Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

wielki ukłon ;:180 ;:180 !!! zdjęcia są cudowne! a kwiaty na nich przepiękne! :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Bardzo dziękuję ;:196 ,że mnie odwiedziliście podczas mojej nieobecności. Troszkę zamarudziłam (rozpakowywanie, sprzątanie, mycie okien) ale już nadrabiam zaległości (wcześniej próbowałam to uczynić w Waszych wątkach ale tam się pędzi ekspresem, ja zaś podróżuję dużo spokojniej. Grecja mnie rozleniwiła :oops: )

A oto co zastałam po powrocie:

Asiu, dziękuję za Twoją opinię i dla Ciebie (" ;:3 ") jeszcze raz Masdevalia w całej okazałości
Obrazek

Pędzik na botaniku przyrastaObrazek

Jedna z moich nowościObrazek-dorosły egzemplarz więc jak nic nie popsuję to może pokażę kwiaty, zapachu raczej nie bo powystraszam wszystkich z mojego wątku :wink:

Dendrobium lindleyi dobrze się czuje w towarzystwie - puszcza sięObrazekCiekawa jestem jak się zwie to jego towarzystwo - mnie się nie chce przedstawić z imienia :roll:

Zakwitł na przedłużeniu pęduObrazekIwonko, to ten zakupiony przez Ciebie ;:196

Już za chwileczkę...już za momencik :idea: Obrazek-Vanda Robert's Delight 'Red' - Jutro już powinnien już jeden rozkwitnąć; zdjęcie robiłąm wcześnie rano a po powrocie z OB w Krakowie zastałam już na wpół rozwinięty, tylko niestety za ciemno na zrobienie zdjęcia :cry: Zdjęcie rozkwitniętej będzie za specjalną dedykacją dla Specjalnej Osoby o Wielkim Sercu ;:196

A tak wyglądała po moim powrocie trzy dni temuObrazek

Peloric też się wydłużyłObrazekTu już bardziej rozkwitnięty, zaraz po powrocie zobaczyłąm taki widokObrazek

I jeszcze moja ulubiona Epicattleya 'El Hatillo'Obrazek- to kolor taki jak w realu...
...a ten już nie :( Obrazek

A to ostatni nabytek z przeceny - cambria za 13 złObrazekto taki wyskok zakupowy w M1 przy okazji konsumowania pizzy :roll:

Kwiaty już przekwitają ale za to jest takaObrazekgęściutka.

A na koniec-może ktoś wie co się dzieje z tymi kwiatami, tylko u tego phalaenopsisa coś takiego się dzieje, inne obok kwitną i nic. Co to może być :-?Obrazek Korzenie ma w porządku, listki również, żadnego paskudztwa...Może to coś po tej paście na keiki? Zauważyłam,że moim phalaenopsisom nie posłużyła. Wszystkie były osłabione choć zastosowałam jej mniej niż było w przepisie, musiałam je wzmacniać i Bioseptem i wyciągem czosnkowym. Pędy były tak jakoś nienaturanie pogrubione i zdeformowane. Już na pewno nie mam zamiaru jej stosować, tymbardziej,że po keiki żadnego nie ma śladu.

To na razie tyle choć jeszcze jest kilka dla mnie zaskakujących nowości ale by Was nie przeciążyć to pozwolę je sobie wkleić innym razem :P :) Boję się szczególnie o Adama, inaczej obciąży mnie rachunkiem za okulistę :;230
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, za późno chyba wzięłam się za czytanie tego co u Ciebie słychać ;:60
Wszystko ślicznie kwitnie i rośnie, ale to dzięki wspaniałej opiekunce ;:180
U mnie MM zasuszył pędy, ale widzę, że Twój się postarał :uszy
Czy nie prysnęłaś wodą tego kwiatka z plamkami ? :roll:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Lucynko,raczej nie prysnęłam bo ja generalnie nie pryskam storczyków. Kiedyś pryskałam na wełnowce ale te kwiaty już opadły a to są nowe. Przez jakiś czas są bez plamek a potem się pojawiają plamki ale kwiaty długo się utrzymują pomimo tego 'biedronkowego wzorku'

:wit Adamie, muszę Cię rozczarować, szkoda pieniędzy na leczenie, w innym kraju też Ci nie pomogą. Lepiej je przeznaczyć na nowe chciejstwo lub reanimka ;:108
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Małgosiu u mnie też na kwiatuszkach białego falka pojawiały się takie kropki, wydawało mi się że to plamy pleśni ale przecież go nie pryskałam, po dwóch takich kwitnieniach trzecie jest już normalne i nic się nie dzieje, nie wiem co to było ale już minęło

