Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Biedermeier u mnie ma 4 lata i w tym sezonie nie wytrzymałam..
Poszła do donicy :twisted:
Nie wszystkim różom wystarczy ilość lat do lepszego wyglądu.
Awatar użytkownika
bavaria
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 mar 2011, o 16:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz śliczny mały kącik japoński , ja również urządziłem coś w tym stylu może zerkniesz do mnie . Zapraszam zdjęcia znajdziesz również tu na forum pod http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=14 :D nie jest to ogród japoński ale zawsze jakaś namiastka ...
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu tam gdzie tworzyłam rabatę specjalnie dla róż nie mam kamyków. Niestety wymarzyło mi się, że róże będą dodatkiem na wszystkich rabatach i powstał mały problem, zwłaszcza przy kopczykowaniu. Całe szczęście, że robimy to raz w roku więc odgarniam kamienie na bok i przysypuję ziemią i liśćmi. Drzew iglastych wiele nie mam więc nie ma problemu z igłami za to jest sporo liściastych. I tak jak już pisałam wcześniej wiatr wywiewa większość na pola, część się naturalnie rozkłada a resztki przy wiosennych porządkach sprzątam ja. Nie zauważyłam by to mi zbytnio przeszkadzało i ciążyło.

Aszko u mnie pojawia się inny problem ja po prostu zapominam o podlewaniu a wiadomo że w donicy szybciej ziemia traci wilgotność. Moim marzeniem są piękne róże stojące w donicach na tarasie, ale zanim zacznę inwestować pieniądze w ten pomysł muszę kupić takie specjalne szklane bombki, które napełnia się wodą i wciska do donicy. Widziałam również kolorowe żelowe kulki, które gromadzą w sobie wodę.

Alu ja swoim dam jeszcze szanse ponieważ mam ich niewiele, a musiałabym tym sposobem wyeksmitować większość. Niestety moje róże mają czarną plamistość Jak do tej pory żaden krzak się mocno nie ogołocił ale Barcarolle, Corsa trochę Hendel, Carina odczuły to najbardziej. W następnym roku podejdę do problemu bardziej profesjonalnie i zacznę już od wiosny od profilaktyki. Zobaczymy jakie będą rezultaty.

Gosia ty już w ogrodzie masz kilka krzaczorów i to musi wystarczyć przy takich rozmiarach działki. U mnie zaczyna być już podobnie teraz skupiam się na wypełnianiu.

Aniu pewnie wcześniej czy później i moja Biedermeier pójdzie do donicy. Pod tarasem nie będzie narażona na deszcz i może będzie utrzymywała dłużej ładniejsze kwiaty.

Bawaria Twój zakątek jest bardzo uroczy. Ja raczej nie nazwałabym swojego zakątkiem japońskim. Wyszło tak przez przypadek i nadal nie bardzo jestem przekonana do tego "japońskiego krasnala" Postawiłam go w tym miejscu ponieważ najbardziej ta rabata nawiązywała do tego stylu- trawy klonik kamyki, formowany bukszpan. Osobiście bardziej skłaniam się do postawienia tam małych latarenek ale najpierw muszę odpowiednie upolować, a to może trochę potrwać.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

To co piszesz jest bardzo pocieszające. U mnie wiatr wywiał większość kory ze skarpy sprzed domu, igleł nie ruszył skubaniec :;230
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Igor róże zawładnęły moim umysłem całkowicie i w tym sezonie zdecydowanie wiodą prym. Jesień zaczynam odczuwać bardzo intensywnie co nie napawa mnie radością, ponieważ tracę ochotę na prace w ogrodzie. To paradoks, ale tęsknie już za następnym sezonem, wiosną, soczystą świeżą zielenią.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

pamelka pisze:To co piszesz jest bardzo pocieszające. U mnie wiatr wywiał większość kory ze skarpy sprzed domu, igleł nie ruszył skubaniec :;230
Własnie to był główny powód zastosowania kamieni a nie kory.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Igor944 pisze:Ja znacznie bardziej wolę wszystko co kwitnące tylko nie róże :roll:
Pewnie jak będę miał wielki ogród to zrozumiem tych, którzy je kochają.
Trochę kolorów i zupełnie inaczej :tan
Ja też się doczekać nie mogę następnego sezonu
Ale to dlatego, że większość bylin sadziłem w tym roku a zakwitną dopiero w następnym

