Rośliny do jesiennych kompozycji
- aniawoj
- Przyjaciel Forum 
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No wybór daliście mi  niezły . teraz muszę wszystkie propozycje przeanalizować i porównać  ,zwłaszcza żw niektóre znam tylko ze słyszenia,wię muszę posprawdzać. Teraz już za późno zresztą na wsadzanie, więc poczekam do wiosny-mam czas.
Mimozę też uprawia się raczej jednorocznie. Zresztą chodzi mi o coś ładnie kwitnącego ,bo mam na rabatce bezkwiatowo od września

Mimozę też uprawia się raczej jednorocznie. Zresztą chodzi mi o coś ładnie kwitnącego ,bo mam na rabatce bezkwiatowo od września
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
jesienne kompozycje
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jesienne kompozycje
Fajna kompozycja 
Ja przez ostatni tydzień jeszcze nie odczuwałam specjalnie jesieni. Odkryłam ją wczoraj gdy po tygodniu nieobecności zobaczyłam swój ogród... Kompozycji nie robiłam ale chcę wykombinować coś w rodzaju bukietu z szarłatu, słonecznika i... nie wiem co jeszcze mi przetrwa
  Kompozycji nie robiłam ale chcę wykombinować coś w rodzaju bukietu z szarłatu, słonecznika i... nie wiem co jeszcze mi przetrwa  

Szarłat ogrodowy odkryłam w tym roku i jestem pod wrażeniem (z resztą nie tylko ja bo cała rodzinka, chyba jeszcze takich kwiatów nie widzieli ). No cóż, jak w przyszłym tygodniu coś wymodzę, to wrzucę.
 ). No cóż, jak w przyszłym tygodniu coś wymodzę, to wrzucę.

Ja przez ostatni tydzień jeszcze nie odczuwałam specjalnie jesieni. Odkryłam ją wczoraj gdy po tygodniu nieobecności zobaczyłam swój ogród...
 Kompozycji nie robiłam ale chcę wykombinować coś w rodzaju bukietu z szarłatu, słonecznika i... nie wiem co jeszcze mi przetrwa
 Szarłat ogrodowy odkryłam w tym roku i jestem pod wrażeniem (z resztą nie tylko ja bo cała rodzinka, chyba jeszcze takich kwiatów nie widzieli
 ). No cóż, jak w przyszłym tygodniu coś wymodzę, to wrzucę.
 ). No cóż, jak w przyszłym tygodniu coś wymodzę, to wrzucę.Jesienne klejnoty ogrodów
Witam wszystkich serdecznie:) Zakładam nowy temat którego chyba jeszcze nie było (nie znalazłam) Z racji pory roku jaką mamy temat jesienny. Chodzi o to by zebrać tu nazwy i fotografie(o wymaganiach poszczególnych gatunków z pewnością jest wiele wątków) roślin które kwitną lub w inny ciekawy sposób zdobią ogrody prawie do zimy. Być może kogoś to zainspiruje( np mnie, jestem w trakcie tworzenia własnego zielonego portu). Wszystkie rośliny pomału zamierają i ogrody robią się mało atrakcyjne:( jak przedłużyć ich urok??? Chryzantemy i ozdobne dynie??? i jeszcz...  
Zapraszam do gorącej dyskusji.

Zapraszam do gorącej dyskusji.
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jesienne klejnoty ogrodów
Na szczęście jest tego sporo  

Po pierwszwe: wrzosowisko - wrzosy właśnie jesienią są wspaniałą ozdobą ogrodów.
Po drugie: kolorowe jesienne trawy - zasuszone kwiatostany są piękne nawet zimą, szczególnie oszronione, a jesienią kolory traw robią niesamowite wrażenie.
Po trzecie: hortensje - tu j.w., nawet jak przekwitną ich zasuszone kwiatostany są bardzo dekoracyjne.
Po czwarte: dalie - to niestety tylko do pierwszych przymrozków ale jesień czasem bywa łaskawa.
Po piąte: żurawki, żuraweczki, tiarelle - rośliny ozdobne z liści jednak bardzo kolorowe i ozdobne aż do czasu gdy znikną pod śniegiem.
Z roślin kwitnących jesienią wymienić można jeszcze np. astry i rozchodnik okazały. I pewnie kilka innych, które na szybko nie przyszły mi do głowy.
Jeśli jeszcze ta lista uwzględniłaby krzewy ozdobne z owoców i przebarwiających się liści to lista ciągnęłaby się dłuuugo, ale w tym dziale nie wypada

Po pierwszwe: wrzosowisko - wrzosy właśnie jesienią są wspaniałą ozdobą ogrodów.
Po drugie: kolorowe jesienne trawy - zasuszone kwiatostany są piękne nawet zimą, szczególnie oszronione, a jesienią kolory traw robią niesamowite wrażenie.
Po trzecie: hortensje - tu j.w., nawet jak przekwitną ich zasuszone kwiatostany są bardzo dekoracyjne.
Po czwarte: dalie - to niestety tylko do pierwszych przymrozków ale jesień czasem bywa łaskawa.
Po piąte: żurawki, żuraweczki, tiarelle - rośliny ozdobne z liści jednak bardzo kolorowe i ozdobne aż do czasu gdy znikną pod śniegiem.
Z roślin kwitnących jesienią wymienić można jeszcze np. astry i rozchodnik okazały. I pewnie kilka innych, które na szybko nie przyszły mi do głowy.
Jeśli jeszcze ta lista uwzględniłaby krzewy ozdobne z owoców i przebarwiających się liści to lista ciągnęłaby się dłuuugo, ale w tym dziale nie wypada

