Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))

Post »

Justynko wszystko ładne cambria i phalaenopsis ,ale ja czekam na rarytasik o którym sobie poczytałem (nawet nie wiedziałem że była mała zawierucha-rozprawa sądowa tycząca nazewnictwa tego storczyka. Poprzednia nazwa to p.dolli )
Paphiopedilum henryanum bo o nim mowa wzbudza moją największą ciekawość więc ;:65 i czekam na każdą relację z rozwoju tego storczyka.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trzymam kciuki by jak najszybciej obejrzeć tego rarytasika. ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kociaro- to Uważaj na tę wodę. Koniecznie ja Przebadaj, przed użyciem. O dziwo, wokół mojej działki, prawie wszyscy Sąsiedzi, Maja w wodzie - ropę naftową ( mieszkam w terenie, gdzie wydobywano ropę i gaz ziemny). Tylko na naszej i jednych Sąsiadów jest czysta woda. Reszta Sąsiadów mają studnie głębinowe lub studnie, nie pod domem, tylko daleko na łąkach...

Marwes/Marku- ja najpierw kupiłam tego sabotka, a potem dopiero wyczytałam o tej "aferze" ze zmianą nazwy. Bardzo podoba mi się kształt kwiatu...ciekawa jestem, czy na żywo, jest równie piękny, jak na zdjęciach z netu ;:224

Petra- hihi...cieszę się, że jednak Dotarłaś do kolejnego już mojego wątku. Sama nieraz szukam informacji, o jakimś swoim storczyku i czasami się gubię w swoich, własnych wątkach...

Grażynko- na kwiatuszka poczekamy jeszcze conajmniej miesiąc... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

justus27 pisze:Bardzo podoba mi się kształt kwiatu...ciekawa jestem, czy na żywo, jest równie piękny, jak na zdjęciach z netu ;:224
Justynko na żywo jest jeszcze piękniejszy niż na fotkach. Przynajmniej ja mam takie wrażenie.
U mnie kwitł jednocześnie na dwóch rozetach. Wyglądał cudownie. Tylko kwiatki nie są zbyt duże jak na sabotka. Ale to w koćcu miniaturka.
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Na pewno nie będę jej używać bez badania . dzisiaj przeczytałam na niej tabliczkę "woda do użycia warunkowo" - nie bardzo wiem
jakie to warunki,dlatego jest ryzyko stosowania bez badań ;:108 ;:180
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu/Joane- czyżby był tak błyszczący, jak na zdjęciach? Hmm...Dobrze, że to miniaturka...nie mam miejsca na wielkie sabotki. Choć nie ukrywam, że jeszcze kilka sztuk z długimi "wąsami" widnieje na liście chciejstw ;:224

Kociaro- "warunkowo" - może oznaczać, że zdatna do picia może być tylko po zagotowaniu. Ale to tylko moje własne przemyślenia ;:108

A ja...przywiozłam do mieszkania, dwa storczyki. O kontrastowych kolorach: żółtą cambrię i niebieską Ascocendę. Od jutra będę się budzić przy ich widoku. I tak... "już w domu":

Obrazek

Obrazek

A na działce...coraz bliżej kwitnienia masd. Angel Frost:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Obudzić to się przy nich obudzisz ale czy zaśniesz.
Lepiej przykryj np. ręcznikiem,jak kanarka. ;:108 ;:112
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Piękna Ascocenda i Cambria ;:138
ach, budzić się przy takim widoku .
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Żółta cambria wspaniała i taki ciekawy kształt kwiatku.
Choć niebieski kolor to mój ulubiony Ascocenda nie w moim typie. Nie żeby była brzydka, w żadnym wypadku. Cambria spodobała mi się bardziej :uszy
Pozdrawiam Tomek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

justus27 pisze:czyżby był tak błyszczący, jak na zdjęciach?
Justynko dokładnie. Sama byłam tym zaskoczona.

