Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
A ja tam mogę ciągle "ochać" do masdevallii...
Chociaż ostatnio z większą uwaga przyglądam się poszczególnym odmianom, zaczyna rozróżniać i porównywać różne gatunki do siebie. I...wybierać te, które mi się najbardziej podobają.
Obecnie podobają mi się "woskowe", które nie maja włosków na kwiatach.
Oraz..pachnące...
Chociaż ostatnio z większą uwaga przyglądam się poszczególnym odmianom, zaczyna rozróżniać i porównywać różne gatunki do siebie. I...wybierać te, które mi się najbardziej podobają.
Obecnie podobają mi się "woskowe", które nie maja włosków na kwiatach.
Oraz..pachnące...
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwitnienia takich rozrośniętych masdevalii nie przestaną mnie zachwycać..! Piękne, Asiu, po prostu piękne i tyle, co tu duzo mówić! ;)
A w masd. Ted Khoe zakochałam się i ja- w takim odcieniu jeszcze nie mam żadnego storczyka
[W fajnej okolicy mieszkasz; te pagórki aż zapraszają na jakąś wycieczkę
]
A w masd. Ted Khoe zakochałam się i ja- w takim odcieniu jeszcze nie mam żadnego storczyka

[W fajnej okolicy mieszkasz; te pagórki aż zapraszają na jakąś wycieczkę

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Asiu zawsze jak tu zaglądam to po kilka razy przyglądam się twoim podopiecznym zwłaszcza że sama nie mam tak różnorodnych gatunków a wszystkie są piękne, a jeszcze jak kwitną to już piękno samo w sobie
Masdevallie u ciebie kwitną imponująco
i niech tak zostanie 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Będę na ten moment czekać choćby latami ;)Joane pisze: Moniko wiem, że Ci się strasznie podoba i jak tylko się rozrośnie to jedna jest dla Ciebie.
Na jednym ze zdjęć Masdevallia Falcons Gold x Sugar Baby zauważyłam w doniczce jakieś kuleczki. Czy to keramzyt? Powiedz w jakim podłożu ją trzymasz. Moja cześć także pięknie obrasta w przyrosty, lecz niestety nie kwitnie tak pięknie jak Twoja.... może za rok się doczekam ;)
A tak na MARGINESIE..... ależ cisza w Twoim wątku! Czyżbyś szykowała się na bombowe otwarcie kolejnej części?? Pamiętaj, że zdjęć nigdy za wiele ;)
Asiu Masdevallie piękne
, ale czy Dracula już się rozwinęła 

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Asiu nadrabiam zaległości które dopadły mnie ostatnimi czasy.
O kolekcji pisałem już że jest imponująca i przypuszczam że wielką pomocą w jej utrzymaniu jest klimat i otoczenie w jakim mieszkasz( fantastyczne widoki na drugim planie
?werandujących storczyków?).
Oczywiście Asiu królują masdevallie ładnie rozrośnięte i pięknie kwitnące, w których przy pomocy Twojej się rozkochałem .
Tak nawiasem mówiąc moje Chciejstwa są bardzo duże co do tej grupy roślin ale udaje mi się na razie myśleć rozsądnie a nie sercem.
Poczekam więc do przyszłego roku aby zobaczyć jak sobie radzę z tą nową przecież dla mnie grupą roślin.
Mam nadzieję że przez okres zimowy czar nie pryśnie i posunę się o krok dalej by spróbować z Drakulą.
Asiu piękno Twoich kwitnących przyjaciół jest właściwie nie do opisania więc w Twoim kierunku przesyłam
bo cóż można napisać więcej co już tyle razy zostało napisane przez innych na tym forum. 

O kolekcji pisałem już że jest imponująca i przypuszczam że wielką pomocą w jej utrzymaniu jest klimat i otoczenie w jakim mieszkasz( fantastyczne widoki na drugim planie
?werandujących storczyków?).
Oczywiście Asiu królują masdevallie ładnie rozrośnięte i pięknie kwitnące, w których przy pomocy Twojej się rozkochałem .
Tak nawiasem mówiąc moje Chciejstwa są bardzo duże co do tej grupy roślin ale udaje mi się na razie myśleć rozsądnie a nie sercem.
Poczekam więc do przyszłego roku aby zobaczyć jak sobie radzę z tą nową przecież dla mnie grupą roślin.
Mam nadzieję że przez okres zimowy czar nie pryśnie i posunę się o krok dalej by spróbować z Drakulą.
Asiu piękno Twoich kwitnących przyjaciół jest właściwie nie do opisania więc w Twoim kierunku przesyłam

