Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 11, druga część lata i jesień ...

Post »

Tosiu, dzięki! Boję się, że jednak nie zdążę :roll: Muszę jeszcze nawieźć gliny, bo znika w zastraszającym tempie ;:202 I muszę zrobić jeszcze wiele rzeczy przed zimą, że nie wspomnę o przesadzaniu róż i posadzeniu tulipanów. Hiacynty na szczęście dziś posadziłam :D
Twoja chryzantema cieszy się uznaniem ;:108 ;:196

Jadziu, te chryzantemy są właściwie bardziej buraczkowe niż liliowe, ale jakoś nie udało mi się tego koloru uchwycić. To od Tosi! :D
Sądzę, że na Twojego Burgunda bez trudu znajdziesz chętnych :D

Aguś, czy wysłałam Ci te pomarańczowe :?:
Te drugie wyślę wiosną :D Dostałam je od Tosi niedawno, to ich debiut u mnie :D
Astry to chyba jednak moje ulubione jesienne kwiaty :D
O kostki zadbam zimą ;) :lol:
;:196

Ewulku, dziękuję bardzo :D
Widzisz mgiełkę? Czyżby mój stary aparacik "nauczył" mnie robić takie właśnie zdjęcia? :lol:

Ewuś, floks istotnie jest niezwykły! Inny kolor przed południem, inny po południu, a jeszcze inny wieczorem :D
Żółty bąbelek to ostatni kwiatek cotuli podżartej przez rolnicę. Juz myślałam, że całkiem padnie, ale kawałek ocalał i postanowił wydać jeszcze jeden kwiatek :lol:
Kilka patyczków ma juz korzonki! :tan Reszta - mam nadzieję - do lata też zrobi :D
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu i kto tu mówi o przepracowywaniu się ;:224 . To Ty powinnaś trochę zwolnić i nie nadwyrężać się ;:108 . Ja od tygodnia znowu nie byłam w ogrodzie.... ten brak czasu mnie wykończy. Ale goście już pojechali, w pracy się odrabiam i myślę że od soboty też zacznę pracę w ogrodzie. W końcu ;:65 Ale Ty znowu pokazałaś piękną porcję zdjęć ;:180 . Ależ musi być u Ciebie wciąż kolorowo, bo że pięknie to nie wątpię. ;:196
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

chatte pisze: Czas mnie goni, bo październik za pasem, a hiacynty jeszcze nie posadzone, a w kolejce czekaja tulipany. No i róże na koniec :D
Oooo to sobie możemy ręce podać....męskie....chociaż wirtualnie
najgorsze jest to że moje hiacynty jeszcze w sklepie....a róże w szkółce :;230
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiulek, Ty mnie wykończysz! ;:214 Wpadasz raz na święty czas i znowu ani słowa, kiedy odbierzesz, co Twoje ...
Ja się tak bardzo nie przepracowuję. Czuję się świetnie! Tylko trochę ręce i plecy bolą, ale do 10-tej przechodzi :D Całą zimę będę miała, żeby się polenić :lol:
Już nie tak pięknie w moim ogródku, chociaż jeszcze nie całkiem łyso. Chyba tylko przez wzgląd na Twój obiecany przyjazd nie zerwałam jeszcze wilców z altanki :;230

