

Do zalewy dodałam pół paczki mieszanki ziołowej do żeberek i gotowałam trochę dłużej.
ewkapaw pisze:WITAM!!!
Mam prośbę , chcę zrobić karkówkę wg. przepisu FIGI . Mięska mam 1kg , czy proporcję wody ,soli ,cukru i pozostałych składników też zmniejszyć o połowę . Boję się , że jak dam tak jak jest na 2kg ,to karkówka będzie zasłona .
Pewnie masz na myśli peklowanie, a to jest przepis na mięsko gotowane - w przepisie FIGI jest 1/2 szklanki soli na 2 kg mięsa, to "trochę" więcej, niż podajesz, waw. 21 gramów to jest 1 łyżka.waw pisze:ewkapaw pisze:WITAM!!!
Mam prośbę , chcę zrobić karkówkę wg. przepisu FIGI . Mięska mam 1kg , czy proporcję wody ,soli ,cukru i pozostałych składników też zmniejszyć o połowę . Boję się , że jak dam tak jak jest na 2kg ,to karkówka będzie zasłona .
Od dawien dawna ustalone jest, że na 1 kg. mięsa dać 18 - 20 gram soli.