Cięcie,podcinanie i formowanie klonów

Drzewa ozdobne
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podcinanie klonów na kształt kuli

Post »

Nie chodzi mi o kształtowanie kuli, lecz o przycięcie nadmiernie sterczących gałęzi. Pytanie o kulę nie było moje :? ale nie widziałam potrzeby zakładania kolejnego wątku o cięciu klonów... Zresztą regulamin tego zabrania.
ogrodnick
50p
50p
Od: 9 mar 2010, o 07:22

Post »

muchazezlotym pisze:Nie chodzi mi o kształtowanie kuli, lecz o przycięcie nadmiernie sterczących gałęzi. Pytanie o kulę nie było moje :?
Przepraszam
Jeśli gałąź jest niepotrzebna, np za nisko i przeszkadza to niezbyt grubą możesz obciąć nawet teraz (zagoi się do zimy), z obcinaniem grubych poczekaj do lutego/marca.
Gałęzi sterczących z korony skracać nie warto - przycięte będą odrastać jeszcze silniej, nieprzycinane "poczekają" na inne gałęzie i klon sam przybierze właściwy odmianie pokrój.
Pozdrawiam
Jurek
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Serdeczne dzięki :D
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie!

A jak zaokraglic klon A.Saccharum? Drzewka maja ponad 2m. wysokosci, ale to de facto dlugie kije nieco obsypane liscmi. Czy da sie cos zrobic zeby przybraly forme kulista, czy mozna jedynie czekac latami az same sie rozgalezia?

pzdr

H.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Możesz go korygować ale po roku nie będzie śladu po tych zabiegach, to drzewo rośnie silnie i najprędzej samo ustali kształt swojej korony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”