Moja "doniczka" część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moja "doniczka" część 2

Post »

Moje "bagienko" jeszcze raz

Obrazek.Obrazek

Obrazek

Obrazek.Obrazek

Obrazek

i takie tam

Obrazek.Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysiu przypatruję się bagienkowi i widzę, że jest tak wspaniale zarośnięte, jak gdyby było tam od zawsze, a przecież pamiętam, że w ubiegłym roku je zakładałeś.
Rośliny otoczyłeś chyba jakimiś mchami.
Kapturnicę otaczają inne porosty, a rosiczkę inne.
Chciała bym mieć taki zakątek w ogrodzie, ale nie mam pojęcia o pielęgnacji takich roślin, no i z pewnością susza by je zabiła. :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

....jeszcze lilia w takich pąkach.........a bagienko z tymi roślinkami to ;:180 ;:180
...przymierzamy się od roku i ciągle coś przeszkadza ale w nowym sezonie musi już być......
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Krzysztof to lilie chyba sadziłeś późno że jeszcze zamierza kwitnąć,a roślinki
w bagienku ładnie wyglądają a takie pożeracze, ale mrówek mnóstwo i komarów też
nie brakuje to niech im będzie na zdrowie :;230
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tajka pisze: Rośliny otoczyłeś chyba jakimiś mchami.
Kapturnicę otaczają inne porosty, a rosiczkę inne.
Tak Tajko masz rację. Do bagienka wprowadziłem mech torfowiec Sphagnaceae palustre ( chyba, w każdym bądź razie jakiś Sphagnaceae ) oraz płonnik pospolity Polytrichum commune. Torfowiec wprowadziłem celowo gdyż jest on dla owadożerców ich naturalnym środowiskiem, są to jakby nie patrzeć rośliny pochodzące z terenów bagien i torfowisk.
Płonnik dostał się do bagienka przypadkiem został wysadzony wraz z którąś z roślin. Natomiast wokół rosiczki okrągłolistnej chwilowo nie ma żadnego mchu, torf pokrył się samoistnie jakimś porostem.
Tajka pisze:Chciała bym mieć taki zakątek w ogrodzie, ale nie mam pojęcia o pielęgnacji takich roślin, no i z pewnością susza by je zabiła. :)
Pielęgnacja tych roślin nie jest trudna, trzeba im po prostu zapewnić warunki maksymalnie zbliżone do tych jakie mają w naturze :wink: kluczowym problemem jest natomiast zapewnienie im dużej ilości wody, a zwłaszcza wilgotności powietrza. Zapewniam Cię jednak, że nie jest to bynajmniej problem nie do rozwiązania. Jeśli masz w ogrodzie oczko, to bagienko bez większych problemów możesz mieć również :wink:
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

skorpion811-51 pisze:to lilie chyba sadziłeś późno że jeszcze zamierza kwitnąć,
Tak dośc późno, dopiero w drugiej połowie maja ale dzięki temu mam, poprawka miałem je (w ogrodzie była żona z sekatorem), teraz gdy już w praktyce jest po liliach.
skorpion811-51 pisze:...a roślinki w bagienku ładnie wyglądają a takie pożeracze, ale mrówek mnóstwo i komarów też
nie brakuje to niech im będzie na zdrowie :;230
:;230 czy Wy rzeczywiście myślicie że rośliny owadożerne to jakieś nienasycone potwory pochłaniające ogromne ilości owadów i nie tylko :;230 .
Zapewniam Was że prawda jest bardzo niepozorna. Większość roślin owadożernych to roślino o tak zwanych biernych pułapkach, w przypadku rosiczek i tłustoszy są to lepkie liście a w przypadku kapturnic "dzbanki" wypełnione cieczą. Rośliny rozkładają za pomocą enzymów owady które mają pecha i przykleją się do liści bądź wpadną do dzbanka. Jest to proces dość powolny i na pewno nie spektakularny.
Dopiero w najbliższym czasie stanę się posiadaczem dwóch gatunków które chwytają owady w sposób aktywny, jest to nasz krajowy pływacz (mało spektakularny) i muchołówka amerykańska, ta potrafi zachować dość widowiskowo, ale nawet w jej przypadku ofiara musi sama wejść jej do "paszczy" i podrażnić włoski czuciowe. :wink:
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Krzysztof, Twoje róże są piękne, jak ładnie zrobione fotki, śledząc Twój wątek odnoszę wrażenie, że jednak I skrzypce grają
roślinki bagienne. Zdjęcia bagienka rewelacja. Niesamowicie wygląda ta kapturnica / myślę, że to jej zdjęcie/ nie znam się na tym.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

leszczyna pisze:...bagienko z tymi roślinkami to ;:180 ;:180
dzięki :oops:
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

zwkwiat pisze:Twoje róże są piękne, jak ładnie zrobione fotki,...
Dzięki :oops: fotki jak fotki, jeśli jest co fotografować to w końcu któreś zdjęcie musi wyjść :wink:
zwkwiat pisze: śledząc Twój wątek odnoszę wrażenie, że jednak I skrzypce grają
roślinki bagienne.
Jesteś w błędzie, rośliny bagienne to raczej ciekawostka i wynik eksperymentu jaki postanowiłem przeprowadzić w zeszłym roku.
Faktycznie są ciekawe jednak to niewielki fragment mojej działki ledwie jakieś 1,5 x 1,5 m. Moja doniczka ma ponad 600m2 i rośnie w niej ponad 700 gatunków różnego rodzaju roślin.
zwkwiat pisze:Niesamowicie wygląda ta kapturnica / myślę, że to jej zdjęcie/ nie znam się na tym.
Chodzi Ci pewnie o kapturnicę purpurową (to ta z takimi dużymi, płasko układającymi się dzbankami) faktycznie jest piękna, lecz prawdziwe piękno pokaże gdy zakwitnie, mam nadzieję że stanie się już w przyszłym roku :wink:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Krzysztof należą Ci się brawa za te bagienko ;:63 jak siebie znam już dawno by mi wyschło , oczko mam plastikowe ,to woda nie ucieka no troszkę wyparuje ale deszcze zawsze uzupełnią.
Genia :wit
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Krzysztofie :wit nowe nabytki super i to nie tylko te owadożerne :D Jak można to zdradź miejsce zakupów. I powiem że pływacz mnie zaskoczył- taka niepozorna roślinka a mięsożerne toto :roll:
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jasne Anno że mogę zdradzić miejsca zakupu, choć to ie takie proste. W każdym bądź razie dwa podstawowe źródła to sklep internetowy "Oczko wodne" http://sklep.oczkowodne.net/index.php?d ... 1115052843, drugi to również sklep internetowy CarniSana http://carnisana.pl/. Są jeszcze inne źródła, ale to osoby prywatne.

A co do pływacza to nie dziw się, nasza "rodzima" aldrowanda Aldrovanda vesiculosa jest jeszcze bardziej niepozorna a też jest owadożerem.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Dziękuję za namiary ;:196 i podziwiam za wiedzę ;:180
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dostałem w końcu wczoraj część z oczekiwanych roślin
Obrazek.Obrazek

jak widać szybciutko wsadziłem je w prowizoryczne doniczki.
A oto dwie roślinki na których zależało mi szczególnie.

pływacz zwyczajny Utricularia vulgaris
Obrazek.Obrazek

i tłustosz wielkokwiatowy Pinguicula grandiflora (dwie fotki tej samej roślinki)
Obrazek.Obrazek
krzysztof01
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Jeden z liliowców otrzymanych od Geni Obrazek wciąż jeszcze kwitnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”