam, że zbiorę szyszki, położę włókninę i
dopiero na nią szyszki i korę. No właśnie po to, by nie zarobić się na śmierć

Zeszłam jeszcze po serialu na dół, skopałam rabatę do połowy drugiego płotku, założyłam
rollbordery, posadziłam 5 sadzonek, ale było już na tyle ciemno, że zdjęcie wyszłoby niewyraźne.
Rano polecę dokończyć to ją obfocę.
A teraz padam, wcześniej pójdę spać to raniej może uda mi się.
x-S-l
---

Post »

ooo pomysł z agrowłókniną jest jak najbardzie bombowy ;:108
żadnych chwastów, zawsze roślinka ma wilgotno i dla nas mniej pracy choć zawsze się coś znajdzie :;230 samo wysypywanie kory i układanie szyszek to jest już fajna zabawa no a potem ten zapach lasu - bezcenny! ;:138 ;:138 :uszy
Osterku idź i odpocznij troszkę no i miłych snów życzę ;:196 ;:19
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Martuniu, wcięło mi wczorajszy post z odpowiedzią dla Ciebie. Nie mam pojęcia, co się z nim stało.
Pisałam, że nie odbiorę dzisiaj z poczty, bo mam awarię autka - jest u mechanika :( Ale myślę, że do poniedziałku
wytrzyma, ju z nie ma upałów. Bardzo Ci dziękuję ;:196

Mam nadzieję, z tą agrowłókniną będzie, jak mówisz. Myślę, że wykorzystam ją też do truskawek, bo potwornie zarastają i kosmicznie szybko. A tak będę miała spokój choć z nimi.
Dzisiaj poczytałam trochę o sposobach sadzenia rododendronów. To forum to naprawdę skarbnica wiedzy.

A tutaj zdjęcie z wczorajszego finiszu oraz fotorelacja z dnie dzisiejszego, przepięknego, słonecznego dzionka ;:138 ;:138
Wieczór zakończył się tak:
Obrazek Obrazek

A teraz w trakcie pracy:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

wykorzystałam cały wór igliwia:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Piaskownica służyła w tym roku Marysieńce do wywożenia z niej piasku; doszłam do wniosku, że ją też przekształcę
w rabatę - na razie :uszy

Obrazek Obrazek

Spóźnione prace pielęgnacyjne przy nasturcjach i malwach spowodowały, ze nasturcja zaczęła poważnie kwitnąć:

Obrazek Obrazek
Pozostałe foto będę wrzucać sukcesywnie wraz z postępem prac :uszy
x-S-l
---

Post »

aha spoko, powinna wytrzymać, bo ją tak zabiezpieczyłam że aż strach.....dlatego paczka była taka ciężka - 2,5 kg :;230 ;:224 obłepiłam ją no tzn korzenie ziemią, hmm właściwie błotem, wsadziłam do woreczka, nalałam wody, zawiązałam i do kolejnego worka :;230
zaś pani na poczcie patrzyła na mnie jak na wariatkę jak targałam taaakie pudło - notabene sama je zrobiłam więc się nie wystrasz jak je zobaczysz :;230 zaś na pytanie co jest w środku i jak usłyszała moją odpowiedź żywa roślinka to byłam już pewna, że zaraz zadzwoni po pogotowie ale takie z kaftanem :;230
nie ma za co kochana ;:196 , żal mi było ją wyrzucać bo u mnie tego jest masa - chyba kiedyś otworzę sklep z sadzonkami żółtej śliwki jak tak dalej pójdzie, dziś usunęłam 3 kolejne maluszki :evil:
pieknie masz teraz przy płocie - bardzo mi się podoba pogoda jest przecudna to można szaleć :tan
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki za miłe słowa, Martuniu ;:196
No i dalsza fotorelacja z działań popołudniowych:
Obrazek Obrazek

rozgrzebane świeżo miejsca wskazują na dosadzanie cebulek: narcyzów, tulipanów i anemonów.
Na obu prostopadłych rabatach posadziłam pozostałych dziewięć piwonii: w przyszłym roku chyba nie zakwitną,
bo niektóre były bardzo malutkie.

