Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
treborx, jak najbardziej normalne, to zależy od promieni słonecznych.
aha, bo już się trochę zmartwiłem. Czyli dyńka jest ok 

Aniu 29 , potwierdzam to acorn. Przechowywać można do 2/3 mies , ale im dłużej tym traci na smaku.
Forumowiczka Kasia...;)
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasia, jeśli widzisz, że rośnie, to jeszcze nie czas na nią;
Treborx, dynia od strony, którą leży na ziemi, zawsze wygląda gorzej; owoce można przekręcać, by równomiernie się wybarwiły, ale trzeba to zrobić ostrożnie, bo można je urwać lub uszkodzić; ale warto pod dynie przynajmniej zajrzeć, bo mimo, że z wierzchu wygląda pięknie, to pod dyńką mogą się dziać różne niefajne rzeczy; u mojej mamy do kilku dorwały się pędraki, co prawda uszkodzenia były minimalne, ale jednak; A propos, czy u nas funkcjonują szkodniki tak często wspominane przy uprawie dyń np. w USA określane jako "vine borers"? Kiedyś weszłam na to hasło w grafikę google i się przeraziłam
Treborx, dynia od strony, którą leży na ziemi, zawsze wygląda gorzej; owoce można przekręcać, by równomiernie się wybarwiły, ale trzeba to zrobić ostrożnie, bo można je urwać lub uszkodzić; ale warto pod dynie przynajmniej zajrzeć, bo mimo, że z wierzchu wygląda pięknie, to pod dyńką mogą się dziać różne niefajne rzeczy; u mojej mamy do kilku dorwały się pędraki, co prawda uszkodzenia były minimalne, ale jednak; A propos, czy u nas funkcjonują szkodniki tak często wspominane przy uprawie dyń np. w USA określane jako "vine borers"? Kiedyś weszłam na to hasło w grafikę google i się przeraziłam

-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
AniaD, tu jest fajnie pokazane dojrzewanie triamble:
http://jadepark.wordpress.com/2009/08/1 ... le-garden/
http://jadepark.wordpress.com/2009/08/1 ... le-garden/
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2011, o 10:20
Co można podkładać pod dynie, żeby jednak rosła ładna i okrągła i od spodu żeby było jak najmniej deformacji?
Myślę, że najlepsze będą fragmenty styropianu. Wczoraj prysnąłem dynię miedzianem. Nie wiem, czy to miało jakikolwiek sens ale może przyhamuje rozwój choroby.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2011, o 10:20
Będę musiała spróbować ze styropianem, bo deski nie zdają egzaminu.
Raz też małą dynię włożyłam do dużej donicy, wydawało mi się że jest super, potem o niej zapomniałam a jak sobie przypomniałam to już było za późno i nie mogłam jej wyciągnąć
Raz też małą dynię włożyłam do dużej donicy, wydawało mi się że jest super, potem o niej zapomniałam a jak sobie przypomniałam to już było za późno i nie mogłam jej wyciągnąć

A ja rozkroiłem dziś tę moją dyńkę i się okazało, że przy skórce jest ładnie pomarańczowata ale w środku już bardziej zielonkowata.
Ta pomarańczowa warstwa jest twardsza, a zielonkowata miękczejsza.
Czy to po prostu jest ona trochę niedojrzała ale można ją spokojnie skonsumować, czy może to jakaś choroba?
Ta pomarańczowa warstwa jest twardsza, a zielonkowata miękczejsza.
Czy to po prostu jest ona trochę niedojrzała ale można ją spokojnie skonsumować, czy może to jakaś choroba?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Jest niedojrzała, to nie choroba. 

Wegetarianko, dziękuję. U mnie jedna jest taka jasna, pozostałe Triamble (6 sztuk) są właśnie takie, jak na tych zdjęciach - najpier były zielone, potem robią się takie błękitnawo-zielone. Ta jedna rosła w innym miejscu, dynia miała tam mało liści i owoce były bardzo mocno wystawione na słońce. Pozostałe miały bardzo dużo liści, więc owoce były cieniowane.
Zwracam też honor Black Futsu. Okazało się, że ona początkowo faktycznie jest taka ciemna, zielono-czarna, dopiero potem jaśnieje.
Zwracam też honor Black Futsu. Okazało się, że ona początkowo faktycznie jest taka ciemna, zielono-czarna, dopiero potem jaśnieje.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Chyba nie ma tutaj tzw. Squash Vine Borers, chociaż są bardzo rozpowszechnione u nich, i amerykanie często piszą tylko SVB, bo reszta jest zrozumiała.wegetarianka pisze:A propos, czy u nas funkcjonują szkodniki tak często wspominane przy uprawie dyń np. w USA określane jako "vine borers"? Kiedyś weszłam na to hasło w grafikę google i się przeraziłam
pozdrawiam, Gunnar
To dobrze, bo już skonsumowaliśmy ćwiartkę w zupie mleczno-dyniowejJest niedojrzała, to nie choroba

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ania ,gdzie kupiłaś takie nasiona,tak różnych dyń?Ania D. pisze:
Pierwsze dyniobranie 2011
Deszcze w tym roku skutecznie zmniejszyły nasze plony. Co najmniej 50% zawiązków i sporawych często owoców gniło i odpadało. Szkoda, ale nic się nie da zrobić. Na krzakach mamy jeszcze owoce, ale one jeszcze mogą zostać. Następne dyniobranie za jakiś tydzień-dwa, zależnie od pogody.
Asia
A u mnie dynia z akcji postanowiła, że lepiej jej będzie u sąsiadów. U mnie wszystkie gniły, na kompostowniku wylądowało ze dwadzieścia pięknie brązowych dyniek.
Na zdjęciach widać rosnącą u sąsiadów moją, pochodzącą z akcji, Atlantic G., oraz jedyną rosnącą u mnie, tzn. na wiacie. Musiałem zrobić jej podstawę z huśtawki i deski, bo skubana za bardzo zaczęła się wspinać.
W przyszłym roku mocno się zastanowię, czy koniecznie dynia powinna być na mojej działce. Opanowała cały kompostownik, to jeszcze wybrała się na zwiedzanie włości moich dwóch sąsiadów. No przecież tak się nie robi, Pani Dynio...
Aha- dzisiaj zauważyłem, że w nocy ktoś robił podchody pod moją dynię i stwierdziłem, że pewnikiem jutro/pojutrze przyjdzie z kolegą i sobie poradzą, więc dzisiaj zerwałem dynię i sobie w innym miejscu dochodzi.

Uploaded with ImageShack.us

Na zdjęciach widać rosnącą u sąsiadów moją, pochodzącą z akcji, Atlantic G., oraz jedyną rosnącą u mnie, tzn. na wiacie. Musiałem zrobić jej podstawę z huśtawki i deski, bo skubana za bardzo zaczęła się wspinać.
W przyszłym roku mocno się zastanowię, czy koniecznie dynia powinna być na mojej działce. Opanowała cały kompostownik, to jeszcze wybrała się na zwiedzanie włości moich dwóch sąsiadów. No przecież tak się nie robi, Pani Dynio...

Aha- dzisiaj zauważyłem, że w nocy ktoś robił podchody pod moją dynię i stwierdziłem, że pewnikiem jutro/pojutrze przyjdzie z kolegą i sobie poradzą, więc dzisiaj zerwałem dynię i sobie w innym miejscu dochodzi.