Moje domowe i balkonowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje domowe i balkonowe

Post »

Wiktorio na dendrobium to będzie keiki ;:138 czyli nowa roślinka. :D Jak urośnie trochę i wypuści korzonki tak na 3-4 cm to będziesz mogła oddzielić i mieć drugą roślinkę. :D
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit przebrnęłam przez Twój busz kwiatów jestem pod wrażeniem ilości i różnorodności roślin.Gratuluje keików!
Będę tu zaglądać.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zeberko i Nowiko- dziękuję za odwiedziny i pochwały ;:196 .
Anjju i Rapunzel - mnie najprawdopodobniej wymęczyła droga (10 godzin w samochodzie :wink: ) i chociaż nic nie dźwigałam, to do teraz bolą mnie plecy :roll: . Co do rozpakowywania, to właśnie przy okazji tego wyjazdu w końcu rozpakowałam plecak po Holandii :wink: - na szczęście były tam już do wypakowania tylko książki.
Arletko - bardzo dziękuję za informację ;:180 ;:196 . Miałam tyle wątków do przebrnięcia, że do diagnostyki jeszcze nie dotarłam. Swoją drogą, to jakoś do tej pory keiki kojarzyłam tylko z falkami :oops: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem w trakcie porządków jesiennych na parapetach, więc chciałabym pokazać, co się pozmieniało u moich zieleninek :) .
Jeden z dzbaneczników, ku naszemu przerażeniu, zasuszył wszystkie dzbanki :( , po czym wypuścił dzbana-olbrzyma (jak na swoje możliwości) :shock: :
Obrazek
Skrzydłokwiat ma liście już nieco bardziej zbliżone do zielonych :wink: i znów chce mu się kwitnąć:
Obrazek
Koleusy już się ukorzeniły i zamieszkały wspólnie w jednej doniczce:
Obrazek
Kalatea bardzo powoli wypuszcza nowe listeczki, za to bardzo mocno się zaróżowiła. Skrytokwiat też taki jakiś jakby bardziej czerwony:
Obrazek Obrazek
I na koniec moje ostatnie zimowity:
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

Piękności pokazujesz a najbardziej spodobała mi się kalatea i skrytokwiat ;:180 a do tego znajdują się na mojej liście :oops:
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Wiktorio... jesteśmy na tym samym etapie czyli porządki jesienne :wink:
dzbanek pokazał że już jest dorosły i należy go traktować poważnie :wink: taki dorodny dzbanek to znak że apetyt będzie większy niż do tej pory :wink:
skrzydłuś cudowny, zieloniutki, gęsty i w przepięknej donicy ;:167 oj lada chwila będzie żagielek już go tam widać ;:138 Koleuski kolorowo - radosne... stromanthe, skrytokwiat ślicznie sie zarumieniły... i brawo dla zimowita za długie kwitnienie ;:180
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudny dzbanecznik...Kalathea zapewne za pare lat będzie gigantem:),a skrzydłuś będzie cieszył twe oczka kwiatuszkami:)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

