Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Patrycjo, Małgosiu, Asiu, Sylwio, życzę Wam , żebyście spotkały takiego na swojej drodze. Ja widziałam takie w sumie 3 razy, więc można go czasem spotkać w sprzedaży (2 to te moje, a trzeci miał coś paskudnego na liściach i tak stał, ale nikt go nie chciał kupić). Ja tak szukam bezskutecznie phal. Pink Panther- tego widziałam tylko raz (mojego poprzedniego), ale będę cierpliwa, kiedyś musi się trafić... ;)

Asiu, tez się cieszę, że tak ładnie rosną, a katlejką to mnie zaskoczyłaś, że moja ma się najlepiej ze wszystkich. Choć pamiętam też, że sobie zostawiłaś najsłabszą część, więc szanse od początku były nierówne ;:196 Też liczę na jakiś mały chociaż pączek z tego przyrościku ;:224 Obie katlejki wciąż trzymam na balkonie, czasem deszcze je zalewa, czasem odsuwam je od krawędzi balkonu, żeby przeschły. Na pewno dostały porządną dawkę słońca przez lato, aż liście im pojaśniały, mam więc nadzieję, że to zaprocentuje ;)
Dendrobia nobile też wciąż na zewnątrz i mam twarde postanowienie trzymać je tam do pierwszych przymrozków, inaczej wiem, że nie ma co liczyć na kwiaty, tym bardziej, że w mieszkaniu nie mam typowo chłodnego pomieszczenia dla nich.
Masdevalia może tak dziwnie odreagowała osłabienie po podziale, może to jakiś wrażliwiec, ale najgorsze już za nami, teraz powinna już szybciej wracać do sił. Czekam na pierwszego kwiatka, na początek może być tylko jeden :lol:
Fajnie, Asiu, że zajrzałaś :)

Lucynko, możliwe, że ten poprzedni to był scrabble, nawet nie pamiętam, czy szukałam na nim nazwy, krótko go miałam- tylko parę miesięcy- to mogłam przeoczyć :;230
Co do wielkich liter, to sama nie wiem jak to jest, i nie wiem gdzie by to można sprawdzić, może ktoś nas uświadomi..?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, ale ale się dziś piękności naoglądałem ;:138 - sam nie wiem co mam chwalić, bo wszystko bardzo mi się podoba ;:224 ;:108

Piękny ciapuś, ;:108 jego plamki są takie urocze . Gratuluję przyrostów - znak dobrej opieki ;:108

A co do vandzi - tak czasem bywa ze jak przestajemy się interesować storczykiem to on właśnie na przekór :;230 - tak jak by nie chciał zostać wyrzucony - naprawdę jest to dla mnie takie trochę magiczne :wink: :)
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Odnośnie scrabble :D
U mnie (i jeszcze kilku osób) tak oznaczona była doniczka. Myślę, że to nazwa producenta.
Uroda storczyka niezwykła ;:138 , ale drugi woskowy też jest baaardzo piękny :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Agnieszko ale cudny ciapek :D
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Agnieszko jestem pod wielkim wrażeniem postępowania Twojej cioci ;:180

Vanda- super się odwdzięczyła za Twoją opiekę ;:138 ;:138 czekam na kwiatki z niecierpliwością

Nowość przecudna ;:152 ;:152 jestem ciekawa gdzie go kupiłaś ;:183 ;:183
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko ja też miałam trochę do nadrobienia w Twoim wątku, ostatni phalaenopsis cudny, zgadza się takich w sklepie się nie zostawia, jeśli chodzi o Pink Panther to ja też szukam do od jakiegoś czasu ale bez powodzenia, ale jeśli uda mi się kiedyś na niego trafić to będę pamiętać o Tobie. Historia o Twojej cioci i storczykach zaniesionych na grób babci wzruszyła mnie do łez.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agnieszko zostaje tu na tej stronie. Obrazek Obrazek Obrazek

Editt na poprzedniej zostaję. :wink: :;230
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie dziwię się,że przygarnęłaś woskowca, ja jakoś na takiego cudaczka nie mogę trafić...I napisałaś,że już wniosłaś stroczyki do domu. Bardzo się tym zmartwiłam bo moje jeszcze na balkonie, mam nadzieję,że do jutra wytrzymają i nie padną później :(
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Ale się naczytałem i naoglądałem.
Fajne są takie bogate w treść wątki. ;:109 ;:108
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
tomkoc

Post »

Piękny Ciapek, uwielbiam takie :) Jakoś jeszcze nie było mi dane zakupić takiego - z prostej przyczyny, nie trafiłem nigdy na takie cudo :!:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, dzięki za linka, pewnie nieraz się przyda :) Co do samej nazwy "scrabble"- to tak jak Dorotka napisała, to pewnie oznaczenie danego producenta a nie nazwa zarejestrowana.

Piotrze, można chwalić wszystko :lol:
dudus327 pisze:tak czasem bywa ze jak przestajemy się interesować storczykiem to on właśnie na przekór :;230 - tak jak by nie chciał zostać wyrzucony - naprawdę jest to dla mnie takie trochę magiczne :wink: :)
Tak, to jest właśnie w nich piękne i takie ciekawe.

