Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Ida, to tak się mówi póki się tego nie ma.
Wszystko inne jest do zniesienia, ale myszy, a czasem jeszcze szcury to jednak jest utrapienie.
Najgorzej jest w nocy, kiedy skrobie taka jedna z drugą nad uchem i spać nie daje. :roll:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam się z Margo, to jest największe utrapienie w domu jesienią i zimą.

Moniczko ta nowo powstająca rabata ze świerkami serbskimi coraz bardziej mi się podoba i strasznie jestem ciekawa końcowego efektu. Wykaz tych róż jest imponujący i ciekawy, chyba będę musiała troszkę uzupełnić mają listę różyczek. :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

W ogrodzie powoli czuć nadchodzącą jesień - liście zmieniają barwy, kwiaty nie rozwijają się już tak szybko jak jeszcze dwa tygodnie temu. Kupiłam ozdobne kapusty i dołączyłam do donic przed drzwiami wejsciowymi:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda przypomina, że jesień zbliża się wielkimi krokami, czuć chłód w powietrzu, mimo, że słońce wciąż wysoko. Wciąż jeszcze goszczą w ogrodzie letnie owady, ale to już chyba ostatnie ich harce
Obrazek

Róże odżyły po sierpniowych upałach i wypuszczają nowe pędy, rozwijają kwiaty. Ich wybarwienie jest teraz intensywniejsze niż w wakacje.
Pink Swany
Obrazek

Pastella
Obrazek

James Galway
Obrazek

Colette
Obrazek

Leonardo da Vinci i Ashamed Fairy
Obrazek

Berleburg
Obrazek

Są też oznaki jesieni
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Moniczko, róże przepięknie się wybarwiły. Kwitną chyba nie gorzej niż na wiosnę. Piszesz, że wypuszczają nowe pędy. Kurcze mam to samo. Czy to zdąży do zimy się przygotować. ;:108
Też kupiłam Marcinka w białym kolorze. Prawda, że śliczny.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Pięknie róże u Ciebie kwitną. Całymi bukietami
Powiedz co to za piękność na 4 zdjęciu od końca?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju - ja też się o to martwię, bo sporo roślin zmienia już barwę na jesienną i przymrozki nocne mogąprzyjść niebawem. U mnie jest dość sucho latem, bo grunt bardzo przepuszczalny (kamień), więc nawet, gdy deszcz popada, to szybko wyparowuje woda z gruntu i przypuszczam, że dlatego teraz róże odżyły - mają mniej słońca, więcej wilgoci, która na dłużej gości wśród korzeni. W przyszłym sezonie muszę zadbać o lepsze ściółkowanie ziemi pod krzewami, to może nie będą się wyżywały jesienią. Na razie zapowiada się, że róże chcą dalszego ciepła, bo pędów bordowych jest masę i co gorsze - codziennie przybywają kolejne. Nie jest to dobre, niestety...
Ido - podpisałam wszystkie róże. Mnie najbardziej zadziwia Pastella, która o tej porze roku ma przepięny kolor i wciąż otwiera kolejne pąki ;:167 To niezmordowana odmiana, która kwitnie non stop jak Leonardo.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Moniko, Ashamed Fairy zadziwiająca :shock: Tyle kwiatów.
ja tez jestem bardzo zadowolona z Pastelli, mocarna róża. Moj LdV niestety strasznie podlapał plamistość, ale wygrałam. Teraz ma znów masę pąków więc będzie jeszcze piękny widok
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Moniu, jak zwykle jestem zauroczona Twoimi różami i całym Twoim ogrodem. Brak słów ... ;:224 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, Ashamed F.to bardzo dobra róża - polecam :uszy Leonardo u mnie dobrze sobie radzi i non stop ma burzę kwiatów. Choruje mi co roku Luise Odier, co mnie wkurza, bo kwiaty ma takie ładne... Ma tę ogromną zaletę, że w ogóle nie przemarza, co u mnie jest nadzwyczajne :) Podobnie z chorowaniem ma Abraham Darby, Gruss an Aachen i Cardinal Richelieu. Do wszystkich mam słabość, więc zostają, poza Kardynałem, który u mnie nie umie przezimować i corocznie marznie do zera i z trudem odbudowuje pędy, bo do tego wszystkiego łapie go plamistość. Powędrował do Ani DS, która postanowiła uratować mu życie :lol: Myślę, że u Niej będzie miał przynajmniej lepsze zimowanie i to być może pozwoli mu cieszyć się później mocniejszym zdrowiem.

Monia/Rozetko - dziękuję Ci bardzo ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Majeczki/ Edolkot - świerki serbskie od strony polnej drogi :D
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

U mnie za to Kadrynał jest chyba najzdrowszą różą. Ani śladu plamistości, lekko podłapał mączniaka, ale mleko z sodą załatwiło sprawę. Aż jestem zdziwiona :shock:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zauważyłam ,że nie ma reguły i opisy swoje a róże swoje.U mnie Pastella szkoda mówić tzn.pisać a u Was pewniaki.Chociaż na Leonarda mało kto narzeka ;:3
Moni jaki rozstaw dałaś między świerkami?moja Ada kupiła sobie świerk żeby było jej jak przyjedzie i cały czas mam wrażenie,że posadziłyśmy za blisko krzewów :wink: a,że ona kilka razy w roku u mnie to ja muszę się nim zajmować ;:167
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, mój Kardynał niestety chorował. Inna sprawa, że nigdy nie stosowałam oprysków, więc może gdyby go tak profilaktycznie chociaż raz w sezonie... ;:224
Olu, nie mierzyłam, ale nie są to jakieś kilkumetrowe odstępy, bo swierk serbski ma wąski pokrój i zwarty system korzeniowy (w przeciwieństwie do kłującego, tzw.srebrnego).
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Dzięki Ci Moniczko za te świerki ;:196 i potwierdzam co napisałaś, ma wąski i wysoki pokrój i dlatego posadziłam go przed domem a w koło różna inne iglaki i trawy.

James Galway jest śliczny i nie wiem czemu myślałam że to maluszek a on taki wysoki rośnie :? Możesz coś więcej o nim napisać, czy dużo ma kolców i jak z chorobami? ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”