Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
Mnie kojarzą się jak takie bombki na choinkę w pudełku. Wzroku nie można od nich oderwać. 

- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
By to źle nie zostało zrozumiane to dodam, że PTMK działa dalejhen_s pisze:Informacja dla młodszych adeptów sztuki kaktusiarskiej: kiedyś nie było Forum, tylko PTMK!

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
No to dodam od siebie że to najbardziej zadbana kolekcja jaką widziałem i chyba najpełniejsza jeżeli chodzi o rodzaje kaktusów tzw. kulistych. Jest tam naprawdę wszystko od Aztekium do Weingartia.hen_s pisze:Informacja dla młodszych adeptów sztuki kaktusiarskiej: kiedyś nie było Forum, tylko PTMK! Z tych czasów pozostało nam wiele nawyków, w tym nawyk wzajemnego się odwiedzania, oglądanie kolekcji. No i wymiana doświadczeń i rozmowy "na żywo".
Kol. Paweł ze Starachowic wiele lat buduje swoją różnorodną kolekcję. Ma mnóstwo godnych pozazdroszczenia roślin. Piękności!
Popieram też Henia że żadne forum nie zastąpi bezpośredniego kontaktu ludzi, a taką możliwość daje nam właśnie PTMK.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Np. my z Gdańska jedziemy w tę niedzielę do Bydgoszczy odwiedzić trzy tamtejsze kolekcje. A w ostatnią niedzielę byliśmy w Słupsku w bardzo fajnej szklarni pełnej kaktusów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Widziałem we wcześniejszych wątkach piękne zdjęcia stapelii.
Czy masz może do odstąpienia (oczywiście za kasę) jakieś stapelie oprócz grandiflory bo tą mam.
Czy masz może do odstąpienia (oczywiście za kasę) jakieś stapelie oprócz grandiflory bo tą mam.

Pozdrawiam
Robert
Robert
mgr_ pisze:No to dodam od siebie że to najbardziej zadbana kolekcja jaką widziałem i chyba najpełniejsza jeżeli chodzi o rodzaje kaktusów tzw. kulistych. Jest tam naprawdę wszystko od Aztekium do Weingartia.hen_s pisze:Informacja dla młodszych adeptów sztuki kaktusiarskiej: kiedyś nie było Forum, tylko PTMK! Z tych czasów pozostało nam wiele nawyków, w tym nawyk wzajemnego się odwiedzania, oglądanie kolekcji. No i wymiana doświadczeń i rozmowy "na żywo".
Kol. Paweł ze Starachowic wiele lat buduje swoją różnorodną kolekcję. Ma mnóstwo godnych pozazdroszczenia roślin. Piękności!
Popieram też Henia że żadne forum nie zastąpi bezpośredniego kontaktu ludzi, a taką możliwość daje nam właśnie PTMK.

Chwała Wam za to! za pasję, chęć do spotkań i oglądania na żywo!!! Cieszę się, że dzielicie się na swoimi cudownymi kolekcjami - a gdyby nie forum pewnie nie miałabym nigdy zaszczytu ich podziwiania.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nie było elektroniki, nie było komputerów i internetu a były kaktusy, były kontakty, byli fascynaci. Nie jest to bynajmniej wymysł dzisiejszych czasów.gdyby nie forum pewnie nie miałabym nigdy zaszczytu ich podziwiania
Nie podajesz w stopce skąd jesteś - pewnie i w Twojej okolicy są gdzieś ładne kolekcje do obejrzenia i ludzie chętni podzielić się swoją o roślinach wiedzą. Wszędzie są.

Mam wrażenie, że moja skromna kolekcja dużo lepiej prezentuje się na FO niż w rzeczywistości. Co innego Marka - tu jest duży foliak i dużo pięknych roślin, niesłychanie różnorodnych. Ale miło, że się nie produkujemy na próżno, że rośliny się podobają.

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Napisz na pw co cię interesujeyoung pisze:Widziałem we wcześniejszych wątkach piękne zdjęcia stapelii.
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
A teraz dzięki internetowi i forum możemy poznać siebie i nasze kolekcje chociaż wirtualnie. Wiem, że to nie to samo, co kontakt w "realu", ale dla mnie dobre i to, bo jestem pracującą mamą i nieprędko będę mogła pozwolić sobie na takie wycieczki
.