No i piaskownica: miałam wyjąć obrzeże i zasypać dół, ale pomyślałam, że mogę je wykorzystać na dodatkową
rabatkę: nawiozłam ziemi z wykopu i na razie posadziłam rozdzieloną na sześć małych kępek roślinkę,
której nazwę mama mi podała jako "aster kulisty". Jego lancetowate liście wyrastają w kępkę jak u konwalii, ze środka której wyrasta
łodyga długości 50-60 cm, a jego kwiat jest koloru żółtego, trudno mi go teraz z pamięci opisać.
Może ktoś dysponuje takim zdjęciem? Nie mogę znaleźć jego zdjęcia w necie, a w realu chyba nie robiłam.
Obrazek Obrazek

Dzisiejszy dzień był jeszcze cieplejszy niż wczorajszy, bo cały dzień do 20-tej przebywałam na dworze w krótkim rękawku.
Nie zrobiłam zdjęcia pólka po wykopanych ziemniakach, ale super że już zrobione. Mąż się uwinął. :uszy
Od nowego tygodnia można będzie kończyć tę cześć ogrodu. A potem już tylko wykopanie warzyw.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-S-l
---

Post »

fajna ta rabatka w piaskownicy ;:196 ;:138 ;:138
no racja, pogoda była dziś przepiękna jutro ma też tak być, zaś w pojutrze ma być jeszcze cieplej bo nawet 26 stopni - czyli calutki dzionek w ogródku :heja :tan
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu no i coraz piękniej u Ciebie, widać, że chaos coraz bardziej pod kontrolą. :;230 :;230 :;230 A to coś w piaskownicy posadzone kiedy będzie kwitnąć? Może przy samej krawędzi posadź krokusy lub prymulki ?

PS a u mnie dzień "pogoniowy" ( mecz był) i "żelazkowy", bo w końcu mieszkam w dużym pokoju i znalazło się w końcu miejsce na rozstawienie deski do prasowania :)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Beatrice pisze: A to coś w piaskownicy posadzone kiedy będzie kwitnąć? Może przy samej krawędzi posadź krokusy lub prymulki ?
Np właśnie, to "coś" to ten aster kulisty, którego nawet w necie znaleźć nie mogę :roll:
To to kwitnie w pełni lata, bodajże zaczyna w lipcu i kwitnie do połowy sierpnia,
ale dokładnie nie pamiętam, - przyciąga wszelkie "pyłkolubne" i "żółtolubne" owady. Jest bardzo oryginalny,
głowkę ma nastroszoną jak pysznogłówka.
Zastanawiam się, co posadzic z brzegu, mam za mało prymulek, żeby nimi obsadzić brzeg, ale one można np. lwie paszcze,
nie są za wysokie, a kwitną do tej pory. I na przemian prymulki i lwie paszcze, co?
Myślałam też o tym, żeby przenieść kwiatki z tych betonowych kręgów na jakąś rabatkę, a na nich posadzić płożące jałowce.
Zastanawiam się tylko, czy zimą w tym betonowym grobowcu nie przemarzną mu korzenie :roll:
Idę pokombinować. Piękny dzień znów się zaczął ;:138 :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Mam, znalazłam pod nazwą "oset ogrodowy"
Obrazek
Żródło: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CDkQ9QEwBA

No, wielu szczegółów nie zapamiętałam, np., że na łodyżce również jest masa listeczków, ale to nieważne.
Jest ślicznym kwiatem, długo kwitnącym i na tle zieleni pięknie się prezentuje. :heja
Cieszę się, że u mnie też będzie kwitnąć.
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08

Post »

chyba u Ciebie znalazłem odpowiedź na wczoraj zadane pytanie mojej żonki o sadzonki które dostałem od znajomej a zapomniałem co to było - wygląda na to że też mam te osty ogrodowe :D
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”