Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Donice z niespodzianką-dobre.Kotek przesliczny,dobrze,że mnie takie niespodzianki nie spotykają bo miałabym niezły dylemat a 2 koty to dość.
Aspiryny będą się wspaniale prezentowały bo rzeczywiście trudno znależć inną o takim wzroście,zdrowotności,bieli i piękności.
Ale pracy przed Tobą!!!!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś fajną miałaś niespodziankę w postaci rosnących w donicach kociaczków :;230
U mnie też było ostatnio pięknie....słonecznie i gorąco, ziemia już sucha jak pieprz, przedwczoraj podlewałam, wczoraj już nie zdążyłam.....na szczęście....bo dziś przez kilka godzin lało jak z cebra :lol: ogródek wspaniale nawodniony roślinki szczęśliwe....ja też, bo ominęło mnie 2 godziny stania z wężem 8-) :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu - radzisz dać drugi rząd/koło też z Aspiryn Rose?

Aga - u nas ani kropla nie spadła, trzeba podlewać, bo barzo sucho. Tyle deszczu było niedawno i wydawało się, że starczy na długo, a tu nic z tego - ziemia sucha jak pieprz. Jutro wczesnym rankiem muszę podlać wszystko w donicach, bo już nie zdążyłam przed zmrokiem.

Ufff... zaszalałam :D Kupiłam rośliny do przedogródka:
- około 30 cisów na żywopłoty Taxus Hilli, Taxus Baccata i kilka Wojtków (kontynuuję żywopłoty z cisów takie jak te sadzone 2 i 3 lata temu),
- kilka małych sadzonek bukszpanów na uzupełnienie do klombów z obwódkami bukszpanowymi,
- dwie olbrzymie hortensje Limelight - wielkie prawie na 1,5m ;:224
- kulę z bukszpanu,
- 3 cisy do formowania na topiary - od razu przycięłam, żeby gęstniały.

Potrzebuję jeszcze sporą ilość cisów na żywopłot po drugiej stronie przedogródka, ale chyba już nie w tym roku.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś zakupy wspaniałe :D Mnie za serducho chwyciły szczególnie te hortensje....uwielbiam je. Ja też wczoraj po drodze wstąpiłam do szkółki i mimo, że już kompletnie nie mam miejsca, to skusiłam się na 2 miniaturowe iglaczki i złotą pęcherznicę Luteus bo strasznie je lubię, a mam tylko bordową Diabolo.....ale jak ją wcisnę, to tego już nie wiem ......
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja już mam 3 Limelight, ale te dwie musiałam kupić, bo są większe i piękniejsze od moich ubiegłorocznych, na dodatek w dużych donicach z dobrze rozbudowanym systemem korzeniowym :D

Tu jedna z dwóch nowych - może tego na zdjęciu tak nie widać, ale są naprawdę wielkie - sięgają mi do brody, a kwiaty mają tak wielkie, że aż się wierzyć nie chce, że mogły takie urosnąć (muszą być mocno podpędzone :roll: ).
Obrazek

Nawet moja Vanille Fraise, która wydaje się być mutantem co do wielkości kwiatów, nie ma ich tak wielkich jak te nowe Limonki :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Moniczko, czytam i podziwiam, ale nakupiłaś roślinek. Piękne te hortensje. Piszesz, że sucho, a tu gdzie ja, wszystko zalane tym deszczem. Już mam wstret do niego.
Jesteś zajęta wyprowadzaniem nowych rabat. Cierpliwie poczekam aż znajdziesz czas i pokażesz swoje nowe rabatki i różyczki.
;:108
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam 7 odmian hortensji bukietowych, ale szczerze? - limonkowa jest według mnie najpiękniejsza.
Uwielbiam ten zielonkawy odcień bieli, aż szkoda, że się jednak w końcu przebarwia na różowo.
Moja ma trzy lata, jest zwarta a pędy ma sztywne, sporo urosła od czasu posadzenia, ale jeszcze mnie przerosła,
ta sztuka udała się hortensji Kyushu i Grandiflorze.
O tej porze roku jest wielki wybór hortensji bukietowych, wszak kupuje się oczami.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, ja również mam inne bukietowe, ale jednak są mniej okazałe, więc prawie ich nie fotografuję.

