Czereśniak 2011
Re: Czereśniak 2011
Z różami nie dam rady, wiosną będę kupowała clematisy, może mi się uda.
Pozdrawiam Krystyna
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu - różanopowojnikowa... Przebiegłam prędko po Twoim ogrodzie, bo zaległości mi się zrobiły i jak zwykle zatyka mnie z zachwytu nad wszystkim co u Ciebie widzę... ech... "zazdraszczam". Bronię sie przed różami jeszcze, ale coraz słabiej chyba, a powojniki mnie zauroczyły i chyba jeszcze jesieniącoś posadzę... Czy to dobra pora na sadzenie powojników?
Pozdrawiam z Jury...
PS. Zdążyłam na setną stronę
Pozdrawiam z Jury...
PS. Zdążyłam na setną stronę

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
Ja też jeszcze zdążyłam. Tak mnie te powojniki kręca, ogladałam w OBI, pewnie kupie jeszcze w tym roku. Ale miejsce nie przygotowane.
Pozdrawiam Krystyna
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Basiu ten JPdM to jeszcze większa żarówa niż Nostalgia.....świetna jest ta różyczka.
Mój Chopin właśnie kończy kwitnienie....co Chopin to Chopin no nie?...super różyczka.
Wiesz wszystkie od Ciebie roślinki ładnie się przyjęły i puszczają listki.
Mój Chopin właśnie kończy kwitnienie....co Chopin to Chopin no nie?...super różyczka.

Wiesz wszystkie od Ciebie roślinki ładnie się przyjęły i puszczają listki.

Basiu jeszcze dzisiaj wpisuje się w starym wątku bo gdy wrócę na pewno będzie już nowy. Myślę że lepiej kupić powojniki wiosną. Ja przynajmniej tak robię bo nawet jak kupię jesienią to nie sadzę ich do ziemi tylko dołuję w szklarni a dopiero wiosną na stałe miejsce.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
BASIA czas na nowe rozdanie .
Twoje piękne różyczki nadal superowo kwitną . Ciekawam powojnikowych i różanych patyczków

- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Jagusia przycinania powojników po kwitnieniu jeszcze nie praktykowałam i pewnie też miałabym obawy
ale z wiosennym przycinaniem jest mniejszy kłopot, niż myślisz
w tej chwili na clematisie jest mnóstwo liści, więc wydaje Ci się, że to wielki gąszcz. Jak liście opadną pędy staną się widoczniejsze. Powojniki wcześnie kwitnące (np. Twój) pokazują pąki liściowe już w zimie, więc nie ma problemu z odróżnieniem żywych pędów. Martwe po kawałeczku wytniesz w marcu, resztę skrócisz do metra i po ptokach
Zdjęcie pączka liściowego z 11.01.2011

Dorotko ja bym cięła krócej, chyba że powojnik byłby mocno zagęszczony, najczęściej w przypadku starszych egzemplarzy
Aniu moje róże pokazują cudne kwiaty, co prawda w niewielkiej ilości
za to duże i ładniej wybarwione, niż w czerwcu. Pogoda słonecznieje
i mam nadzieję, że pozwoli na jeszcze długie kwitnienie.
Powtarzają powojniki, najpiękniej Venosa Violacea, nie mogę się na niego napatrzeć
Krysiu może spróbuj jeszcze teraz posadzic jakiegoś powojnika. Pojawiły sie w marketach...dzisiaj widziałam w Simply po 5,50 zł
np. Polish Spirit.
Ania sadziłam ubiegłej jesieni kilkanaście powojników i wszystkie przetrwały zimę
skusiłam się tylko na późnokwitnące i viticelle, czyli clematisy, które przycina się wiosną bardzo krótko. Kupuj i sadz teraz, bo w przyszłym roku na pewno dopadnie Cię choroba różana
Tosia podziękujesz mi osobiście
czeka na Ciebie języczka, brunera i tulipany. Jeśli sie nie zjawisz, pójdą na aukcję
Ela ten Książę Monako trochę nie w moich kolorach, ale nadrabia zdrowotnością i szaleńczym tempem wzrostu. Wciąż kwitnie, a posadzony jesienią krzaczor wygląda na kilkuletni
Chopin piękny bezdyskusyjnie
u mnie rozwijają sie następne pąki na nowym wysokim pędzie.
A Charmant w donicy czeka na miejsce i zaczyna kwitnąć
Marzanko wróciłaś na forum
i to już jest sukces
Danusiu ja, po zeszłorocznym jesiennym sadzeniu powojników, nie mam już żadnych obaw przed przemarznięciem. Sadziłam jednoroczne sadzonki, przykryłam je tylko warstwą kory, jak zresztą całą resztę ogródka. Teraz też czekają w doniczkach ostatnie zakupy u P.Tomszaka
Jadzia różane patyki to dla Ciebie pikuś, ale ciekawa jestem, czy uda Ci się sztyczka z powojnikami
trzymam kciuki 
Róże wczoraj widziałaś
i mam nadzieję, że przybędą jeszcze nowe kwiatki 

