U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Witajcie Kochane dziewczynki, piękny dzień za oknem a ja biegam z wywieszonym
językiem od szkoły do szkoły. Poszłabym do ogrodu, ale spóźnię się po Łukaszka do szkoły.
Dopiero koło osiemnastej będę mogła nieco odsapnąć. Miałam nadzieję, że zaraz powsadzam
zdobyczne roślinki ale nie dam rady. Boję się, bo jeśli wyjdzie, jak wczoraj: przybiegłam z ogrodu,
szybko umyć się i do szkoły, a tu wody nie ma :roll: Jakaś awaria, a ja grama wody w jakimkolwiek
pojemniku :shock: Dlatego do południa odpuściłam sobie, ale wieczorkiem spokojnie, nie poddam
się :uszy
Bogumilka pisze: Prezent dostałaś zarąbisty, ale co to za cebulki śpiochy ;:224
Boguniu, śpiochy chyba mają jakaś fachową nazwę, ale znam je pod nazwą używaną przez
moją rodzicielkę ;:108
Są to takie malutkie, białe kwiatuszki, długo kwitnące późną wiosną: łodyżki z kwiatkami rosną chyba
nie wyżej jak 15-20 cm. Najfajniejsze w nich jest to, że na noc zamykają kielichy i "zasypiają".
Kiedy rano się budzą, jest pięknie biało, jakby płatki kwitnących drzew pospadały na ziemię.
Takie zawsze mam skojarzenia. :)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Monia68 pisze:Witaj :D
Trafiłam do Ciebie z wątku afrykańskiego- bardzo dziękuję za miłe słowa ;:167 Uczcicwie przyznaję, że nie przeczytałam jeszcze całego Twojego wątku, ale już teraz jestem pod wrażeniem wykonanych prac!! Gratuluję!!
Widzę, że i Tobie są bliskie zmagania ze szkołą :) Dziewczynki urocze!!!\
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit :D
Witaj, Moniko! I wzajemnie, dzięki za miłe słowa ;:180
Jakże mi miło :wit Ja doczytałam do końca wątek afrykański - i czuję niedosyt ;:180
Ale jest mi bardzo przyjemnie, że mnie odwiedziłaś. Chodziłam po Twoim leśnym ogrodzie już w lipcu,
kiedy to zaciekawiłaś mnie swą niesamowitą prawdą o Afryce. Zaintrygowało mnie, jak zagospodarowała
swój własny kawałek świata osoba, która żyła na tak rozległej przestrzeni: ogród Twój jest zdecydowanie
przeciwieństwem tego, co tak charakteryzuje obszary Afryki. Oglądałam
różnorodności w nim i zachwycałam się jego tajemniczością. Nie czytałam wszystkiego, bo nie dałam rady -
mam za mało czasu, ale jak dziecko podziwiałam obrazki. Oj, wiele zostało mi do nadrobienia.
Czyżbyś również miała przeboje ze szkołą?
Pozdrawiam i zapraszam częściej :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Jedyny serial, na jaki sobie pozwalam to "Prosto w serce". Wiem, wiem, jest taki naiwny, nierealny,
ale się trochę odmóżdżam. Ale za to mam chwilkę relaksu bez konieczności używania umysłu :P
A po filmie polecę dokończyć, com zaplanowała. :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wow , ale truskawek nasadziłaś :) Będzie co zbierać , wekować i jeść..... Mniam...

No i ładnie kwiatków dostałaś..Ślicznie będzie wiosną :)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Jednak nie dałam rady powsadzać roślinek: skorzystałam z pięknego, choć wietrznego wieczora i
przygotowałam kolejny kawałek pólka pod zruszenie. Muszę wysiać jakiś poplon: mam gorczycę - powinna wystarczyć. W międzyrzędzia truskawek wysieję łubin.
aagaaz pisze:Wow , ale truskawek nasadziłaś :) Będzie co zbierać , wekować i jeść..... Mniam...

