Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Gencjana pisze:Coś tam jeszcze mam.Byle co, na końcu ogrodu.
No, no .. ładne mi "byle co" . Ogród aż kipi barwami. Toż moja kalina także nie chce się stroić w korale. Może to odmiana męska i nie musi być tak strojna ;:24
Do trawek jeszcze się nie przekonałam, ale podziwiając Twoje, to kto wie, kto wie :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wspaniały zebrinus :roll: , poluję na takiego od tamtego roku i jeszcze go nie upolowałam :lol: .
Ostatnio już miał być mój i brakło w ogrodniczym...
Za późno dojechałam ;:223
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Wiesiu, przypuszczam, że masz taką, która nazywa się koralowa, (Boule de Neige), ale nie tworzy korali. :wink: inna
nazwa "Roseum".
Ja najpierw kupiłam właśnie taką, bo na etykietce napisano "kalina koralowa", więc sądziłam, że będą korale. Dowiedziałam się,
że to inna odmiana. W następnym roku udało mi się kupić właściwą. Tamtej darowałam życie. U Ciebie właśnie taką
widziałam. Ta z owockami to Viburnum opulus "Compactum". Ma dorastać do 1,5 m.

Comciu, następnym razem dostaniesz siekierkę. :;230

Małgosiu, nazywa się Bobo. Fotel mi się marzy, ale jeszcze nie wiem, skąd go wezmę. ;:223 Siedzieć, jak zauważyła
Krysia, i tak nie będę. :;230 Do zimy chyba jeszcze daleko?

Aancyk,, jak na wiosnę będzie choćby 1 sadzonka to Ci przyślę.( nazywają potocznie - barbula). Ten C. , który
pokazałam, ma złociste listki. Pojutrze zrobię fotkę zielonego, bo już kwitnie.

Moniu, ;:196

Ewo, a wiec wykorzystaj czas na zbieranie sił do tego, co Cię czeka. :D Wczoraj była u mnie Krysia A. i miło
Ciebie wspominałyśmy. Twoja trawa już utworzyła sporą kępę i prezentuje się najlepiej z oddali. Dziś piekłam rogaliki
( oprócz tortu orzechowego - rodzinna uroczystość jutro) i pomyślałam zaraz o Tobie.
Napisałam o zmniejszeniu miskantów, bo myślę o przyszłości. Nie lubię, jak czegoś przy roślinach nie mogę zrobić sama. :(
A na róże na szczęście mam jeszcze trochę miejsca. Będzie kilka nowych. Od Ewy dostałam Abrahama Darby.
Co do opieki - po niedzieli coś Ci pokażę. Ale może ważniejszy dar ze szczerego serca? W to wierzę. ;:196

]Olu, W sprawie kaliny - proszę Cię przeczytaj post do Wiesi ,powyżej. ;:W przyrodzie to faceci lubią się stroić. :;230
Trawki są dobre jako wypełniacze neutralne na rabatach, moim zdaniem. Jak byś się pofatygowała (chyba na wiosnę)
podzieliłabym się tymi, które się rozrosły lub zasiały. Teraz są, ale niewiele.

Aniu, b. chętnie podzieliłabym się, ale nie jest to proste. ;:223

Czytam na Forum , że już jesień. Jeszcze kwitną letnie kwiaty, na grzbiecie lekkie szatki , więc nie wierzę. :wink:
Ale przyjdzie z pewnością. Chyba żeby najpierw zawitała zima. :roll: Wcale nie wydaje mi się to fantazją w bieżącym
roku. Nasze roślinki dały sobie radę z majową, więc są zahartowane.
A jesień jest taka kolorowa w naszych ogrodach. Na przykład ten ognik, który jak była niby piękna wiosna, wyglądał
fatalnie. :evil: A więc nie dla niego. Dla niego teraz jest ;:3

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Adrianko, ja wiem, że to nie proste ;:196
Miałam już sadzonkę od Józefa, biedny namęczył się, żeby mi ją ukopać :oops: a ona na dodatek się nie przyjęła ;:14
Dlatego szukam już gotowca w donicy, tylko się mijamy póki co :wink:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,będzie większa satysfakcja. Ja na niektóre roślinki czekałam latami. ;:108

Fotka dla Aancyk. Aniu ten oprócz koloru ma inne listki. Fotka nie wyszła najlepiej. Byłam ostatnio b.zajęta.
Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Adrianno wróciłam i oczywiście przybiegłam się przywitać ;:196 Mam nadzieję, że nadrobię forumowe zaległości ;:224 Ale szczerze mówiąc jakoś cały czas jeszcze duchem jestem w górach...
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Dziękuję za fotkę ;:196 , ten okaz tez jest śliczny, ciekawe jak przezimują.
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Adrianno, śliczny ten obsypany owocami ognik. Zwykle równie piękny jest wiosną obsypany drobnymi, białymi kwiatami.
Zachwyca ilość kwiatów w Twoim ogrodzie. ;:63 Stwierdzam, że w moim jest ich stanowczo zbyt mało.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daffodil, niecierpliwie czekam na relację. ;:196