Grzesiu, jak to: męskie ręce? :shock: Moje są zdecydowanie damskie :lol:
I jestem lepsza ;) bo moje hiacynty są już posadzone! :heja
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu ależ ja Cię absolutnie nie chcę wykończyć :shock: A nie piszę kiedy bo nie wiem co napisać :oops: Mam nadzieję, że mi wybaczysz. Teraz zaczyna mi się powoli wszystko układać, więc ... mam nadzieję, że się zobaczymy. A tymczasem będę Cie wirtualnie odwiedzać przy każdej sposobności ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam nadzieję, że będzie więcej tych sposobności ;) i że będzie Ci się trochę szybciej wszystko układać, bo mam takie paskudne wrażenie, że teraz w każdej chwili może nastąpić atak zimy :roll:
A bardzo chciałabym Cię zobaczyć jeszcze w tym roku!
I jak mówię, że chcesz mnie wykończyć, to wiem co mówię ;) :;230
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu ;:196 teraz to Ty chcesz mnie wykończyć :;230 Jaki atak zimy? Ja jeszcze żadnej cebulki nie posadziłam, miejsca na róże nie są przygotowane, mają przyjść piwonie i jeszcze mnie czeka przesadzanie kilkuletnigo buka, magnolii i świerka, że o mniejszych nie wspomnę.... Bądź człowiekiem i o zimie jeszcze nie wspominaj ;:108
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ech, te prace ogrodowe... nigdy nie skończone ... Przez jesienne zmęczenie popatrujemy ku zimie... jesienna tęsknota pcha nas ku wiośnie :D
Unurzałam się w astrach, asterkach, chryzantemach, och, ta obfitośC :D Zachwycające ;:63 Wygrzałam się w aksamitkach, schłodziłam w barbuli... Westchnęłam... Piękna jesień nadchodzi. I tyle pąków róż :D
Też wywożę piach z ogródka... tyle, że mi łatwiej, bo czynię to rękoma M... A taka zmęczona się czuję :;230
Czarodziejko, nowy aparat czarów się uczy :D Oglądnę jeszcze raz ostatnie fotki i pędzę śnić ;:19
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Prace ziemne są bardzo oj bardzo ciężkie ....ale gdy potem podziwia się takie wspaniałe roślinki to dech zapiera :lol:
Urzekłaś mnie Izo trawkami ale ta brązowa jest śliczna i to zdjęcie z chryzantemami przeurocze ile tam razem krzaczków siedzi i jakie fajne wyszły odcienie :shock: Astry też śliczne ....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cudowne astry otulone mgiełką, a raczej poświatą, która dodaje im splendoru ;:108 :!:
Pokazałaś astra, o którego się pytałem. To ten na zdjęciu przed kotulą. Widziałem, go jak byłem u Ciebie, dlatego pytałem 8-) Czy to nie przypadkiem aster tongolski :?: Na róże jeszcze nie przyszedł u mnie czas ale astry mnie wzięły, oj wzięły ;:167
Mam już nasiona hibiskusa jednorocznego 8-)
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Unurzałam się w astrach, asterkach, chryzantemach, och, ta obfitośC Zachwycające Wygrzałam się w aksamitkach, schłodziłam w barbuli... Westchnęłam... Piękna jesień nadchodzi. I tyle pąków róż

Asia tak pięknie opisałaswoje wrażenia ,że się do nich po prostu przykleiłam.
Izuś ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

chatte pisze:Aguś, czy wysłałam Ci te pomarańczowe :?:
Te drugie wyślę wiosną :D Dostałam je od Tosi niedawno, to ich debiut u mnie :D
Astry to chyba jednak moje ulubione jesienne kwiaty :D
O kostki zadbam zimą ;) :lol:
Izuniu jeszcze chryzantemki nie zakwitły, więc nie wiem, czy jest pomarańczowa.....będę zdawała relację na bieżąco :D Bardzo się cieszę z wiosennej obietnicy ;:196 .....jak wiesz kocham chryzantemy....ale niestety chorują u mnie. Może pamiętasz, pisałam, że pozbyłam się swoich przez to że chorowały.....teraz jest to samo.....łodyżki od dołu brązowe i brzydkie :( a ta żółciutka, która zakwitła mi jako pierwsza i tak się cieszyłam że zdrowiutka i piękna- też chora ;:223 W przyszłym roku zrobię tak jak radziły dziewczyny, żeby je każdej wiosny od nowa sadzonkować .....podobno wtedy nie chorują......spróbuję....oby.....
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiulek, to Ty się śpiesz, kochana, śpiesz! Nie chcę nikogo straszyć, ale jak dziś rano wyjrzałam przez okno, to poczułam smrodek zimy :? Zima ma specyficzny zapach ...
No dobra, będę człowiekiem i już ani słowa o zimie nie powiem :;230 Ciiii .... ;)

