Rośliny do jesiennych kompozycji

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to też napisałem "z pewną ostrożnością"
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

No wybór daliście mi niezły . teraz muszę wszystkie propozycje przeanalizować i porównać ,zwłaszcza żw niektóre znam tylko ze słyszenia,wię muszę posprawdzać. Teraz już za późno zresztą na wsadzanie, więc poczekam do wiosny-mam czas.
Mimozę też uprawia się raczej jednorocznie. Zresztą chodzi mi o coś ładnie kwitnącego ,bo mam na rabatce bezkwiatowo od września
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

a może canny?
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

znam kany- są śliczne , ale pisałam już-nie chcę nic wykopywać. Ma być na stałe. Zresztą ,jak pisałam pomysłów podsunęliście mi sporo- coś wybiorę . Dzięki
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

jesienne kompozycje

Post »

Nie mamy się co oszukiwać- jesień się rozpoczęła! Jeżeli dalej tak będzie- to się szybciutko skończy :( ! Czas więc zacząć chwalić się swoimi jesiennymi kompozycjami. To ja rozpocznę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: jesienne kompozycje

Post »

Fajna kompozycja :)

Ja przez ostatni tydzień jeszcze nie odczuwałam specjalnie jesieni. Odkryłam ją wczoraj gdy po tygodniu nieobecności zobaczyłam swój ogród... :shock: Kompozycji nie robiłam ale chcę wykombinować coś w rodzaju bukietu z szarłatu, słonecznika i... nie wiem co jeszcze mi przetrwa :D

Szarłat ogrodowy odkryłam w tym roku i jestem pod wrażeniem (z resztą nie tylko ja bo cała rodzinka, chyba jeszcze takich kwiatów nie widzieli :;230 ). No cóż, jak w przyszłym tygodniu coś wymodzę, to wrzucę.
Sinka
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jesienne klejnoty ogrodów

Post »

Witam wszystkich serdecznie:) Zakładam nowy temat którego chyba jeszcze nie było (nie znalazłam) Z racji pory roku jaką mamy temat jesienny. Chodzi o to by zebrać tu nazwy i fotografie(o wymaganiach poszczególnych gatunków z pewnością jest wiele wątków) roślin które kwitną lub w inny ciekawy sposób zdobią ogrody prawie do zimy. Być może kogoś to zainspiruje( np mnie, jestem w trakcie tworzenia własnego zielonego portu). Wszystkie rośliny pomału zamierają i ogrody robią się mało atrakcyjne:( jak przedłużyć ich urok??? Chryzantemy i ozdobne dynie??? i jeszcz...

Zapraszam do gorącej dyskusji.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Re: Jesienne klejnoty ogrodów

Post »

Na szczęście jest tego sporo :D

Po pierwszwe: wrzosowisko - wrzosy właśnie jesienią są wspaniałą ozdobą ogrodów.
Po drugie: kolorowe jesienne trawy - zasuszone kwiatostany są piękne nawet zimą, szczególnie oszronione, a jesienią kolory traw robią niesamowite wrażenie.
Po trzecie: hortensje - tu j.w., nawet jak przekwitną ich zasuszone kwiatostany są bardzo dekoracyjne.
Po czwarte: dalie - to niestety tylko do pierwszych przymrozków ale jesień czasem bywa łaskawa.
Po piąte: żurawki, żuraweczki, tiarelle - rośliny ozdobne z liści jednak bardzo kolorowe i ozdobne aż do czasu gdy znikną pod śniegiem.
Z roślin kwitnących jesienią wymienić można jeszcze np. astry i rozchodnik okazały. I pewnie kilka innych, które na szybko nie przyszły mi do głowy.

Jeśli jeszcze ta lista uwzględniłaby krzewy ozdobne z owoców i przebarwiających się liści to lista ciągnęłaby się dłuuugo, ale w tym dziale nie wypada :wink:
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Witam,
Bardzo ciekawy wątek i bardzo na czasie :)
Faktycznie - drzew i krzewów ozdobnych o tej porze roku jest bardzo dużo, myślę że na uwagę zasługuje tutaj pospolity Jarząb (z uwagi na kontrastowo czerowe Jarzębiny:) oraz Kasztanowiec dostarczający nam cennych i inspirujących kasztanów:).
O tej porze roku pięknie przebarwiają się Winobluszcze, Klony, Robinie,...gatunków jest naprawdę dużo.
Dla osób upreawiających ogródki warzywne jesienną ozdobą ogrodu są dynie, a potem - wykonane z nich ozdoby :)
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Sinka
50p
50p

Post »

Oj się chyba temat nie spodobał:( Myślę że, jest więcej osób którym ciężko od tak wykąbinować rośliny na każdą porę roku. Wiosna"oklepana" , lato łatwe :/ a ta jesień... mi sprawia wiele problemów. Mam zwiędły ogród, kilka chryzantem walczy z szarością.Zwiędła trawa,badyle bez liści na rabatach :( nawet klon szarobury(jeszcze).
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Temat nie jest zły więc żeby rozruszać wątek wrzucę kilka zdjęć z mojego ogrodu.

Hortensja (jeszcze nie wiem jaka ale chyba nie taka jaką kupowałam :roll: ):

Obrazek

Moja jedyna dalia, mała i niepozorna ale ją lubię, kwitnie sobie od początku sierpnia i nie zamierza przestać:

Obrazek

Wrzosowisko i moja zeszłoroczna fascynacja - wrzosy pełne:

Obrazek Obrazek

Obok tych różowych mam cyprysiki tępołuskowe (o pięknym, zdrowym odcieniu zieleni), a nad nimi wiszą sobie kwiatki trójsklepki:

Obrazek

Niedaleko w donicy nadal kwitną mieczyki abisyńskie:

Obrazek

A po drugiej stronie ogrodu rośnie jarząb pospolity w towarzystwie ognika (na zdjęciu) i irgi, pod którymi kwitną zimowity:

Obrazek
Sinka
50p
50p

Post »

Irga zdobi nawet zimą, wkładam ją w wieńce na Wszystkich Św. Trójsklepik genialny muszę poznać go bliżej:)
majka2103
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:13

Post »

W ogrodzie jesiennym nie może zabraknąć astrów jesiennych, które u mnie jeszcze nie kwitną oraz krokusów jesiennych zwiastujących nadejście zimy, do kwitnienia szykują się neriny różowa i żółta, a piękne krzewy róż wielkokwiatowych powtarzające kwitnienie, nikt nie wspomiał o jednorocznych jak czerwona szałwia błyszcząca, gazanie w kolorach przepieknych, cynie, żeniszek, bratki wysiane w czerwcu. :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p
Od: 10 sie 2011, o 22:02

Post »

Tak irga- super- cała w koralach, u mnie jesień i wciąż kwitną begonie, dalie, kanny, niecierpki, cynie, róże rabatowe i okrywowe, astry "marcinki", aksamitki, rudbekie, nawłoć, wrzosy no i tułacz houtunia ciągle się czerwieni ;:63
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p
Od: 10 sie 2011, o 22:02

Post »

no i jeszcze rozchodniki- zwłaszcza okazały, budleja i cisy 'hicksii' z czerwonymi osnówkami.
Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”