Mięsko bez pieczenia

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2316
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
Kontakt:

Post »

Boczek wyszedł mi pyszny ale troszkę zmodyfikowałam przepis :roll: :D .
Do zalewy dodałam pół paczki mieszanki ziołowej do żeberek i gotowałam trochę dłużej.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Dobrze że piszesz to będzie wiadomo co zasosować :P muszę tak zrobić :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10358
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: z zimnych gór Małopolski
Kontakt:

Post »

Mięsko wg. przepisu Figi rewelacyjne :lol: :lol: :lol:
Zrobiłam szyneczkę-kulke i boczuś.
Boczek wyszedł, eeee tłuuuusty jak diabeł, ale szyneczka pod wygotowanym sadełkiem - mniam, mniam.
I tym to sposobem z Xięciem Ukochanym , pożarliśmy cały bochenek świeżego chlebka z góralskim masełkiem i z plasterkami Twojej, oziębionej szyneczki. :oops:

Orgia zmysłów, Figo :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Cieszę się :P ja robiłam filet z indyka po raz pierwszy :P ale wyszedł suchy :cry: może trzeba gotować 2x5 minut , a nie 10 :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

Przepisy na mięsko bez pieczenia na stałe weszły " na stół" mojej rodziny .. robi je zazwyczaj Mój Mąż - teraz mamy schabik- dziś zjedliśmy pół :oops: :oops:
Dzięki za super przepisy :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Tak się cieszę , bo u mnie w domu też to lubią :P
Moje linki
KATARZYNA
zosia1928
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 6
Od: 26 lut 2008, o 18:34
Lokalizacja: łódź

Post »

A może jeszcze dalej.Mięso bez gotowania.Polędwiczkę nacieram mieszaniną soli ,pieprzu i cukru.Wkładam do napowietrzonego woreczka foliowego i zawiązuję .Wkładam do lodówki.Codzienne przewracam .Po 5 dniach gotowe do konsumpcji.Pycha.
cenia
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

WITAM!!!

Mam prośbę , chcę zrobić karkówkę wg. przepisu FIGI . Mięska mam 1kg , czy proporcję wody ,soli ,cukru i pozostałych składników też zmniejszyć o połowę . Boję się , że jak dam tak jak jest na 2kg ,to karkówka będzie zasłona .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
77malinka
200p
200p
Posty: 385
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Ja właśnie wcinam powyższy schabik, pychotka! Przypomniałam sobie, że moja mama robiła coś takiego, ale nie pamiętam, czy były takie same składniki.
Ewo, miałam mniejszy kawałek schabu i dałam mniej soli. Też targały mną wątpliwości, ale z solą lepiej nie przesadzac - dosmaczyc można na chlebku, jeśli ktoś woli "słońsze".
Pozdrawiam, Małgosia
rezygn0101
---
Posty: 448
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewkapaw pisze:WITAM!!!

Mam prośbę , chcę zrobić karkówkę wg. przepisu FIGI . Mięska mam 1kg , czy proporcję wody ,soli ,cukru i pozostałych składników też zmniejszyć o połowę . Boję się , że jak dam tak jak jest na 2kg ,to karkówka będzie zasłona .

Od dawien dawna ustalone jest, że na 1 kg. mięsa dać 18 - 20 gram soli. :)
77malinka
200p
200p
Posty: 385
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

waw pisze:
ewkapaw pisze:WITAM!!!

Mam prośbę , chcę zrobić karkówkę wg. przepisu FIGI . Mięska mam 1kg , czy proporcję wody ,soli ,cukru i pozostałych składników też zmniejszyć o połowę . Boję się , że jak dam tak jak jest na 2kg ,to karkówka będzie zasłona .

Od dawien dawna ustalone jest, że na 1 kg. mięsa dać 18 - 20 gram soli. :)
Pewnie masz na myśli peklowanie, a to jest przepis na mięsko gotowane - w przepisie FIGI jest 1/2 szklanki soli na 2 kg mięsa, to "trochę" więcej, niż podajesz, waw. 21 gramów to jest 1 łyżka.
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Małgosiu ,a wody i pozostałe składniki jak w przepisie ?
Pozdrawiam EWA
Spis linków
77malinka
200p
200p
Posty: 385
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Wody musi byc tyle, aby zakryła mięsko, i proporcjonalnie do jej ilości wszystkie przyprawy - ja dałam trochę mniej soli i cukru, pozostałe przyprawy mniej więcej w takich ilościach jak w przepisie. Bałam się - tak jak ty - żeby nie było za słone, więc w sumie tylko soli było mniej (no i cukru - żeby z kolei nie za słodkie). Miałam schab - dośc długi, więc gotowałam w sporym garnku, no i siłą rzeczy wody musiało byc więcej niż wynikałoby z ilości mięsa. Wypraktykuj sama, następnym razem będziesz wiedziała ile czego dac. Mój wyszedł bardzo dobry, więc soli nie było za dużo.
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Macie racje dziewczyny :arrow: wody tak żeby mięsko było zalane, a soli wsypuję około 1/3 szklanki :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Małgosiu dziękuję za odpowiedź , jutro zabieram się za moje mięsko . Myślę , że w środę po południu będę mogła spróbować i podzielę się tym , jak mi smakowało . ;:36
Pozdrawiam EWA
Spis linków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”