Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Z różami nie dam rady, wiosną będę kupowała clematisy, może mi się uda.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu - różanopowojnikowa... Przebiegłam prędko po Twoim ogrodzie, bo zaległości mi się zrobiły i jak zwykle zatyka mnie z zachwytu nad wszystkim co u Ciebie widzę... ech... "zazdraszczam". Bronię sie przed różami jeszcze, ale coraz słabiej chyba, a powojniki mnie zauroczyły i chyba jeszcze jesieniącoś posadzę... Czy to dobra pora na sadzenie powojników?
Pozdrawiam z Jury...

PS. Zdążyłam na setną stronę :tan
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Baśko, jednak załóż stronkę!!! Dzięki - wiesz za co?!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja też jeszcze zdążyłam. Tak mnie te powojniki kręca, ogladałam w OBI, pewnie kupie jeszcze w tym roku. Ale miejsce nie przygotowane.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Basiu ten JPdM to jeszcze większa żarówa niż Nostalgia.....świetna jest ta różyczka.
Mój Chopin właśnie kończy kwitnienie....co Chopin to Chopin no nie?...super różyczka. :D
;:196
Wiesz wszystkie od Ciebie roślinki ładnie się przyjęły i puszczają listki. ;:167
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Basiu ;:196
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Basiu jeszcze dzisiaj wpisuje się w starym wątku bo gdy wrócę na pewno będzie już nowy. Myślę że lepiej kupić powojniki wiosną. Ja przynajmniej tak robię bo nawet jak kupię jesienią to nie sadzę ich do ziemi tylko dołuję w szklarni a dopiero wiosną na stałe miejsce.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA czas na nowe rozdanie . ;:196 Twoje piękne różyczki nadal superowo kwitną . Ciekawam powojnikowych i różanych patyczków
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Jagusia przycinania powojników po kwitnieniu jeszcze nie praktykowałam i pewnie też miałabym obawy :) ale z wiosennym przycinaniem jest mniejszy kłopot, niż myślisz ;:108 w tej chwili na clematisie jest mnóstwo liści, więc wydaje Ci się, że to wielki gąszcz. Jak liście opadną pędy staną się widoczniejsze. Powojniki wcześnie kwitnące (np. Twój) pokazują pąki liściowe już w zimie, więc nie ma problemu z odróżnieniem żywych pędów. Martwe po kawałeczku wytniesz w marcu, resztę skrócisz do metra i po ptokach :D

Zdjęcie pączka liściowego z 11.01.2011
Obrazek

Dorotko ja bym cięła krócej, chyba że powojnik byłby mocno zagęszczony, najczęściej w przypadku starszych egzemplarzy :)

Aniu moje róże pokazują cudne kwiaty, co prawda w niewielkiej ilości :wink: za to duże i ładniej wybarwione, niż w czerwcu. Pogoda słonecznieje :D i mam nadzieję, że pozwoli na jeszcze długie kwitnienie.
Powtarzają powojniki, najpiękniej Venosa Violacea, nie mogę się na niego napatrzeć :D

Krysiu może spróbuj jeszcze teraz posadzic jakiegoś powojnika. Pojawiły sie w marketach...dzisiaj widziałam w Simply po 5,50 zł :roll: np. Polish Spirit.

Ania sadziłam ubiegłej jesieni kilkanaście powojników i wszystkie przetrwały zimę :) skusiłam się tylko na późnokwitnące i viticelle, czyli clematisy, które przycina się wiosną bardzo krótko. Kupuj i sadz teraz, bo w przyszłym roku na pewno dopadnie Cię choroba różana :;230

Tosia podziękujesz mi osobiście :D czeka na Ciebie języczka, brunera i tulipany. Jeśli sie nie zjawisz, pójdą na aukcję :;230

Ela ten Książę Monako trochę nie w moich kolorach, ale nadrabia zdrowotnością i szaleńczym tempem wzrostu. Wciąż kwitnie, a posadzony jesienią krzaczor wygląda na kilkuletni :roll:
Chopin piękny bezdyskusyjnie :D u mnie rozwijają sie następne pąki na nowym wysokim pędzie.
A Charmant w donicy czeka na miejsce i zaczyna kwitnąć ;:196

Marzanko wróciłaś na forum :) i to już jest sukces ;:196

Danusiu ja, po zeszłorocznym jesiennym sadzeniu powojników, nie mam już żadnych obaw przed przemarznięciem. Sadziłam jednoroczne sadzonki, przykryłam je tylko warstwą kory, jak zresztą całą resztę ogródka. Teraz też czekają w doniczkach ostatnie zakupy u P.Tomszaka :)

Jadzia różane patyki to dla Ciebie pikuś, ale ciekawa jestem, czy uda Ci się sztyczka z powojnikami :) trzymam kciuki ;:108
Róże wczoraj widziałaś ;:196 i mam nadzieję, że przybędą jeszcze nowe kwiatki :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Dzisiaj pierwszy dzień jesieni, a w ogródku :roll: o dziwo...dopiero zaczynają opadać pierwsze liście z drzew owocowych, ciągle przybywa kwiatów różanych, na powojnikach coraz więcej pąków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I troszkę aktualnych widoczków
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawiła się też odrobina wiosny - janowiec barwierski, pierwiosnek i przetacznik
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cóż...najwyższy czas na zakończenie letniego wątku.
Życzę wszystkim pogodnej jesieni, słonecznych dni i ciepłych wieczorów :wit
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Wpadłam luzikiem i... załatwiłaś mnie na całego ! :shock:
Kobieto Ty botanik masz? :roll:
No jak babcię kocham , jest co oglądać u Ciebie , jest! ;:108

A to cudeńko z chęcią samobieżną potraktowałabym Ci! :wink:

Obrazek

:wit , ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Przepięknie różano-powojnikowo, albo powojnikowo-różano w Twoim ogrodzie! I tak pięknie buszowato! ;:138 Mam nadzieję, że w przyszłym roku dane mi bedzie to zobaczyc na własne oczy.
Największe wrażenie zrobiły na mnie RU i Graham Thomas. Ten ostatni maezył mi się od 2 lat, a teraz wygląda na to, ze bedę miała z 6 sztuk, jak nie więcej :;230 jeśli tylko przezimują bez szwanku (odpukać!).
A co to za żółte kwiatki na 3 zdjęciu od końca? Przypominają żarnowca ... ale to niemozliwe! :shock:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iza to raczej Janowiec Barwierski jak Basia napisała . Miło sie siedziało przy trzaskających drewkach w kominku i ten nastrój ;:224 . U Basi naprawdę buszowato a jak jeszcze Ramblery z powojnikami oplotą konary drzew to już będzie jak w bajce ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Takie życzenia!!! To znaczy,że znikasz z forum na zimę? Baśko!!! Nie rób tego!!! Jest tyle fotek nie pokazanych!!!! Otwieraj nowy, ale to już!!!!! :evil:
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Faktycznie! Przeoczyłam :lol: Dzięki Jadziu ;:196
Tosiu, myslę, że Basia tylko elegancko zakończyła wątek letni i zaraz otworzy jesienny! :D
Prawda Basiu? ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”