U mnie też od jakiegoś czasu trwają porządki na parapetach i nie tylko. :wink:
Zachwycił mnie skrytokwiat. Pięknie sie wybarwił. ;:138 To raczej rzadko spotykana roślinka, więc tym bardziej
fajnie ją zobaczyc nie tylko na fotkach w książce. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, jako posiadaczka tradycyjnych koleusów nie mogę się napatrzeć na twoje, zwłaszcza ten z lewej strony jasny z zielonym jest niezwykły.
Jak skrzydłokwiat ci zakwitnie, to zapewne cię wypytam co do okoliczności tego zdarzenia, tzn nawożenie, pielęgnacja i warunki, bo nie mogę się doczekać na kwitnienie mojego biedaka z LM.
Duży dzbanek zapowiada chyba polowanie na grubego zwierza, czyżby szykowała się ostra zima? :;230 :wink:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Piękny gęściutki skrzydłokiwat. ;:138
A co to za cudo skrytokwiat ? Pierwszy raz widzę i mnie zachwyciła ta roślinka. ;:152
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Wiktorio ;:196
Oj już dawno u ciebie nie byłem :oops:
Mam nadzieję że twoje dziewczynki się za to nie pogniewały :roll:
Nowości piękne ;:138 ;:138
Kalatejka jakie ma piękne listki , skrzydłuś piękne listki ma ;:138 ;:138
A o dzbaneczniku nie wspomnę :heja długo już go masz ??
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agarow - dziękuję ;:196 . Kalateę dostałam jakiś czas temu jako gratis, ale nie była w zbyt dobrej kondycji. Długo o nią walczyłam i opłaciło się :) . Skrytokwiata kupiłam kiedyś jako mix roślin zielonych.
Anjju - dziękuję bardzo ;:196 . Mieliśmy ostatnio inwazję owocówek (przyleciały prawdopodobnie z sąsiedniego ogrodu z gnijącymi jabłkami) i dzbanek chyba się przejadł. Postanowił, więc, wypuścić większą pułapkę, a tymczasem owocówki zniknęły.
Ostatnio pokazany zimowit to mój ostatni nabytek z kiermaszu kwiatów, tam gdzie kupiłam starce :) .
Filigranowa - dziękuję ;:196 . Już się nie mogę doczekać, kiedy w końcu kalatea się rozrośnie.
Elciu - dziękuję ;:196 . No właśnie nie wiem, czy to dobrze, że tak się wybarwił - może mu za jasno :roll: ?
Rapunzel - dziękuję bardzo ;:196 . Koleusy dostałam od Krysi - też bardzo mi się podobają :) . Skrzydłokwiat chyba jest jednak pancerną rośliną, bo wcześniej stał w niesprzyjających warunkach, czyli na wschodnim parapecie i wszystkie liście mu lekko zżółkły, a i tak zakwitł. Zrobiło mi się go szkoda, przesadziłam go i odsunęłam od okna. Dzięki temu liście z powrotem zazieleniły się. Od czasu do czasu dostaje jakiś nawóz uniwersalny (bardzo rzadko, bo pół zakrętki należy rozcieńczyć w 5 l wody, a nie zawsze chce mi się podlewać taką dużą konewką) i znów próbuje kwitnąć :) .
Stokrotkaniu - dziękuję ;:196 . Skrytokwiata mam od lipca, więc nie mam z nim zbyt wielu doświadczeń. Z tego, co wyczytałam, to już długo się nim nie nacieszę, bo podobno po kwitnięciu pada. Należy toto do bromeliowatych, a dalej... to już jak zwykle, co strona, to inne informacje :wink: .
Adamie - cieszę się, że znów zajrzałeś ;:196 . Nie pogniewały się - cierpliwie czekały :wink: .
Dzbaneczniki są u mnie od wiosny, więc ta łatwiejsza pora roku za mną, a trudniejsza przede mną. Dotychczas właśnie zimą mi padały. Tym razem siedzą w terrarium i mam nadzieję, że przetrwają.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, ja przeważnie rozrabiam nawóz w miarce, nawet w 100 ml wody miarką do leków, więc daję nawet po 2 czy 3 ml :roll:
Pewnie mi to z czasem minie :wink:
Mój skrzydłokwiat z dawnych czasów kupiłam kwitnący, a potem już nie zakwitł, ale może po prostu nie miałam pojęcia, jak go pielęgnować i dlatego tak się działo. Może tym razem będzie inaczej.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się tak bawię tylko z chemią do oprysków :) . Strzykawka 2 ml z igłą jako przedłużeniem, żeby strzykawki nie wsadzać do fiolki i widzieć, ile nabrałam. Dobrze, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś do mnie przyszedł w tym czasie, bo taka strzykawka z igłą, leżąca luzem w łazience może się źle kojarzyć :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Dzbanecznik cudo :) ja jakoś na razie się na niego nie odważyłam :) a może już czas :) skrzydłuś lubi widać wydawać kwiatki :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”