Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.5

Post »

100krociu miła - co temu Twojemu leniwcowi dolega, ze kwitnąc nie chce - nie wiem, ale ja bym mu zasypała bardziej nóżki, a wiosną dodatkowo dała nawóz dolistny, może podziała :)

Olaboga - kogoż to moje oczu ujrzały - Smokini sie pojawiła - znaczy w Smoczej czasu sie więcej zrobiło :uszy ;:138 bardzo mi Cie tu brakowało Smocza Pani :)

Brak rdzy na wierzbie mogę przypisać tylko jednemu - w ubiegłym roku ogołociłam ją ze wszystkich liściorów, bo rdza szalała :wink: , a w tym roku wczesną wiosną potraktowałam przeciwgrzybowym miedzianem, jak wszystkie roslinki obok... i mimo paskudnie deszczowego lata - rdza była tylko na pojedynczych liściach... :tan , no bo nic innego przy niej nie robiłam :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale sucho... wczoraj przez 2 godz. latałam z wężem po ogrodzie...

Posadziłam w tym sezonie 4 lilie orientalne i zrobię eksperyment - dwie wykopię, a dwie zostawię na zime w ziemi i sprawdzę, czy powinno sie je wykopywac, czy mozna zostawić... ;:224

Obrazek

Tytoń ozdobny jeszcze się nie poddaje...

Obrazek

podobnie jak niektóre róże...

Obrazek Obrazek

a Pirouetta czeka jesinią "zmiana miejsca zasiedzenia", bo bidula z tyłu Bonici cierpi na brak słonka.

Obrazek

Westerland już sposobi sie do odpoczynku... choć wystartował prawie 2 m przyrostami, ciekawe czy będą zdrowe po zimie... ;:224

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ave pisze: Obrazek
Masz ci ... a ja właśnie pojadam boróweczki z wielkim smakiem , bo lubię okrutnie ! Ale u Ciebie urodzaj niezwykły, jak widzę .

Ewuś , ślicznie kwitną Twoje różyce , hortensje i , jak zawsze powojniki. Masz Księżniczkę Dianę - u mnie rok temu obsypana kwiatami , marnie w tym sezonie kwitła i nie mam pojęcia , co było przyczyną ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu widzę, że są świetne efekty przytarasowej posiadówki. Tulipankowa rabatka będzie bardzo cieszyła wiosną :D
Westerland cudo, moje 2 to leniuchy, już dawno odpoczywają....ale faktycznie wystrzeliły w górę jak szalone.....
Myślę, że nie musisz się obawiać o lilijki orientalne, u mnie zimy naprawdę ostre, a cebule pięknie zimują i kwiaty z roku na rok są piękniejsze i dorodniejsze :D
Ewuś.....no i te hortensje....jak je je uwielbiam .....cudo ;:138
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje orientalne lilie także przezimowały i pięknie kwitły, czyli mogą u nas zimować :P ,
ale kto da nam gwarancję, że następnej zimy też się to uda ?
Nie patrząc na te rozterki dokupiłam tej wiosny kolejną odmianę :wink: .
Żywopłot przy siatce rośnie w siłę, widać, widać za Westerlandem.
Na księżniczkę Dianę mam ochotę już od dwóch lat, pewnie ją kiedyś kupię ....
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Ewciu, :wit
pięknie to wiesz! na czele z moją ukochana F... ;:167 ;:167 ;:167
ale najbliższe nam ogrodnikom to...
Cichaczem, cichaczem, usiadłam sobie koło podestu i... już kawałeczek trawnika uległ zagładzie
:;230 :;230 :;230 skąd ja to znam, ten malutki ... kolejny ... kawałeczek ;:136
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ave pisze:...
a Pirouetta czeka jesinią "zmiana miejsca zasiedzenia", bo bidula z tyłu Bonici cierpi na brak słonka...
Też myślę o przeprowadzce swojego. Zastanawiam się tylko zrobić to teraz czy czekać do wiosny. Poza tym mój posadzony rok temu wystrzelił kilkoma pędami na 1,5m i to niestety nie ułatwia sprawy. Jak przesadzić takiego kolosa? Przyciąć go krótko?
O cebule liliowe nie powinnaś się martwić skoro u mnie zimują od kilku lat w gruncie. Po pierwszych przymrozkach rzucam troszkę jedliny na rabatę i to wszystko.
Princessy Diany ciut zazdraszczam, bo chodzi za mną od zeszłego roku i nie mogę trafić.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jak pięknie kwitną Ci róże, Ewulku! ;:138
Ja bym lilie zostawiła i przykryła 10-centymetrową warstwą liści.
Ta na zdjęciu jest boska! ;:167
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Moim zdaniem Westerland szaleje i ani mu w pąkach spoczynek :;230
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

