U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki

Post »

Krysiu - są dość podobne :wink: jak ktoś się nie wgłębiał w temat, to skąd ma niby wiedzieć? Kupiłaś bez nazw oprócz Zebrinusa?

Klaryso - na trawy namawiam, bez nich jesienny ogród naprawdę jest ubogi. A co może ważniejsze, to w większości dość bezproblemowe rośliny. W porównaniu z takimi np. różami, to przy trawach nic nie trzeba robić.

Klaryso - :;230 , spokojnie - nie posądzam Cię o chęć przycinania moich :;230
Ja swoje przycinam wiosną - one podmarzają czy co tam innego i ten termin wydaje mi się rozsadniejszy, szczerze mówiąc, to nie wiem?

Lemko - i tak trzymać ;:108 :lol: Zebrinus jest fajny nawet bez kwiatostanów dzięki umaszczeniu.
Gdybym mogła coś polecić, to świetny jest Rotsilber: wczesny, piękny czerwony, średniej wysokości, rośnie dość powoli- jak ktoś boi się rozrastania.

Comciu - do tej encyklopedii zaglądam oczywiście, ale nie pamietam, czy sprawdzałam akurat Pony Tails. Mea culpa :?
Rozumiem, że u Ciebie się trzyma? Teraz mnie kuszą kolejne ostnice u Smala i pewnie skuszą....

Ewo - to trzeba będzie pamiętać o odpowiedniej odległości powojników od tych róż, tak żeby je porastały, a nie zostały przez róże stłamszone. Ale to wiesz :wink:
Ogladnęłam niedawno Moją PHM i pęd ma z 2 metry :shock: Przyrost szokujący.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olivko!!!!!!! te pędy Lykkefunda ,co od Ciebie dostałam, powypuszczały korzonki!!! ;:138 ;:138
zarówno te co wsadziłam z ukorzeniaczem do ziemi - te już mają piękne 5 centymetrowe korzonki i zaczynają wypuszczać młode listki, jak i te co wsadziłam do wody - te co prawda mają maleńkie korzonki ale już wypuszczają listki!!!!!!!!!!!!!!! :tan :tan :tan
dziękuje!!!! ;:196 ;:196
powiedz mi tylko kochana, czy mam je teraz czy później wysadzać na działkę czy poczekać do wiosny i je zostawić w domu by jeszcze podrosły? bo nie wiem za bardzo :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Najpierw i tak porządki i sadzenie róż, a potem marzenia o powojnikach :D Na razie zaglądam w różne miejsca i liczę pieniądze, których mi ostatnio brak. Przyrosty imponujące :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Piękne trawy, Oliwko :) Chodzą za mną miskanty i to coraz odważniej, dotąd drżałam na samą myśl, bo mam olbrzymiego, a właściwie mąż go ma, bo sobie przywlókł a ja tylko obserwuję, jak walczą :wink:
Z ostnic mam cieniutką, siałam ją z nasion jakieś trzy lata temu i próbuję dociec, co lubi, a czego nie- nie jest łatwo, bo nie bardzo trzyma się jakichś reguł. Kot za to się trzyma- uwielbia tam spać i chyba tylko jemu to służy :wink:
Najlepiej rosną mi turzyce i chyba w tym kierunku podążę, jak jest wilgotno, trzeba to wykorzystać.
Nie tnę ani jednych ani drugich, tylko wyczesuję.
'Paul`s Himalayan Musk' to wielka obietnica... Zima ją zweryfikuje, oby na plus.
Zakwitła mi wreszcie moja etatowa niedojda, czyli "Elmshorn' i chyba żadna z róż mnie bardziej w tej chwili nie cieszy :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto - te, które masz w donicach lepiej może daj na zewnątrz, doniczki zadołuj, przed zimą sadzonki okopczykuj. Trzymaj je pod tym słoikiem cały czas.
Co z tymi w wodzie, to szczerze mówiąc, nie wiem. Ja bym je wysadziła do gruntu i też pod słoik.

Ewo - no tak, PHM się postarał w tym pierwszym sezonie :lol:
Znam ból z cenami powojników....choć wiosna udało mi się trafić na szkółkę sprzedającą po około 10 zł, choć były to mniejsze sadzonki.