Aniu,(Aancyk), mam nadzieję, że rozsieją się dla Ciebie. :D

Romku, ilość nie zawsze przechodzi w jakość, :;230 Masz piękny ogród, do którego z przyjemnością zaglądam. ;:108

Dla wszystkich Miłych Gości z podziękowaniem za odwiedziny, to co kwitnie teraz.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adrianno, bardzo dziękuję za odpowiedź- każdy Twój wpis to dla mnie ogromna przyjemność ;:167
W Val d`Isere bywałam częściej przed laty, zwłaszcza zimą, ale i tak nie nauczyłam się jeździć na nartach :lol: Widocznie moja niechęć do zimy skutecznie utrudnia dostrzeżenie jej uroków :lol: Oczywiście lubię góry, ale przede wszystkich kocham upał, plażę, ocean... Stąd moje wakacyjne wybory, ostatnimi laty mocno zredukowane ze względu na małe dziecko. Na szczęście P już dorósł na tyle, żeby odwiedzać tropiki.
Poza francuskimi Alpami, bardzo podobało mi się w niemieckich, czyli Ga-Pa i Obersdorfie. Ausrtiackie znam tylko od strony Jeziora Bodeńskiego i okolice Oberntauern. Mam nadzieję kiedyś zwiedzić je dokładniej, ale dopiero raczej z P, bo M lubi góry tylko zimą...
Co robisz, że pięciornik tak pięknie kwitnie? Mam wielkie krzaczory z minimalna liczba kwiatów :(
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adrianno, bardzo dziękuję za odpowiedź ;:196 Jak wspominałam wcześniej, każda z nich to dla mnie ogromna radość :)
Upał kocham i znoszę doskonale pewnie z powodu wielu lat spędzonych w tropikach- nic się specjalnie nie zmienia wraz z upływem lat :lol: Nie znaczy to, że wyleguję się na plaży- nigdy się nie opalałam, a i tak wychodzą piegi od mocnego słońca :( Uwielbiam wodę, w oceanie mogłabym spędzić wiele godzin :lol: Nawet lodowaty Bałtyk specjalnie mnie nie przeraża i ilekroć tam jestem, moczę się wiele godzin ku rozpaczy mojej Mamy, która uważa, że daję zły przykład Pawełkowi :lol:
Moje pięciorniki mimo przycinania i słonecznego stanowiska bardzo słabo kwitną...
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Adrianno :wit

ach te twoje rogaliki, mniam , zapachniały mi aż tutaj ;:137
chyba pierwsze co zrobię w nowej kuchni, to upiekę rogaliki ;:167
na razie "jadę" na mikrofalówce i ciasteczkach z Lidla :lol:

Abraham D. - "owocowa" róża, nie znam drugiej o takim zapachu! Ewa wiec co sprezentować !
Czy róża zajmie miejsce przy ławeczce aby wygodnie było usiąść i upajać się zapachem ;:226
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, ;:196 jeszcze dodam w takim razie, że wodę też uwielbiam. Ale nie bardzo zimną. Niestety nie mogę pływać już
obecnie kilometrami i wprawiać ratowników (jak byli) we wściekłość. :evil: :( Bo najbardziej lubiłam przed siebie. :D Moim
zdaniem dajesz Pawełkowi bardzo dobry przykład. :;230
;:3 jest w ostatnich lata niesamowicie agresywne. Opalam się, nie opalając się. Zauważyłam, że i roślinkom, które
powinny rosnąć na słońcu, szkodzi. Przypala je. Może dlatego ten pięciornik, mający cień miskanta, najpiękniej kwitnie.

Ewo-Glorio." jedziesz na ciasteczkach" i masz taką figurkę? :roll: W Abrahamie zakochałam się u Ciebie ;:167 , więc
z Twoim wrocławskim ogrodem będzie mi się zawsze kojarzył. Ewa naturalnie to widziała i słyszała. A należy do tych,
co to ostatnią koszulę.... A posadziłam przy tej wirtualnej (mam nadzieję do czasu) ławeczce. Ma pączek :D , wiec
mam nadzieję , że jeszcze teraz będzie kwiatek. A pochodzi z Twoich obecnych stron. Ewa przywiozła z Kórnika. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawy , trawki i rabatki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyjazd się nieco opóźnił, za to cieszę się, że choć trochę popadało.Wszyscy ogrodowi domownicy tacy spragnieni,
nie nastarczałam biegać z konewkami. Jednak lespedeza :tan łaskawie zakwitła.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”