Zdjęcie pączka liściowego z 11.01.2011

Dorotko ja bym cięła krócej, chyba że powojnik byłby mocno zagęszczony, najczęściej w przypadku starszych egzemplarzy

Aniu moje róże pokazują cudne kwiaty, co prawda w niewielkiej ilości

Powtarzają powojniki, najpiękniej Venosa Violacea, nie mogę się na niego napatrzeć

Krysiu może spróbuj jeszcze teraz posadzic jakiegoś powojnika. Pojawiły sie w marketach...dzisiaj widziałam w Simply po 5,50 zł

Ania sadziłam ubiegłej jesieni kilkanaście powojników i wszystkie przetrwały zimę

Tosia podziękujesz mi osobiście

Ela ten Książę Monako trochę nie w moich kolorach, ale nadrabia zdrowotnością i szaleńczym tempem wzrostu. Wciąż kwitnie, a posadzony jesienią krzaczor wygląda na kilkuletni

Chopin piękny bezdyskusyjnie

A Charmant w donicy czeka na miejsce i zaczyna kwitnąć

Marzanko wróciłaś na forum

Danusiu ja, po zeszłorocznym jesiennym sadzeniu powojników, nie mam już żadnych obaw przed przemarznięciem. Sadziłam jednoroczne sadzonki, przykryłam je tylko warstwą kory, jak zresztą całą resztę ogródka. Teraz też czekają w doniczkach ostatnie zakupy u P.Tomszaka

Jadzia różane patyki to dla Ciebie pikuś, ale ciekawa jestem, czy uda Ci się sztyczka z powojnikami

Róże wczoraj widziałaś

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Dzisiaj pierwszy dzień jesieni, a w ogródku
o dziwo...dopiero zaczynają opadać pierwsze liście z drzew owocowych, ciągle przybywa kwiatów różanych, na powojnikach coraz więcej pąków

I troszkę aktualnych widoczków

Pojawiła się też odrobina wiosny - janowiec barwierski, pierwiosnek i przetacznik

Cóż...najwyższy czas na zakończenie letniego wątku.
Życzę wszystkim pogodnej jesieni, słonecznych dni i ciepłych wieczorów

I troszkę aktualnych widoczków

Pojawiła się też odrobina wiosny - janowiec barwierski, pierwiosnek i przetacznik

Cóż...najwyższy czas na zakończenie letniego wątku.
Życzę wszystkim pogodnej jesieni, słonecznych dni i ciepłych wieczorów

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Wpadłam luzikiem i... załatwiłaś mnie na całego !
Kobieto Ty botanik masz?
No jak babcię kocham , jest co oglądać u Ciebie , jest!
A to cudeńko z chęcią samobieżną potraktowałabym Ci!

, 

Kobieto Ty botanik masz?

No jak babcię kocham , jest co oglądać u Ciebie , jest!

A to cudeńko z chęcią samobieżną potraktowałabym Ci!

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Przepięknie różano-powojnikowo, albo powojnikowo-różano w Twoim ogrodzie! I tak pięknie buszowato!
Mam nadzieję, że w przyszłym roku dane mi bedzie to zobaczyc na własne oczy.
Największe wrażenie zrobiły na mnie RU i Graham Thomas. Ten ostatni maezył mi się od 2 lat, a teraz wygląda na to, ze bedę miała z 6 sztuk, jak nie więcej
jeśli tylko przezimują bez szwanku (odpukać!).
A co to za żółte kwiatki na 3 zdjęciu od końca? Przypominają żarnowca ... ale to niemozliwe!

Największe wrażenie zrobiły na mnie RU i Graham Thomas. Ten ostatni maezył mi się od 2 lat, a teraz wygląda na to, ze bedę miała z 6 sztuk, jak nie więcej

A co to za żółte kwiatki na 3 zdjęciu od końca? Przypominają żarnowca ... ale to niemozliwe!

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Iza to raczej Janowiec Barwierski jak Basia napisała . Miło sie siedziało przy trzaskających drewkach w kominku i ten nastrój
. U Basi naprawdę buszowato a jak jeszcze Ramblery z powojnikami oplotą konary drzew to już będzie jak w bajce 

- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Wcześniejsze wątki.
Wcześniejsze wątki.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Faktycznie! Przeoczyłam
Dzięki Jadziu
Tosiu, myslę, że Basia tylko elegancko zakończyła wątek letni i zaraz otworzy jesienny!
Prawda Basiu?

Tosiu, myslę, że Basia tylko elegancko zakończyła wątek letni i zaraz otworzy jesienny!

Prawda Basiu?