Majeczko - chyba w zła godzinę powiedziałam, bo mieliśmy w nocy taką ulewę z burzą, że spać sie nie dało :lol:
A w ogrodzie pracuję, a jakże - w każdej wolnej chwili, mimo, iż nie mam ich ostatnio za wiele :roll: .
Wciąż pracuję nad przednią częścią ogrodu przed domem. Musimy jak najszybciej nasadzić żywopłoty, żeby jakoś ogarnąć granice działki, żeby choć nadać kształt działce, bo wszak już zamieszkaliśmy i nie wypada mieć ogrodzenia na stemplach :;230
Tak więc sadzę namiętnie żywopłoty cisowe:
Obrazek

Uzupełniam rabaty
Obrazek

Formuję parawany z cisów, coby już rosły i z czasem osłaniały od wzroku ciekawskich.
Obrazek

W ogrodzie, na starszych rabatach odświeżyłam obrzeża:
Obrazek

Pracy mam dużo, a czasu, jak wspomniałam coraz mniej, zwłaszcza, że za kilka dni w pracy zacznie mi się istne lotnisko i wtedy to już pewnie niewiele podziałam.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko, widać jak ciężko pracujesz, ale wiem również jak cieszy nas to co dobrze nam się uda zrobić. ;:108
Czytałam o tym sadzeniu żywopłotów cisowych i pomyślałam, że cięcie ich też będzie Ci zajmować dużo czasu.
One pieknie wygladają, również te kule i obwódki z bukszpanów - marzenie każdego ogrodnika.
Czym tak równo odświeżasz obrzeża ? Wszystko co robisz, pamiętasz jak napisałam " ogród rózany z rozmachem" to właśnie tak robisz. Trzymam kciuki za pogodę i żeby Ci wszystko wyszło jak zaplanowałaś. ;:108
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpadłam na chwilkę korzystając z 'dostepnego"internetu [nie mojego] i ......hortensje cudne.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Moniczko, widać jak ciężko pracujesz, ale wiem również jak cieszy nas to co dobrze nam się uda zrobić. ;:108
Czytałam o tym sadzeniu żywopłotów cisowych i pomyślałam, że cięcie ich też będzie Ci zajmować dużo czasu.
One pieknie wygladają, również te kule i obwódki z bukszpanów - marzenie każdego ogrodnika.
Czym tak równo odświeżasz obrzeża ? Wszystko co robisz, pamiętasz jak napisałam " ogród rózany z rozmachem" to właśnie tak robisz. Trzymam kciuki za pogodę i żeby Ci wszystko wyszło jak zaplanowałaś. ;:108
Maju, obrzeża odświeżam 2-3 razy w sezonie (na częściej brak czasu) zwykłym szpadlem. Staram się wbijać pod kątem prostym, co nie jest łatwe do wykonania szpadelkiem. Lepsze jest specjalne do tego celu narzędzie, ale wciąż szkoda mi na to pieniędzy. Co roku, odkąd zobaczyłam to półkole u forumowej Eewliny, obiecuję sobie zakup tego wspaniałego narzędzia, ale... zawsze coś innego mnie skusi.
Tu lepiej widać jak to wygląda, bo akurat wykopałam bodziszka, żeby odchwaścić ten fragment z perzu.
Obrazek

-- Śr 17 sie 2011 22:31 --
Aszka pisze:Wpadłam na chwilkę korzystając z 'dostepnego"internetu [nie mojego] i ......hortensje cudne.
Dzięki, _oleander_ :)
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko! Zgadzam się z Elsi,że Limelight jest najpiękniejsza. Mam ich kilka i od razu i zawsze mają takie wielkie kwiaty.
Ciekawie się zapowiadają te nowe rabaty. Ależ Ty się nasadzisz tych cisów... Ale za parę lat będzie piękny , klasyczny ogród angielski , podzielony na wnętrza.
Zazdroszczę Ci takiego sadu i jagodnika...
Czy możesz polecić jakąś odmianę lilii pastelowych biało -jasnorożowych?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Moniko! Zgadzam się z Elsi,że Limelight jest najpiękniejsza. Mam ich kilka i od razu i zawsze mają takie wielkie kwiaty.
Ciekawie się zapowiadają te nowe rabaty. Ależ Ty się nasadzisz tych cisów... Ale za parę lat będzie piękny , klasyczny ogród angielski , podzielony na wnętrza.
Zazdroszczę Ci takiego sadu i jagodnika...
Czy możesz polecić jakąś odmianę lilii pastelowych biało -jasnorożowych?
Izo, dziękuję ;:196 Niestety w sprawie lilii nie pomogę, bo nie znam nazw tych swoich. Jedyne, co wiem, to to, że są z gatunku OT.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dzisiaj na małych zakupkach i kupiłam kilka lawend, dwie żurawki i 3 petunie na zamianę za begonie, które zbrzydły po długich ulewach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moniś ładne zakupy ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”