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Filigranowa27
Halinko cieszę się, że odezwałaś się.
Ta Masdevallia ma już drugą torebkę nasienną. W zeszłym roku miała ze trzy.
Adamie, Piotrze
dudus327
Lauro wiem jak to jest.
Rozwinęła się i przekwitła, a ja mam tylko fotkę jak w połowie kwitła. Ale niedługo będą kolejne kwitnienia.
Fotka Draculi dla Venus. Dracula gigas.

Paphiopedillum Harold Kopowitz

i kilka hybrydek.

A tak wygląda u tego od Justus27

Te moje bardzo podzielone odchorowały i niektóre o mało nie straciłam. Te które były rozrośnięte i nie dzielone kwitną jak burza. I też kwestia wielkości. Te duże rośliny wydają więcej przyrostów i tym samym jest więcej kwitnień a wtedy efekt większy.kasia74 pisze: mówisz ze jak są rozrośnięte to kwitną bez opamiętania.
Wiem Henryku. Moje słowa miały być tylko pochwałą dla Ciebie.Henrykbb pisze:Joasiu,pisałem to bez żadnych podtekstów.
Halinko cieszę się, że odezwałaś się.

Adamie, Piotrze

Ja kuszę Masdevalliami bo z nimi się najlepiej dogaduję. Bullbophylum też mi się strasznie podobają ale imnie podobają się warunki u mnie. Teraz będę u Ciebie podziwiać.Petra pisze: ale kusisz strasznie więc żeby dać upust emocją kupiłam sobie kolejne bulbophyllum
Sylwio bardzo się cieszę, że mogłam Tobie pomóc i teraz również u Ciebie oglądać ich kwiatki.syljed pisze:dziękuję Ci bardzo,że ja chociaż namiastkę tego co posiadasz mogę oglądać u siebie na parapecie
dudus327

Lauro wiem jak to jest.

To tak jak ja. A jest ich całe mnóstwo.justus27 pisze:Chociaż ostatnio z większą uwaga przyglądam się poszczególnym odmianom, zaczyna rozróżniać i porównywać różne gatunki do siebie.
Mi znowu te, które kwitną po kilka kwiatków na jednej. Takie długie gałązki, no i bardzo włochate.justus27 pisze:Obecnie podobają mi się "woskowe", które nie maja włosków na kwiatach.
Oraz..pachnące...
Agnieszko one dopiero wtedy mają wspaniały efekt. Ale niedługo i Twoje będą tak kwitły.Agita pisze:Kwitnienia takich rozrośniętych masdevalii nie przestaną mnie zachwycać.
Dzięki. Naprawdę jest co zwiedzać. Zresztą są to tereny wypoczynkowe. Bardzo dużo turystów przyjeżdża. Ponoć w tych okolicach rosną też storczyki gruntowe.Agita pisze:W fajnej okolicy mieszkasz; te pagórki aż zapraszają na jakąś wycieczkę