Piękne roślinki przyniosłaś sobie do domku. Trzeba przecież i tam mieć na co popatrzeć. :lol:

Piękny łabądek na Masdevalli. Gratuluję.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

No koleżanko to Twoja Cambriia szybciej zakwitła ;:138 ;:138 u mnie na razie 2 pędy i pączki widać
Vandzia piękna no i czekam na Masdevallie i sabotka ;:224 ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Cambria piękny kolorek,kształtem troszkę przypomina mi kwiat Odontoglossum grande,ascocenda śliczna ;:79
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Justynko ja jestem pierwszy raz w drugiej części :oops: Już dlatego się poprawiam i w zachwyt wpadłam nad zdjęciami w plenerze, ja to musiałabym fotografować sąsiedzkie okna :wink: Golden beauty cudowny, mój teraz odpoczywa, ale nie mogę się doczekać kiedy coś wypuści pędowego. Cambria prześliczna :D
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Justynko, ładnie się trzyma Twoja ascocenda- moja pomarańczowa właśnie przekwita, a zaczynała kwitnienie równo z Twoją (a nawet chyba ze 2 dni później). Ciekawe ile jeszcze "pociągnie" w domu, w cieplejszych warunkach? :)

Czekam razem z Tobą na kwitnienie masdevalii Angel Frost- ale Ci ostatnio wszystko szaleje! ;:63
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amator- mnie zauroczyły dawno cambrie, zwłaszcza te pachnące ;:108 Ascocenda ma za to olbrzymie kwiaty ( w porównaniu na przykład z Euetrisem)...

Henryku- zasnęłam...niebieski kolorek wpływa na mnie, jak "kołysanka". A przebudzenie było niestety "drastyczne", bo budzik zadzwonił ;:224

Dudus- na pewno kiedyś i Ty Będziesz się budzić przy takich kwiatach, tego Ci życzę :D

Tom mix- rozumiem, Każdy ma swoich ulubieńcow. Ja też nie prepadałam za Vandami, ale na żywo te kwiaty potrafią "zniewalać" ;:224
A cambria ma cudny kształt płatków, jest woskowcem... na razie nie pachnie, ale pewnie w weekend w południe będę w nią "nosa wsadzać" ;:108

Joane- Hmm...łoyżka z pączkiem rośnie w szybkim tempie, już ma jakieś 5cm ;:224 Wnet będę się cieszyć pierwszym kwiatkiem sabotka...wierzyć mi się nie chce...że to już wnet ;:224
Myślę, że wnet wszystkie doniczkowce przywiozę do mieszkania. na razie są ciepłe noce i piękne słońce za dnia. Niech roślinki, jak najwięcej nacieszą się tą pogodą.

Venus- ale za to u Ciebie będę mogła podziwiać kwiaty, jak moja przekwitnie ;:108

Iwka- dziękuję pięknie za komplementy dla cambrii. Aż sobie wygoogluję kwiat tego odontoglossum grande, żeby móc kwiaty porównać.

Rysiu- byłam u Ciebie wczoraj i...rzeczywiście nasze cambrie są inne. Al...Twoja również jest cudna ;)

JoasiuM- hihi....druga część mojego wątku była dawno temu. Teraz jest...czwarta ;) I wreszcie mam taką kolekcję, o której marzyłam. Choć nadal mam chciejstwa niespełnione...
Teraz chcę, by te storczyki, które mam pięknie się rozrastały, były bujne i wielkie...i zechciały pięknie kwitnąć. Ale...to pewnie marzenie każdego storczykamaniaka...

Agito- hmm...ale chyba Twoja Ascocenda ma kolejny pęd, dobrze kojarzę?
Obecnie warunki Ascocendy są podobne, bo nocą, jest u mnie okno otwarte...wietrzę po malowaniu ;:224

Pączek na masd. Angel Frost już się przebarwił...myślę, że do otwarcia jakiś jeszcze tydzień, może krócej...

I zdjęcia z dzisiejszego poranka...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zajrzę do Was, jak tylko znajdę chwilkę ;:224
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”