No i ładnie kwiatków dostałaś..Ślicznie będzie wiosną :)
Mawia się, że od przybytku głowa nie boli :shock: A ja mam teraz zagwozdkę,
gdzie powsadzać te wszystkie cebulki, tak, żeby coś czegoś nie pozasłaniało,
ziemia była odpowiednia. Tutaj, pod bzami to raczej ziemia się z czasem zakwasi,
bo dałam sporo jej pod tuje, świerczki, rh. Nie mam w ogóle żadnej koncepcji,
co chcę mieć :shock: Na razie jest wszystkiego po trochę. Ale chyba jednak
zdecyduję się na mały porządeczek (czy to w moim przypadku możliwe - wątpię).
Aha i przed chwilką reanimowałam moją zaniedbaną gardenię - pamiętacie - tak
pięknie pachniała podczas kwitnienia. Ja i roślinki doniczkowe ;:223 Więcej nie
wydam ani grosza na swoje doniczkowe zachcianki. Są osoby, które powinny mieć
w sklepach totalny zakaz zbliżania się do nich.
Nieraz desperackie próby właścicieli sklepów pokazywano w TV: wywieszano tam zdjęcia
złodziei złapanych na gorącym uczynku. Gdyby to samo zastosować wobec ludzi marnujących swoje roślinki - moje zdjęcie widniałoby na pierwszym miejscu - :oops: Szkoda biednych roślin.
A powinnam je obchodzić szerokim łukiem ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Osterku, nie przesadzaj, Twoja gardenia kwitła pięknie i bardzo długo... ;:108
Często tak jest z kwiatami doniczkowymi, że po okresie kwitnienia zamierają po prostu, więc nie martw się, że nie masz do nich ręki.

Mam ten sam dylemat dotyczący kwiatowych cebulek... Zero koncepcji, zero pomysłu, gdzie je powsadzać. Chciałabym, żeby było pięknie na wiosnę, a nie za bardzo mogę sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało :roll:

A popularne śpioszki (my też je tak nazywamy) nazywają się śniedki ;)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki, Asieńko, za ciepłe słówka. Patrzę ze smutkiem na zasuszoną gardenię. Ale po dwóch
godzinach stwierdzam, że niektóre oklapnięte czubeczki gałązek wyprostowały się. Mocno je zrosiłam, a już są suche.
Niech nie kwitnie, ale żeby kwiat umarł z pragnienia :shock: ? Nie mam pojęcia, czy powinnam ją podlewać, jak długo,
czy ona będzie spać zimą? Muszę poczytać na ten temat, wiem, że na zimę usypia, ale kiedy przestać
podlewać. Mnie się wydaje, że ciut za szybko o niej zapomniałam.
Dzięki Asieńko za nazwę śpioszków, z którą przecież spotkałam się już na forum, ale nie kojarzyłam jej
z konkretnymi roślinkami.
Co do koncepcji: pewnie jeszcze nie raz będziemy miały ten problem.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Od rana mamy dziś pogodę z ulewnymi, zacinającymi deszczami. Nie jest to aura ogródkowa - o nie.
Ale za to super dla świeżych nasadzeń, które potrzebują wilgoci w sporych ilościach, to wiemy. Tak więc
trzeba ubrać się odpowiednio :roll: i powysadzać zdobyczne roślinki, bo to dla nich ten deszcz. Mam nadzieję, że uda mi się wykorzystać jakiś moment przerwy między ulewami ;:138
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no pogoda dziś nie jest ogrodowa.....u mnie tak lało, że swiata nie było widać...teraz nareszcie przestało ale na działke tak nie wejdę bo wejście na nasze działki jest zalane :roll:
jutro może się przejdę ;:224
to trzymam kciuki by Ci się udało posadzić nowości ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

