bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
x-Pa-a

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

bebos pisze: Obrazek
Na podstawie moich doniczek i ich ustawienia jakiś psychoanalityk mógłby sporządzić mój profil psychologiczny
:lol: :wink: :lol:
Nie można tego wykluczyć :wink:

ceramika - jestem za! znaczną większość roślin trzymam w osłonkach ceramicznych, doskonale rozumiem jak piszesz o dodatkowym "trwonieniu" na doniczki :) Widoki u Ciebie są piękne!

Co do roślin od PN - myślę, że się nie zawiodłaś :D bardzo ładnie się prezentują.
hen_s pisze:Dlatego tym bardziej się cieszę, że tutaj Krzysztof i Beata lubią się przyglądać/przeszukiwać/pod szkłem powiększającym oglądać swoje (i nasze) rośliny bo wyjdzie to nam na dobre!
;:108
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam, mam, mam ;:26
Niby nic, ale od dłuższego czasu na Nią polowałam...podobnie jak na 'Variegata' , aż tu przechodząc koło zwykłej, malutkiej kwiaciarni zobaczyłam wołającą o pomoc, przelaną i wyciągnietą
Ceropegia woodii 'Argentea'
Obrazek
dla porównania: ze zwykłą C. woodii (ale dolne liście tej srebrnej też są zielone, tyle że wilokrotnie większe...)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobra duszyczka z Ciebie - uratowałaś! :D
Ładna!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Jak ładnie się razem komponują :!:

A mam nieskromne pytanie, po czym można poznać, że Ceropegia jest wyciągnięta?
Jak wiesz, bardziej "siedzę" w kaktusach :oops:
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pokazałam tego na fot. -ceropegia stała w głębi kwiaciarni, w półmroku, w 'błotku' - przyrosty, które zapewne rozwinęły się w sklepie w czasie, kiedy tam stała - są, a raczej były (obcięłam) żółtawe, wiotkie, z 1-2 rachitycznymi listkami na kilka centymetrów długości przyrostu - tak się poużalałam nad roślinką, że sprzedano mi ją za pół ceny (zwłaszcza, że kupowałam jeszcze inne 'biedactwo')

...jeszcze dwa listki - na całej ceropegii mają zaskakująco różne kształty
Obrazek Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kwiaciarni, obok ceropegii, stał ON - męczył się w bryle torfu, więc i jego wzięłam
Aloe somaliensis
(jestem pewna oznaczenia - to 'łatwy' gatunek, ale z niewiadomych przyczyn w ofercie Exotica taki sam stoi pod nazwą: Aloe cv. Doran Black × Snowflake - a mieszańce Doran Balck są przecież zupełnie inne...)
Obrazek

Obrazek

...a ze 'starej' kolekcji:
Haworthia tenera - chyba jedna z najmniejszych haworcji, ale kwiaty mają typowy rozmiar :shock:

ObrazekObrazekObrazek
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Bardzo ładna haworthia, a aloes też mi się podoba :uszy
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Takie maleństwo, a TAAAKI kwiat! Widać, że im u Ciebie dobrze!
Awatar użytkownika
julita20
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lip 2010, o 16:42

Post »

Piękna Ceropegia :D
x-Pa-a

Post »

Ileż to ciekawych rzeczy się u Ciebie dzieje. Ceropegia woodii 'Argentea' - fajnie, że udało Ci się zdobyć - będzie miała z Tobą dobrze :) pewnie szybko dojdzie do siebie i ujednolici listki, bo ciekawą mutację przeszły.
Hawrotki wyglądają super z takimi "za dużymi" kwiatami :D

(jak tam fiołki? dają radę?)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Cudo aloes, dobrze że go zabrałaś z kwiaciarni, znając życie niedługo cieszyłby sie dobrym zdrowiem ;:224
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny :D
Henryk, Daga, Julita - nadal nie mogę się nacieszyć srebrną ceropegią - oglądam i doglądam - nawet bardziej mnie zaczarowała, niż pstra, i do tego tak niespodziewanie do mnie trafiła.
Ewa - kwiatostan rósł i rósł i moje zdziwienie również - ta haworcja jest tak rachityczna, że dziw na co się zdobyła...
Agnieszka - aloes trochę nadprogramowy, piękny, kiedyś upragniony - teraz trochę za duży dla mnie, staram się ogarniczać tylko do drobnych aloesów rozetowych, no ale nie mogłam go tam zostawić, a i cena była bajecznie niska w porównaniu z tą, pod jaką pojawia się na aukcjach.
Ania - wbrew pozorom mam nadzieję, że listki się nie ujednolicą - lubię ład i symetrię, ale też pociągają mnie roślinne dziwactwa - zresztą patrząc na Twoją kolekcję - chyba Ciebie też :wink: Jak tam "ręka murzyna" - utrzymuje kształt, czy już się zatarł? - widziałam wiele starszych - bardzo rzadko są takie 'dosłowne' jak Twój okaz.
Fiołki przybierają, mężnieją, ale....to straszne brudasy, do włosków na liściach czepia się psia sierść i różne drobiny, wrrrr! Próbowałam je czyścić, ale to syzyfowa praca - chyba muszę obniżyć poprzeczkę i zaakceptować je takimi, jakie są - mam nadzieję, że zrekompensują mi to, jak zakwitną

A to Agave sp. - ponad 15-letnia - wyekspediowałam ją do pracy, bo duża, większa, coraz większa...
(joung/Robert - jeżeli zajrzysz do mojego wątku i ją rozpoznasz - proszę o identyfikację)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Jeszcze raz powtórzę aloes bajera, a miejscem się nie przejmuj, jak nie będziesz miała go gdzie postawić, ja chętnie go przygarnę :;230
x-Pa-a

Post »

"Dziwactwa" są potrzebne :D , zaryzykuję stwierdzeniem, że nawet niezbędne :wink:
Fiołki faktycznie aż przyciągają kurz. Zrobiłam ostatnio czystkę, nie miałam litości dla opuncji (takiej z białymi drobniutkimi kępkami igieł) gdy mój pies się o nią pyskiem "otarł" - to było straszne...
Co do aloesu - to dobrze, że masz gdzie eksmitować ekspansywne rośliny aby nadal cieszyły Twoje oko :D
young
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lut 2011, o 11:04

Post »

Dziękuję za zainteresowanie identyfikacją mojej haworcji. Co do agawy przykro mi , nie jestem w stanie jednoznacznie jej zidentyfikować ale jeszcze się nie poddaje i troszkę poszperam. :roll:
Pozdrawiam
Robert
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”