;:65 na kwiatuszki vandzi ;:167
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia, tylko podziwiać ;:108
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p

Post »

Mini Mark jest cudowny!!! a co do tych kropeczek to miałam podobne na biało-różowym Phalaenopsis , dokładnie tylko na dwóch kwiatach. po prostu sobie były, ani się nie powiększały, ani nie rozprzestrzeniały na inne kwiaty, kolejne kwitnienie było już ok. :)
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p

Post »

więc chyba nie ma czym się przejmować, ale zawsze lepiej troszkę poobserować takie zmiany i dmuchać na zimne :)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za pokrzepienie mnie,że nic złego się nie dzieje. Ciekawa jestem tylko co to jeste takiego i z czego to wynika - z błędów w pielęgnacji, wad genetycznych...

A teraz jeszcze zaległe zdjęcia dwóch przyszłych kwitnień:
ZygopetalumObrazekjuż niedługo ;:1 Nie wiem jakie będzie miał kolorki bo dostałam go niekwitnącego.

ColmanaraObrazekzaskoczyła mnie totalnie - przed wyjazdem nie było nic widać a po przyjeździe taka niespodzianka ;:109

I może jeszcze kilka fotek z urlopu-jako dowód,że na nim byłam :wink: To była mała, grecka wioska (poza sezonem liczy 38 mieszkańców) z pięknym wybrzeżemObrazek a brak dodatkowych atrakcji zakłócających spokój w cale mi nie przeszkadzał. Były za to innego rodzaju atrkcje:
Wschód słońcaObrazek

Nasze SPA - woda o temp.6-8*C z minerałami (m.in.żelazem)Obrazek

oraz szczególnie piękny był świat podwodny...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek...choć nie zawsze bezpieczny. Widzieliśmy np. ośmiornice (kałamarnice), które gdy są już wielkości 1 kg mogą np. zaczepić się o kamienie a inną macką opleść dłoń/dłonie ryzykanta i nie dopuścić do wypłynięcia na powierzchnię choć może mu brakować do niej tylko kilku cm. Pływanie więc bez noża i asekuracji w postaci drugiej osoby nie jest bezpieczne choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.

Mam nadzieję,że moderator/rzy nie pogoni/ą mnie za ten OT i wybaczy/ą odejście od tematu ale jakoś nie mogłam się powstrzymać przed takim krótkim sprawozdaniem. Więcej zdjęć można sobie pooglądać tutaj. Zapraszam ;:91
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p

Post »

szykuje się piękne kwitnienie :)
a zdjęcia z urlopu wspaniałe :)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu kwitnienia śliczne, mnóstwo nowych zapowiedzi i te bajeczne fotki z urlopu. ;:224 ;:180
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Małgosiu zapowiadają się niesamowite kwitnienia ;:138
ale Miałaś super urlop, zazdroszczę takiej wyprawy ;:108
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję ;:196
Za rok znów się tam wybieram, tym razem weszłam w konszachty z gospodynią i będziemy robić wymianę zieloności. Ja jej przywożę coś z Polski, ona mi ukorzenia coś tamtejszego, choć i teraz przywizłam dość dużo szczepek roślin tarasowych :D

A jeśli chodzi o kwitnienia to tak wygląda dzisiaj kwiat vandy (przez szybę)
Obrazek Niestety jutro wyjeżdżam na kilka dni więc...trzeba będzie poczekać na wyprostowanie się płatków.

I jeszcze dwie roślinki do reanimacji od koleżanki z forum, która się bała,że nie podoła ich pielęgnacji (jedna to na pewno cambria a druga albo cambria albo miltonia)
ObrazekObrazek

I to już chyba wszystko co się dzieje na storczykowych parapetach - jedynie jeszcze jutro przed wyjazdem zrobię zdjęcie vandy - chyba,że coś jeszcze wpadnie mi w oko a o czy zapomniałam wspomnieć :oops:
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Małgosiu piękne i różnorodne kwitnienia zapowiadają się u Ciebie ;:63
Vanda piękna, czekam na fotki gdy będą wszystkie kwiaty rozwinięte.
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p

Post »

Vandzia ma piękny kolor! :)
Zablokowany