:;230 ha, też tak mam, siadam i myślę któremu trawnikowi uszczknąć i zawsze się znajdzie kawałek do przekopania ... Księżniczka Diana przecudnej urody ... jak to księżniczki. A liście - świetny pomysł, chyba wykorzystam do zrobienia daszków dla roślin, które nie lubią deszczu.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No tak, z tego przysiadania w ogrodzie to same kłopoty wynikają! :roll: I kolejna robota...To co, nie przysiadać? No ale jak tu nie przysiadać, nie zapatrzeć się i nie wpaść na nowe pomysły...Ja już prorokuję,że wiosną jak sobie przysiądziesz i popatrzysz na przekwitające tulipany w tym wydartym trawnikowi miejscu, zaraz przyjdzie Ci do głowy myśl, że trzeba tam coś koniecznie dosadzić, a zatem i powiększyć :;230
Westerland Twój piękny i taki intensywnie pomarańczowy! Czy on jest zacieniony, bo nic na to nie wskazuje...Prócz koloru...Mój zdecydowanie bledszy...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ewuś - LILIE ORIENTALNE z powodzeniem zimują w gruncie . Ja moich nie wykopuje od trzech sezonów i kwitną bezbłędnie ! W przyszłym roku muszę je wykopać po kwitnieniu, aby oddzielić cebulki przybyszowe .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewo, witaj, przychodzę z rewizytką. I co widzę? Piekny, kolorowy ogródeczek, a w nim duuuużo róż. Wiele odmian, barw i kształtów. POdoba mi się tutaj. Twój ogródek po prostu żyje i kipi roślinnością. Lubię takie klimaty.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia, a także obiecuję, że będę do ciebie zaglądać, i mam nadzieję, że ty równiesz zajrzysz do mnie od czasu do czasu :D :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Ewelinko - z tymi powojnikami to trudno zgadnąć, co im "w duszy gra" i dlaczego w jednym sezonie przykładnie kwitną, a w innym sie lenią... ta wiosna nie była łaskawa (bardzo deszczowa) i może dlatego Księżniczka kaprysi...

Agniesiu-Agness - to zostawię te orientki w ziemi - niech się hartują ;:224 :D a hortensje... ciągle kwitną... ;:138

Elu-Elsi - żywopłot, nie niepokojony przez nikogo daje radę, chociaz trawsko muszę kosić... ale aż sama się dziwię, jak te krzaczki (pęcherznice, tawuły, żywotniki) sobie radzą, bo ja ich nawet specjalnie nie podlewam... :oops:
Co do Diany, to ja ją kupiłam na wyprzedaży - kompletnie zabidzoną i dlatego tanio, bo cenę "regularną" to miała taką, ze bym jej raczej nie kupiła... :;230

Ewuś-Gloriadejko - oj tam, oj tam, to był taki maciupki kawałek trawnika... :;230 :;230 Ja mam w przyszłym roku zakusy na większy kawałek i juz się zastanawiam jak go "zgładzić", żeby się Połówek nie skapnął... ;:224 :;230

Izuś -tu.ja - ja Pirouetta przesadzam późną jesienią - skoro sadzimy z gołym korzeniem nawet w listopadzie, to taki z ziemi wykopany np. w październiku, chyba nie będzie miał szkody na zdrowiu.
Mój też wystrzelił ponad 1 metrowymi dwoma gałęziami, ale przy przesadzaniu wszystkie gałęzie ciachnę gdzies tak na 40 cm, zabezpieczę miejsca cięcia i hajda na nowe miejsce. Mam już dla niego przygotowany dołek, więc to będzie taka "kosmetyczna" robota :uszy :;230
A Diane polecam - cudna jest.

Izulku-Chatte - no i chyba zostawię je w ziemi - bo ja tak nie lubie tego wykopywania i wkopywania... ;:196

Siberio - masz racje , Westerland ani mysli przestać... jak jedne kwiatki przekwitają (to niestety jego "wada", ze ma dość szybko przekwitające) to zaraz pojawiają sie następne... ;:138

Joluś z Izer - o takim wykorzystaniu liściorów nie pomyślałam... a mam na skalniaku parę takich roślinek, co byłyby wdzięczne za daszek nad sobą... ;:180

Marusiu-Artam - mówiłam, że u nas, na forum, to normalne czarownice siedzą... wyżej właśnie napisałam, że planuję na wiosną trawniczkowy "zamach" :;230 :;230 wyczytałas w szklanej kuli ? czy cuś ? :;230
a Westerland , chociaz nie widać, to ma jednak cień do południa, bo rośnie koło garażu...

Wandziu - bardzo mi miło z powodu Twojej rewizyty i słow pod adresem ogródka :wit
Bedę do Ciebie zaglądała

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ave pisze:Obrazek
Jak ładnie , jak ... sielsko. Aż chciało by się przysiąść na tej ławeczce i odpocząć ; za plecami cichutko pluszcze miedzy kamieniami woda, dookoła zieleń , nad głową słoneczko ... Zaraz też przypomniały mi się strofy mojego ulubionego Tuwima :

?Sokrates tańczący?

(fragment sparafrazowany przeze mnie , nieco...)

?Prażę się w słońcu, baba stara...
Leżę, wyciągam się i ziewam.
Stara ja jestem, ale jara:
Jak tęgi łyk pociągnę z czary,
To śpiewam
Słońce (jesienne)mi grzeje stare gnaty
I mądry, siwy łeb kudłaty,
A w mądrym łbie, jak wiosną las,
Szumi i szumi mędrsze wino,
A wieczne myśli płyną, płyną,
Jak czas... (...)?

Jesień nie musi być przykra i ponura , byleby natura była dla nas jeszcze czas jakiś łaskawa i nie skąpiła nam ciepełka i słoneczka ... ;:3 ;:3 ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”