Majkowy zielony dom i ..... cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2
Oprócz róż jeszcze inne też wciąż kwitną.

Westerland się obraził to zamiast niego mam podobne kwiatki
pyszny ten nektar
zielony potwór zarasta ostatnie wolne miejsca
nawet mam świerk ustrojony świątecznie

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
MAJKA nawet mu do twarzy w tym przystrojeniu
Wiedziały gdzie maja się piąć Kurzyslad ma ładne kwiatki i może sie wysieje . Goldi stoi na strazy różanki
Gruss an Aachen w ślicznym leciutko brzoskwiniowym kolorku

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Majko...jak na tę porę roku bardzo dużo u ciebie jeszcze kwitnie. Pięknie, kolorowo a róże ..bajka.
. U mnie za mało jesiennych
...muszę koniecznie o takich pomyśleć.
. Tylko moja działeczka malusia, gdzie ja to pomieszczę. 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Majeczko, cudności
jak ja lubię takie ogrody. Paleta barw wygrzanych w słonku kwiatów. Świerk faktycznie już gotowy na święta.
Clematisy o tej porze, no jednym kwiatuszkiem ale aż tak ... zaraz to kurzyślad , ja nie znam takich roślin, może i ten biały kwiatek to nie clematis
Masz Rhapsody in Blue, ja na nią choruję. Musi być na wiosnę.

Clematisy o tej porze, no jednym kwiatuszkiem ale aż tak ... zaraz to kurzyślad , ja nie znam takich roślin, może i ten biały kwiatek to nie clematis

Masz Rhapsody in Blue, ja na nią choruję. Musi być na wiosnę.

Majko, cudowności na zdjęciach pokazujesz
ależ ilości roślin Ci kwitną... pełnia lata ciągle w Twoim ogrodzie...
bardzo podoba mi się dom obrośnięty pnączami, ale bałabym się gnieżdżących w nich p.....

bardzo podoba mi się dom obrośnięty pnączami, ale bałabym się gnieżdżących w nich p.....
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaki piękny ogród jak z bajki
bardzo mi się podoba.
Chciałem przy okazji zapytać czy na niektórych rabatach stosujesz sciółkowanie słomą?
Mam dojście do tego materiału i spróbowałbym i u mnie, czy znacznie ogranicza rozwój chwastów i jakie jeszcze są zalety jej stosowania?

Chciałem przy okazji zapytać czy na niektórych rabatach stosujesz sciółkowanie słomą?
Mam dojście do tego materiału i spróbowałbym i u mnie, czy znacznie ogranicza rozwój chwastów i jakie jeszcze są zalety jej stosowania?
Rysiek
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapomniałam w tym roku o nasturcji a tak pięknie wygląda .. Zawsze miałam kilka samosiejek ale chyba było dla nich za mokro bo nic nie rośnie .. Szukałam tego kurzyśladu nigdzie go nie mam , ..
Różyczki śliczne i u mnie ciągle kwitną tak samo i szałwia a nawet się rozsiała ..
Różyczki śliczne i u mnie ciągle kwitną tak samo i szałwia a nawet się rozsiała ..
-
Witam wszystkich gości przy sobocie.
Taka śliczna pogoda a Wy w domkach przy kompach, zamiast korzystać ze słonka.
Ja byłam i wygrzałam swoje stare kości aż musiałam przyjść i się schłodzić bo w domu znacznie chłodniej.
Jadziu Goldi nie tylko na straży różanki ale ogólnie pilnuje swojej pani żeby czegoś nie zrobiła bez niego. A do zdjęć to uwielbia pozować i wciskać nochal w obiektyw.
Ten Kurzyślad to od Neli i muszę zebrać nasionka bo bardzo ładnie rośnie i wcale mu nie przeszkadza susza.
Zeniu przecież teraz jest tak dużo małych chryzantem zimujących w gruncie że kilka takich maluszków zmieścisz a jakie mają kolory, ostatnio oglądałam takie u sangwinaria i mam ochotę na takie słoneczka.
Majeczko o jaki clematis Ci chodzi czyli o jakiś biały kwiatuszek
Kurzyśladu też nie znałam ale dzięki Neli poznałam i jestem nim zachwycona bo ślicznie wygląda w słonku. A ja nie jestem zadowolona z Rhapsody in Blue, marnie trzyma kwiatuszki i taka jakaś licha, trzy badylki i to prawie bez liści. Dałam jej szansę do przyszłej jesieni a jak nie to na jej miejsce czekają w kolejce Souveniry.
Aguś ja pająków się nie boję, to pożyteczne stworzonka choć czasami je likwiduję jak się zagnieżdżą tam gdzie nie powinny. A taki obrośnięty dom to może być tylko stary bo nowych szkoda a Wy macie śliczny domek.
Ryszard witam Cię w moim bajkowym świecie
miło mi że Ci się u mnie podoba.
Słomą wyłożyłam nową rabatę którą zrobiłam wiosną bo mi zzieleniała kora która miała być tam wysypana. A ponieważ mam słomy prawie całą stodołę to wykorzystałam to co miałam pod ręką a widziałam u kogoś na forum ale nie pamiętam u kogo. Grubsza warstwa zapobiega wysychaniu podłoża i rozsiewaniu się chwastów, chociaż kiełkują te ze słomy to łatwo się je wyrywa. Widzę że powoli zaczyna się rozkładać i przed zimą muszę dołożyć nawą warstwę. Jest też pewnie jakimś dostarczycielem nawozu naturalnego jak się rozkłada, tak myślę ale nigdzie nie szukałam wiadomości o tym.
Janko a ja jak szukałam czegoś o tym Kurzyśladzie to trafiłam na nasionka czyli musisz dobrze poszukać w necie. Ja ostatnich kilka lat też jakoś nie umiałam dochować się nasturcji a to taka wdzięczna roślinka tylko czemu taka zachłanna, włazi na wszystko co spotka po drodze a miała być taka mała.