Beato - trawy z nasion mi się nie udają :roll: , tym bardziej podziwiam sukcesy u innych.
A dlaczego Twój mąż walczy z giganteusem? Mam go od kilku lat i żadnej walki na razie nie prowadzimy.
U mnie Elmshorn dopiero w malutkich pączkach, jakiś opóźniony najwidoczniej.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Oliwko, żeby nie było tylko o trawkach i bylinkach zobacz jak ładnie kwitnie Crocus Rose.
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oops - wystąpił błąd
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Też kupiłam tanio w tym roku małe sadzonki powojników i byłam zadowolona :D Pogoda mnie dobija.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Oliwko, mam zapytanie odnośnie podpór dla róż.
Marzą mi się metalowe, ale czy róże nie przemarzają ? Myślę o różach pnących. Np. takich jak PHM czy jemu podobne, które kwitną na ubiegłorocznych?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Oliwko może zajrzałabyś również w sobotę na Wystawę . Będzie Nela-Alionuszka , Ania -an-ka miło byłoby Cię poznać a dyskusje nigdy się nie kończą . Twoje Tamaryszki wyglądają jak mgiełka wśród zieleni drzew a trawy również piękne . Będe szukać tej książki Byliny p. Radziula
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Oliwko zakodowałam sobie, że twój ogród wypełniony jest po brzegi różami i widok traw...ogromnych traw wzbudził we mnie zdziwienie :?
Jak ty to wszystko godzisz ? Rozumie niska kosówka, ale olbrzymie miskanty...niesamowicie pojemny masz ogród i jak interesująco skomponowany ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

oliwka pisze:Krysiu - są dość podobne :wink: jak ktoś się nie wgłębiał w temat, to skąd ma niby wiedzieć? Kupiłaś bez nazw oprócz Zebrinusa?....
Ogladnęłam niedawno Moją PHM i pęd ma z 2 metry :shock: Przyrost szokujący.
Walentynko, :wink: kupiłam Zebrinusa i coś jeszcze, ale gdzieś zawieruszyła mi się etykietka i nie pamiętam już , co to było. :oops:
Oj , chyba jutro po powrocie z pracy pójdę zmierzyć długość pędów mojej PHM i ją zawstydzę, jak będzie miała krótsze. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie :wit
Wczoraj nie miałam nawet chwili, żeby tu zajrzeć :(

Majko - jaki błąd? Róż piękna, bardzo mi się taki bladawiec podoba :wink:

Ewo - ja nareszcie doczekałam się deszczu. Po miesiącu bez opadów, było już katastrofalnie sucho. Z tych niedużych powojników, też jestem bardzo zadowolona. Myślę, że znowu u nich coś kupię.

Klaryso - mam metalowe podpórki dla róż, ale czy one powodują przemarzanie? Nie jestem pewna... Lykke rośnie u mnie od lat na takiej podpórce i nic jej nie jest, a tak w ogóle, to PHM jest dla mnie na razie zagadką, zima pokaże, jak to z nim jest.

Jadziu - ja nawet nie wiedziałam , że teraz jest wystawa w Chorzowie :shock: Bardzo dziękuję za propozycję, ale z góry muszę odmówić. W natłoku zajęć, sobota to jeszcze jedyny dzień, kiedy mogę coś zrobić :roll: , w dodatku są teraz Gwarki w Tarnowskich Górach...

Heliofitko - interesująco skomponowany? :;230 Chyba zapchany :;230 Do tego się to sprowadza: do upychania gdzie się da roślin.
Ale dziękuję za miłe słowa ;:180 Bez traw nie ma dla mnie ogrodu.

Krysiu - nie stresuj PHM, najważniejsze, żeby dobrze przezimowała. A czy zakwitnie na metrowym czy dwumetrowym pędzie , to już mniej ważne. Efekt powalający pojawia się dopiero przy 5 metrach :lol:

PS - może w końcu uda mi się ponadrabiać zaległości w ten weekend w forumowych ogrodach :oops:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko - jaki błąd? Róż piękna, bardzo mi się taki bladawiec podoba
Błąd polegał na tym, że dwa razy Crocusik wskoczył do Ciebie. Widzisz jak on wie gdzie mu będzie dobrze :;230 :;230
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

U mnie by mu też było dobrze ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”