Izulku, jaka tam obfitość! Gdyby to wszystko było na 10, no może 20 m kw, to można by mówić o obfitości :lol: A zmęczenie właściwie letnie, a już tęsknię do odpoczynku zi ... Nie skończę, obiecałam Asi! ;) :lol:
Jak mnie się M uda złapać, to też go wykorzystuję :D Ostatnio jednak uzywam stelaża od wózko-torby jako taczki i musze powiedzieć, że jestem duzo mniej zmęczona :D Jednak najgorsze jest dźwiganie.
Aparat to komórka - nie wiedziałam, że taka inteligentna! :lol:

Beatko, bierze Cię na trawki? ;) :lol: Nie mam ich zbyt wiele, ale lubię te, co mam :D
Ta o której mówisz, nie jest brązowa, tylko czerwona. Na zdjęciu kolor trochę zmieniony. To Imperata, którą dostałam w tym roku od Halinki Kwak.
Chryzantema jest jedna i to z maleńkiej sadzonki, bo ją w ubiegłym roku porozdawałam i został mi mały kawałek, a kepa wielka, jakbym jej wcale nie dzieliła! Czyli trzeba ją co roku dzielić ;) Chcesz? To Bicolor, jak wskazuje nazwa - dwukolorowa, ale jak ją jakaś choroba dopada (nie pamiętam nazwy), to nabiera jeszcze fioletów :lol:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku, to nie aster, to przymiotno czyli erigeron! Powtórzył kwitnienie :D Na zdjęciu wyszedł trochę lila, ale on jest jasno różowy. Chyba ostatecznie zdecydowałeś się wziąć jednego, więc wiosną powinien Ci zakwitnąć, a jak go po kwitnieniu przytniesz, to zakwitnie ponownie i tej porze właśnie :D
Aster tongolski podobno kwitnie w czerwcu - tak czytałam ...
Astry są piękne i właściwie bezproblemowe. Jedynie mączniak czasem je łapie, ale to nie przeszkadza im kwitnąć, podobnie jak floksom :D Mam już 6 odmian w pięciu kolorach! :tan
Chyba więcej do szczęścia nie potrzebuję :D

Aniu, zacytowałaś słowa Izulka ;) Dziękuję Ci ;:196

Aguś, ta żółta jest wyjątkowo podatna na choroby, podobnie jak złocista, najpóźniejsza.
Z moich obserwacji wynika, że hodowanie od sadzonki ( ze zdrowej części pędu) nie jest w pełni skuteczne. Dobrze jest jeszcze zmienić miejsce. A najpewniej chyba popryskać na grzyba, jak jeszcze są zdrowe :roll: Zółta została u mnie wycięta, bo wyglądała okropnie, ale zrobiłam z niej wcześniej kilka sadzonek. Popryskałam i jedna z nich zdąży jeszcze zakwitnąć!
A Elzunia ma te same chryzantemy ode mnie i u niej zdrowiusieńkie! :shock: Widać u niej ten grzyb, co je zżera, jeszcze nie zagościł.
Ale chyba będę miała w tym roku złocistą :heja Posadziłam ją w zupełnie innym miejscu i jest zdrowa! No, prawie zdrowa, ale i tak wygląda świetnie :D A ta na starym miejscu - do wycięcia :(
Tylko nie wiem czy zdąży. 2 lata temu kwitła ok. 10 listopada :roll:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu pięknie kolorowo u Ciebie ;:196 ale...............
strasznie mnie rozbawiły Twoje słowa :lol: " A pośród kwiatów ... biedny żuczek gnojarz wyciągnął "kopyta" :( Jak widać, bardzo dosłownie ..."
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”