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Naprawdę piękna kolekcja, nie można oderwać oczu od nich. Co jeden to piękniejszy 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Buuuu...a u mnie w Szczecinie NIE MA, ani w okolicy - na ile udało mi się zorientować, chyba że czegoś nie wiem..... Było PTMK ale zlikwidowali, Byli Państwo Foik, ale wynieśli się aż do Kanadyhen_s pisze:Nie było elektroniki, nie było komputerów i internetu a były kaktusy, były kontakty, byli fascynaci. Nie jest to bynajmniej wymysł dzisiejszych czasów.gdyby nie forum pewnie nie miałabym nigdy zaszczytu ich podziwiania
Nie podajesz w stopce skąd jesteś - pewnie i w Twojej okolicy są gdzieś ładne kolekcje do obejrzenia i ludzie chętni podzielić się swoją o roślinach wiedzą. Wszędzie są.![]()
Mam wrażenie, że moja skromna kolekcja dużo lepiej prezentuje się na FO niż w rzeczywistości. Co innego Marka - tu jest duży foliak i dużo pięknych roślin, niesłychanie różnorodnych. Ale miło, że się nie produkujemy na próżno, że rośliny się podobają.

- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Wszystko jest, tylko brakuje nam czegoś ważnego, czegoś, co ludzie wydaje mi się mieli więcej. CZASU brakuje, leci dzień za dniem. Mi tak już rok zleciał. Nawet nie wiem kiedy 
Chętnie bym gdzieś pojechała, do kogoś z was mieszkającego blisko, lecz ja nie mam za bardzo pokazywać, nie była by to wycieczka na zasadzie ja do Ciebie - Ty do mnie. Jak przyjdą lepsze dni to może poszerzę swoją kolekcje do kilku dziesięciu - kilkuset sztuk. Jak na razie mogę pomarzyć i pooglądać wasze cudeńka w komputerze

Chętnie bym gdzieś pojechała, do kogoś z was mieszkającego blisko, lecz ja nie mam za bardzo pokazywać, nie była by to wycieczka na zasadzie ja do Ciebie - Ty do mnie. Jak przyjdą lepsze dni to może poszerzę swoją kolekcje do kilku dziesięciu - kilkuset sztuk. Jak na razie mogę pomarzyć i pooglądać wasze cudeńka w komputerze

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ewo - dla chcącego nie ma nic trudnego.
Beato, w Szczecinie wydaje mi się są członkowie PTMK. Więcej na ten temat powie Tomek - szef na okręg Gdańsk.
Kasiu, na Śląsku kaktusiarzy i kolekcji mnóstwo! Też dużo imprez z kaktusami w tle, wystaw etc. No i co miesiąc są spotkania PTMK z wartościowymi prelekcjami o tych roślinach. To jest clou programu - np. sprawozdanie (z mnóstwem zdjęć) z wyjazdu do krain kaktusami i miodem płynących...

Beato, w Szczecinie wydaje mi się są członkowie PTMK. Więcej na ten temat powie Tomek - szef na okręg Gdańsk.
Kasiu, na Śląsku kaktusiarzy i kolekcji mnóstwo! Też dużo imprez z kaktusami w tle, wystaw etc. No i co miesiąc są spotkania PTMK z wartościowymi prelekcjami o tych roślinach. To jest clou programu - np. sprawozdanie (z mnóstwem zdjęć) z wyjazdu do krain kaktusami i miodem płynących...

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Zawsze można z przyjaciółmi założyć "lokalną komórkę"bebos pisze: Buuuu...a u mnie w Szczecinie NIE MA, ani w okolicy - na ile udało mi się zorientować, chyba że czegoś nie wiem..... Było PTMK ale zlikwidowali, Byli Państwo Foik, ale wynieśli się aż do Kanady

Ja jestem krótko w porównaniu do "wiekowych stażem kolegów" ( mam nadzieje, że się nikt nie obrazi za wiekowych

nie zawsze wszyscy są /praca, rodzina itd./ ale jak są to fajnie spotkać podobnych do siebie ludzi

Pozdrawiam Krzysiek
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
hen_s pisze:Ewo - dla chcącego nie ma nic trudnego.![]()
U mnie na wsi i w okolicach nie spotkałam nikogo, komu by się nawet podobały kaktusy

Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.