Jadziu Goldi nie tylko na straży różanki ale ogólnie pilnuje swojej pani żeby czegoś nie zrobiła bez niego. A do zdjęć to uwielbia pozować i wciskać nochal w obiektyw.

Zeniu przecież teraz jest tak dużo małych chryzantem zimujących w gruncie że kilka takich maluszków zmieścisz a jakie mają kolory, ostatnio oglądałam takie u sangwinaria i mam ochotę na takie słoneczka.

Majeczko o jaki clematis Ci chodzi czyli o jakiś biały kwiatuszek

Aguś ja pająków się nie boję, to pożyteczne stworzonka choć czasami je likwiduję jak się zagnieżdżą tam gdzie nie powinny. A taki obrośnięty dom to może być tylko stary bo nowych szkoda a Wy macie śliczny domek.

Ryszard witam Cię w moim bajkowym świecie

Słomą wyłożyłam nową rabatę którą zrobiłam wiosną bo mi zzieleniała kora która miała być tam wysypana. A ponieważ mam słomy prawie całą stodołę to wykorzystałam to co miałam pod ręką a widziałam u kogoś na forum ale nie pamiętam u kogo. Grubsza warstwa zapobiega wysychaniu podłoża i rozsiewaniu się chwastów, chociaż kiełkują te ze słomy to łatwo się je wyrywa. Widzę że powoli zaczyna się rozkładać i przed zimą muszę dołożyć nawą warstwę. Jest też pewnie jakimś dostarczycielem nawozu naturalnego jak się rozkłada, tak myślę ale nigdzie nie szukałam wiadomości o tym.

Janko a ja jak szukałam czegoś o tym Kurzyśladzie to trafiłam na nasionka czyli musisz dobrze poszukać w necie. Ja ostatnich kilka lat też jakoś nie umiałam dochować się nasturcji a to taka wdzięczna roślinka tylko czemu taka zachłanna, włazi na wszystko co spotka po drodze a miała być taka mała.

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Majeczko,
myślałam, że Crocus speciosus Albus - ten biały kwiatuszek - to clematis
. Kurzyslad, ale nazwa
a, kwity ładne.
Rhapsody marna, a ja myslałm, że ją dopiero wsadziłaś. Ona chyba lubi cień, może ją przesadz.

Rhapsody marna, a ja myslałm, że ją dopiero wsadziłaś. Ona chyba lubi cień, może ją przesadz.

- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majeczko psisko pojadło a teraz pilnuje kwiatków żeby jeszcze kwitły róże u Ciebie
jeszcze piękne szałwia ślicznie teraz wygląda ogólnie jesień piękna w Twoim ogrodzie
jeszcze piękne szałwia ślicznie teraz wygląda ogólnie jesień piękna w Twoim ogrodzie

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No to zbieraj Maju te nasionka, bo to ładna roślinka
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Dzięki....obejrzałam.edulkot pisze:
Zeniu przecież teraz jest tak dużo małych chryzantem zimujących w gruncie że kilka takich maluszków zmieścisz a jakie mają kolory, ostatnio oglądałam takie u sangwinaria i mam ochotę na takie słoneczka.![]()

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Majeczko, jeszcze tyle kolorów w twoim pięknym ogródku. Ale to chyba głównie dzięki wszędobylskim różyczkom, które rozweselają każdy zakątek. No i towarzyszące im drugoplanowe kwiatki, podkreślające ich królewskie piękno. Rozmaite zestawienia i wszystkie idealnie dobrane. Jak u dobrego utalntowanego malarza. 

- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No właśnie zbieraj, zbieraj a potem rozdawajJAKUCH pisze:No to zbieraj Maju te nasionka, bo to ładna roślinka

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
-
Majuś Crocus to krokus czyli jesienny krokus o białych listkach, mam gdzieś niebieskie ale chyba nie mają ochoty kwitnąć.majka411 pisze:Majeczko,myślałam, że Crocus speciosus Albus - ten biały kwiatuszek - to clematis
. Kurzyslad, ale nazwa
a, kwity ładne.
Kurzyślad śmiesznie się nazywa ale ślicznie wygląda.
Rhapsody sadziłam razem z Mary Rose, Eglantyną i Stanwell Perpetual. Angielki krzaczory się zrobiły i ślicznie kwitną lub kwitły, Stanwell niby kwitnie ale wciąż udaje płożaka, a Rhapsody niby chce rosnąć ale czy jej to wyjdzie to się okaże wiosną. Na razie jej nie będę ruszać,chyba.