- 
				LeroyMerlin
- 200p 
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Bardzo ciekawy wątek i bardzo na czasie
Faktycznie - drzew i krzewów ozdobnych o tej porze roku jest bardzo dużo, myślę że na uwagę zasługuje tutaj pospolity Jarząb (z uwagi na kontrastowo czerowe Jarzębiny:) oraz Kasztanowiec dostarczający nam cennych i inspirujących kasztanów:).
O tej porze roku pięknie przebarwiają się Winobluszcze, Klony, Robinie,...gatunków jest naprawdę dużo.
Dla osób upreawiających ogródki warzywne jesienną ozdobą ogrodu są dynie, a potem - wykonane z nich ozdoby

Bardzo ciekawy wątek i bardzo na czasie

Faktycznie - drzew i krzewów ozdobnych o tej porze roku jest bardzo dużo, myślę że na uwagę zasługuje tutaj pospolity Jarząb (z uwagi na kontrastowo czerowe Jarzębiny:) oraz Kasztanowiec dostarczający nam cennych i inspirujących kasztanów:).
O tej porze roku pięknie przebarwiają się Winobluszcze, Klony, Robinie,...gatunków jest naprawdę dużo.
Dla osób upreawiających ogródki warzywne jesienną ozdobą ogrodu są dynie, a potem - wykonane z nich ozdoby

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Ekspert Leroy Merlin
Oj się chyba temat nie spodobał:( Myślę że, jest więcej osób którym ciężko od tak wykąbinować rośliny na każdą porę roku. Wiosna"oklepana" , lato łatwe :/ a ta jesień... mi sprawia wiele problemów. Mam zwiędły ogród, kilka chryzantem walczy z szarością.Zwiędła trawa,badyle bez liści na rabatach  nawet klon szarobury(jeszcze).
 nawet klon szarobury(jeszcze).

nawet klon szarobury(jeszcze).
 nawet klon szarobury(jeszcze).- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Temat nie jest zły więc żeby rozruszać wątek wrzucę kilka zdjęć z mojego ogrodu.
Hortensja (jeszcze nie wiem jaka ale chyba nie taka jaką kupowałam ):
 ):

Moja jedyna dalia, mała i niepozorna ale ją lubię, kwitnie sobie od początku sierpnia i nie zamierza przestać:

Wrzosowisko i moja zeszłoroczna fascynacja - wrzosy pełne:

Obok tych różowych mam cyprysiki tępołuskowe (o pięknym, zdrowym odcieniu zieleni), a nad nimi wiszą sobie kwiatki trójsklepki:

Niedaleko w donicy nadal kwitną mieczyki abisyńskie:

A po drugiej stronie ogrodu rośnie jarząb pospolity w towarzystwie ognika (na zdjęciu) i irgi, pod którymi kwitną zimowity:

Hortensja (jeszcze nie wiem jaka ale chyba nie taka jaką kupowałam
 ):
 ):
Moja jedyna dalia, mała i niepozorna ale ją lubię, kwitnie sobie od początku sierpnia i nie zamierza przestać:

Wrzosowisko i moja zeszłoroczna fascynacja - wrzosy pełne:

Obok tych różowych mam cyprysiki tępołuskowe (o pięknym, zdrowym odcieniu zieleni), a nad nimi wiszą sobie kwiatki trójsklepki:

Niedaleko w donicy nadal kwitną mieczyki abisyńskie:

A po drugiej stronie ogrodu rośnie jarząb pospolity w towarzystwie ognika (na zdjęciu) i irgi, pod którymi kwitną zimowity:

Irga zdobi nawet zimą, wkładam ją w wieńce na Wszystkich Św. Trójsklepik genialny muszę poznać go bliżej:)

- 
				majka2103
- 100p 
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
W ogrodzie jesiennym nie może zabraknąć astrów jesiennych, które u mnie jeszcze nie kwitną oraz krokusów jesiennych zwiastujących nadejście zimy, do kwitnienia szykują się neriny różowa i żółta, a piękne krzewy róż wielkokwiatowych powtarzające kwitnienie, nikt nie wspomiał o jednorocznych jak czerwona szałwia błyszcząca, gazanie w kolorach przepieknych, cynie, żeniszek, bratki wysiane w czerwcu. 

- miki___
- 50p 
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
Tak irga- super- cała w koralach, u mnie jesień i wciąż kwitną begonie, dalie, kanny, niecierpki, cynie, róże rabatowe i okrywowe, astry "marcinki", aksamitki, rudbekie, nawłoć, wrzosy no i tułacz houtunia ciągle się czerwieni 

Pozdrawiam ;)

- miki___
- 50p 
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
no i jeszcze rozchodniki- zwłaszcza okazały, budleja i cisy 'hicksii' z czerwonymi osnówkami.

Pozdrawiam ;)