Nie trzeba mieć dużego ogrodu by sadzić róże. Jest wiele odmian , które nie dorastają do 70 cm. Ale rozumiem ja jeszcze niedawno byłam skłonna zarzekać się że róż nie będę miała w ogrodzie.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Śliczny ten clemek maźnięty różem delikatnie :uszy
Ale liatris to chyba nie dzisiejsza fotka? Ja uschnięte kwiatostany właśnie wczoraj usunęłam ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, ja też wolę początek sezonu. To oczekiwanie jak w nowym sezonie wszystko będzie kwitło, jak się rozrośnie, co nowego przybędzie.
Ogród wtedy jest jakby czystszy, bardziej uporządkowany.
A teraz coraz więcej jest zmiarniałych roslin.
Już widać, że kończą swój żywot.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Jolu fotka Liatry została zrobiona wcześniej ale nadal jeszcze kwitną. Trochę późno je sadziłam.
Gosia widzę, że mamy podobne odczucia. Zbliża się ten okres kiedy czuję się jak ospałą mucha.
Właśnie zakończyłam robić listę zakupów różanych. Ala podesłała mi ofertę z Rosarium.
Podzieliłam swoje chciejstwa na zam. jesienne i wiosenne.
W jesiennej ofercie wybrałam
-Ascot
-Heidi Klum
-Victor Verdie
-Queen of Sweden
-Aphrodite
- Gruss an Aauchen
-Garden of Roses
A na wiosnę następna partia.
Pokażę teraz ostatnio nabyte róże okrywowe Lovely Fairy i The Fairy

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Moniko, ja mam The Fairy pierwszy sezon. Jestem nią zachwycona :) pięknie płoży się na korze, a na Twoich kamolkach będzie rewelacyjna :D Pokrój oczarował mnie do tego stopnia, że wczoraj zamówiłam Red Fairy i Yellow Fairy.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Rozkwitł Alabaster. Myslałam, że będzie biały z odcieniem kości słoniowej a jest jasno żółty. Według mnie jest trochę podobny do The Pilgrima. Będę musiała go przesadzić na nową rabatę w odcieniach bieli i żóltego
Na ostatnim zdjęciu w rzeczywistości nie jest aż tak kremowy. Raczej jasno żółty z kremem.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
jesienna
50p
50p
Od: 31 sie 2011, o 22:43

Post »

Zachwycający Alebaster!!! - nie widziałam piękniejszej róży w tym odcieniu :D
ze wszystkich uśmiechów - ten zrodzony z serca jest najpiękniejszy.....

Pozdrawiam Ciepluteńko.. z uśmiechem:))
Soczewka
1000p
1000p

Post »

basjak pisze:Moniko, ja mam The Fairy pierwszy sezon. Jestem nią zachwycona :) pięknie płoży się na korze, a na Twoich kamolkach będzie rewelacyjna :D Pokrój oczarował mnie do tego stopnia, że wczoraj zamówiłam Red Fairy i Yellow Fairy.
Ja The Fairy zobaczyłam w szkółce na rabacie i od razu pomyślałam, że idealnie będzie mi pasowała do Aladdina. Przez dwa dni ciągle o niej myślałam i nie wytrzymałam , pojechałam i kupiłam dwa krzaczki. Trochę są zaniedbane ale doprowadzę je w następnym sezonie do idealnego stanu.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

jesienna pisze:Zachwycający Alebaster!!! - nie widziałam piękniejszej róży w tym odcieniu :D
Faktycznie kwiaty wyglądają pięknie i do tego ma bardzo ładny zapach
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”