To rzeczywiście masz kiepsko. My na górce, to tylko kalosze, bo trawa wysoka i już w
polu :D U nas jakoś koło jedenastej już słoneczko wyszło i do tej pory było fajnie.
Posadziłam com miała posadzić, ale chryzantema znalazła się w przeciągu. Nie wiem, czy
nie powinnam zmienić jej miejsca. Potem dokleję zdjęcia.
Pa, do wieczora
I wklejam: otoczyłam krzaczysko cegłówkami, żeby piesa się nie pokładał: obok na zdjęciu
rozsady Budleji Dawida :tan powsadzałam je do doniczek a te wkopię na zimę do ziemi;

Obrazek Obrazek

prymulki i pełniki
Obrazek Obrazek

I to tyle na tyle :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzisiejszy dzień zaczął się identycznie jak wczorajszy: ciemno, zimno i mokro. A późnym wieczorem widać
było kres chmur, co wyglądało na granicę frontu. Nic bardziej mylnego, niestety.
Nie mam pojęcia, kiedy przygotuję ogródek na poplon. Jak się rozjaśnia - jestem poza domem, gdy jestem w domu
- leje jak z cebra :(
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Osterku - ja zaglądam tylko nie piszę. Tyle się dzieje U Ciebie, że aż mi się w głowie kręci od tego wszystkiego - i zastanawiam się jak Ty to wszystko ogarniasz :shock: Chyba Twoja doba ma 48 godzin!
A śpiochy - to śniedek baldaszkowaty. (Nie zauważyłam - może już ktoś Ci podał tę nazwę)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Tak, Marysiu, już wiem, że to śniadek, a za uzupełnienie: baldaszkowaty - dzięki. O ile zapamiętam.
Ja mam ciągle wrażenie, że się ślimaczę, ale nie wyrabiam czasowo; dzisiaj dziewczynki miały
na ósmą, chłopiec na 10 z groszami: po dwóch godzinach telefon, że pobił kogoś, komuś
długopis w oko chciał wsadzić, a do pani pedagog zwracającej mu uwagę wyjechał z takimi epitetami,
że właściwie wygląda na to, że nie zostanie w tej szkole. Prawdopodobnie skończy się jakimś ośrodkiem
szkolno-wychowawczym albo socjoterapeutycznym. Zabrałam go ze szkoły po dwunastej, potem po
dziewczynki, na 16.30 zebranie u jednej z nich, na 17.30 u drugiej, więc trzeba było je porozwozić
po rodzinie, by móc wziąć w nich udział i w domu po odebraniu ich wylądowałam na 19.00 :x
Co można zrobić w ogrodzie o tej porze, jeśli jest pochmurno? Nic, bo jest ciemno. Aż nie mogę uwierzyć,
że ani chwili nie znajdzie się w ciągu dnia na prace w nim. A dzień coraz krótszy ;:223 ;:223
I nie zdążę wysiać poplonu, bo ziemia nie przygotowana. A jeszcze wszystkie warzywa w ogrodzie.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Witaj Oster :-)
Z wielkim zainteresowaniem śledzę zmiany w Twoim ogrodzie :-)
Jestem na 20. stronie :-) więc lada dzień dojdę do końca :-)
Baardzo ciekawy wątek ;:108
Wiesz co, do tej pory nie znosiłam betonowych płotów, ale Twój jest tak stary, nabrał takiej patyny, że jest już piękny :-) Idealny jako podpora dla różnych pnączy :-)

Rozmnożyły Ci się żaby i ropuchy? U mnie czasem strach nogę postawić, bo wypryskują w ostatniej chwili spod buta :;230
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

oster pisze:Jedyny serial, na jaki sobie pozwalam to "Prosto w serce". Wiem, wiem, jest taki naiwny, nierealny,
ale się trochę odmóżdżam. Ale za to mam chwilkę relaksu bez konieczności używania umysłu :P
A po filmie polecę dokończyć, com zaplanowała. :uszy :uszy :uszy
Osterku, a ja oglądam Ranczo- przez mojego brata, jaaaaaaaaa kocham ten serial ( nie oglądam nic innego chociaż Jarek kocha chyba wszystkie seriale) :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”