Cięcie,podcinanie i formowanie klonów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podcinanie klonów na kształt kuli
Nie chodzi mi o kształtowanie kuli, lecz o przycięcie nadmiernie sterczących gałęzi. Pytanie o kulę nie było moje
ale nie widziałam potrzeby zakładania kolejnego wątku o cięciu klonów... Zresztą regulamin tego zabrania.

Przepraszammuchazezlotym pisze:Nie chodzi mi o kształtowanie kuli, lecz o przycięcie nadmiernie sterczących gałęzi. Pytanie o kulę nie było moje![]()
Jeśli gałąź jest niepotrzebna, np za nisko i przeszkadza to niezbyt grubą możesz obciąć nawet teraz (zagoi się do zimy), z obcinaniem grubych poczekaj do lutego/marca.
Gałęzi sterczących z korony skracać nie warto - przycięte będą odrastać jeszcze silniej, nieprzycinane "poczekają" na inne gałęzie i klon sam przybierze właściwy odmianie pokrój.
Pozdrawiam
Jurek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Serdeczne dzięki 

Witajcie!
A jak zaokraglic klon A.Saccharum? Drzewka maja ponad 2m. wysokosci, ale to de facto dlugie kije nieco obsypane liscmi. Czy da sie cos zrobic zeby przybraly forme kulista, czy mozna jedynie czekac latami az same sie rozgalezia?
pzdr
H.
A jak zaokraglic klon A.Saccharum? Drzewka maja ponad 2m. wysokosci, ale to de facto dlugie kije nieco obsypane liscmi. Czy da sie cos zrobic zeby przybraly forme kulista, czy mozna jedynie czekac latami az same sie rozgalezia?
pzdr
H.
Możesz go korygować ale po roku nie będzie śladu po tych zabiegach, to drzewo rośnie silnie i najprędzej samo ustali kształt swojej korony.