Ja mam tak samo. Często po kilka razy oglądam u was kwitnienia falków i innych. Niektóre fotki powalają. A każdy storczyk ma w sobie to powalające piękno.ewarost pisze:to po kilka razy przyglądam się twoim podopiecznym zwłaszcza że sama nie mam tak różnorodnych gatunków a wszystkie są piękne, a jeszcze jak kwitną to już piękno samo w sobie
Te kuleczki to keramzyt, powpadał tam jak miałam ją na balkonie w skrzynce z keramzytem. Ale Masdevallia to lubi. Podłoże mam to samo co ty. Moja Masdevallia od kwietnia, aż do teraz była na balkonie. Nawet gdy tem. spadały do 6st. Zresztą do tej pory prawie wszystkie tam stoją. Czasami w upały stały cały czas w wodzie. Obecnie wiele z nich tworzy pędziki.ewarost pisze:Na jednym ze zdjęć Masdevallia Falcons Gold x Sugar Baby zauważyłam w doniczce jakieś kuleczki. Czy to keramzyt? Powiedz w jakim podłożu ją trzymasz. Moja cześć także pięknie obrasta w przyrosty, lecz niestety nie kwitnie tak pięknie jak Twoja.... może za rok się doczekam
Moniko u mnie cisza bo mam wiele innych ważnych spraw do załatwienia. Nawet nie mam kiedy zrobić fotek nowym kwitnieniom i nabytkom. Nie szykuję, żadnego wielkiego wejścia, a wręcz mnie przeraża, że już trzeba założyć nowy a ja nie mam głowy do tego, ani czasu. Ale za kilka tygodni się zmieni.Zabka_Monis pisze:ależ cisza w Twoim wątku! Czyżbyś szykowała się na bombowe otwarcie kolejnej części?? Pamiętaj, że zdjęć nigdy za wiele
Venus9 pisze: czy Dracula już się rozwinęła
Rozwinęła się i przekwitła, a ja mam tylko fotkę jak w połowie kwitła. Ale niedługo będą kolejne kwitnienia.
Marku więc już wiem co będzie dalej. Ja też powiedziałam, że jak mi przeżyją Masdevallie zimę to będą kolejne i Dracule. Obecnie nie umiem się opanować. Ale ty jako mężczyzna umisz pewnie bardziej słuchać rozsądku jak serca. Bo my kobiety jesteśmy bardziej spontaniczne i nami rządzi to zdradliwe serce.marwes pisze:w których przy pomocy Twojej się rozkochałem .

Fotka Draculi dla Venus. Dracula gigas.

Paphiopedillum Harold Kopowitz

i kilka hybrydek.

A tak wygląda u tego od Justus27

- kinga_232
- 200p
- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Widzę, że sabotki już niedługo pokażą buźki
zdjęcie drakuli super,
ależ ona mocno te wąsy trzyma.

Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Piękna Dracula
Teraz tylko czekać aż się Paphiopedilum otworzy

Teraz tylko czekać aż się Paphiopedilum otworzy

- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Asiu piękne pączki na sabotkach
Będzie co podziwiać jak zakwitną.

Będzie co podziwiać jak zakwitną.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Sabotki u Ciebie szaleją 
Cieszę się z pączka na sabotku ode nie. Mój też rośnie w siłę, jak tylko będzie dłuższy pędzik, to zrobię mu zdjęcie.
Jestem pod wrażeniem fotki draculi...brawa dla kwiatka i..."magicznego" zdjęcia

Cieszę się z pączka na sabotku ode nie. Mój też rośnie w siłę, jak tylko będzie dłuższy pędzik, to zrobię mu zdjęcie.
Jestem pod wrażeniem fotki draculi...brawa dla kwiatka i..."magicznego" zdjęcia

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Myślę, że w niedzielę będzie pierwszy już otwarty.kinga_232 pisze:Widzę, że sabotki już niedługo pokażą buźki
nina1611

Adamie jej było bardzo trudno zrobić fotki. Myślę, że następny będzie łatwiej obfocić.Amator97 pisze:Dracula zachwyca swoim kolorem, oraz sposobem "zwisania"
Już niedługo.akwarybka pisze:Teraz tylko czekać aż się Paphiopedilum otworzy
Ta Dracula należy do tych z wielkimi kwiatami. No i Dracula zawsze jest tajemnicza.Sylki3 pisze:Dracula wygląda... hmmm jakby to nazwać... bardzo tajemniczo i niesamowicie!
i te jej długaśne wąsy!

goskle, mis20, dudus327

Beallara otworzyła dwa pąki. Został jeszcze jeden.

Jeszcze raz dziękuję za niego.justus27 pisze:Cieszę się z pączka na sabotku ode nie.

Beallara jest śliczna, taka zjawiskowa 

- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
O! Jaka piękna Beallara,uwielbiam ją - u mnie w tym roku miała 10 kwiatów ...i ten zapach 

Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Joasiu, gdy wchodzę do Ciebie to mam śmieszną minę - o taką
, mąż mi się wtedy dziwnie przygląda
I jak zwykle zauroczyłaś mnie kwiatami draculi ale je będę jednak podziwiać u Ciebie. Jak na razie nie planuję nawet spróbowania z nimi. Mam podobną Beallarę i mam nadzieję,że też mnie uraczy choć dwoma kwiatuszkami. Na razie przyrasta w szczypior