Dorotko, a już myślałam, że przyszłaś krzyczeć na mnie za złe traktowanie vandy (uff!) ;) Dzięki za komplement dla woskowca; jeszcze parę pączków ma, więc najlepsze dopiero przed nami! :tan

Moniko, dzięki, cieszę się, że i Tobie się podoba :)

Rysiu, eee, lepiej zostawię na kwiatku, bo tak ślicznie się błyszczy, a u mnie mało teraz woskowców :lol:

Julitko, ja też i cieszę się, że mogę podzielić się z Wami tą historią, nawet jeśli ciocia pozostaje anonimowa. Może chociaż parę osób ciepło sobie o niej pomyśli, bo zasłużyła sobie na uznanie ;)
Vandziorka podglądam codziennie i jak dotąd pędzik ładnie rośnie i ja też już ;:65
Woskowego ciapeczka upolowałam tradycyjnie w markecie (tym razem casto, ale jak już pisałam, widziałam takie w sumie 3 razy i za każdym razem w innym sklepie, więc to po prostu kwestia szczęścia, a nie sklepu). Tego szczęścia Ci oczywiście życzę ;:108

Kasiu, to jest nas już dwie ;) Nie no- żart, pewnie dziesiątki ludzi go szukają, ale fajnie, że w razie czego mogę na Ciebie liczyć... Ja też będę o Tobie pamiętać gdyby się udało trafić na tego pięknisia (a raczej na dwa) :uszy
O cioci pisałam już wyżej, ale dodam jeszcze, że ja też mam wilgotne oczy jak sobie przypomnę ten gest.

Arletko, bardzo proszę- zapraszam, a poczaruj go przy okazji, żeby zakeikował w liczbie mnogiej, nie przerywając oczywiście obfitego kwitnienia i nie tracąc formy :;230

Małgosiu- łut szczęścia, jedni trafiają na masdevalie w markecie, inni na ciapate woskowce ;) Życzę Tobie i takiego woskowca, bo piękny i na pewno warto go mieć.
Storczyki wniosłam, ale następnego dnia znów wyniosłam bo się ociepliło. Były u mnie dopiero 2 takie zimne noce (5-7 stopni), kiedy wniosłam wszystko oprócz dendrobiów nobile.
Ogólnie na stałe zabrałam już vandy, dandrobium berry oda w pąkach, masdevalię i kwitnące miltonidium. Chłodoluby, cattleye i oncidium marzną wciąż na balkonie. Vandy wywieszam jeszcze za dnia dla dotlenienia i doświetlenia, nawet przy 16 stopniach, nawet te z pedami, oczywiście "na sucho". Z resztą nie chce mi się już biegać.
Nie wiem czy zabrałaś już swoje z balkonu, ale jestem pewna, że nic im się złego nie stało- temperatury jeszcze dość łagodne ;) W zeszłym roku zabierałam storczyki dużo szybciej, bo szybciej było zimno.

Henryku, miło słyszeć, bo mi się zawsze wydaje, że przynudzam z opisami. Ale inaczej nie potrafię; o każdym kwiatku mam zawsze dużo do powiedzenia ;:170 Dobrze, że chociaż co któryś odwiedzający ma chęć i cierpliwość to czytać :lol:

Tomku
, coraz więcej takich w handlu, więc pewnie kiedyś trafisz. Oby jak najszybciej- tego Ci życzę, bo to jednak kupa radości jak się coś takiego upoluje- ja niemal najbardziej w całym tym hobby lubię chodzenie, szukanie, "polowanie", i to bez względu na efekty. Jak się nie uda trafić na jakiś oryginalny okaz- to ulga, jak się uda-- radość pomieszana z wyrzutami sumienia, że znowu... :;230

Żeby nie było zbyt nudno, zdjęcia moich "niespodzianek" w pełnym rozkwicie. To te, które ponad rok trzymałam na klatce schodowej, a teraz mają już stałe miejsce w moim domku:

Obrazek

I biało- żółty, trochę ciasno ułożył kwiaty, nie widać wszystkich dobrze niestety :| , więc dorzucam zdjęcie "od kuchni". To ten z wielkimi korzeniami. Zauważyłam, że już przedłuża końcówki- fajnie, będzie mnie dłużej cieszył, bo piękny jest:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dzionka wszystkim! :wit
Pozdrawiam, Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kwiaty są piękne!!! no ale te korzenie na ostatnim zdjęciu :shock: ;:138 genialne :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, dziewczyny, kiedyś muszę zrobić zdjęcie falków "z akcentem na korzenie", bo u mnie coraz więcej takich rośnie. Ten jest mistrzem, ale konkurencja nie śpi ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

wspaniałe kwitnienia ;:138 ;:138 a jakie korzenie :shock: :shock:
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42

Post »

Witam
Pierwszy raz tutaj zawitałam i oczom nie wierzę :shock: same cuda natury !!!!!
Ech co za kwiaty... ten Klatkowy, Alabaster...Vandzia...no i Masdevallia.... długo by wymieniać...
To dla Ciebie ;:180
Będę na pewno częstym gościem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”