Storczykowy parapet Klaudii

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowy parapet Klaudii

Post »

To chyba już jakaś epidemia... Byłam dzisiaj na zakupach w tesco. Obok marketu stoi Obi... wiadomo w jakim celu tam weszłam :)
Piękne, jak zawsze mieli okazy. Mieli również moje wymarzone dendrobium fhalaenopsis - kolor podobny do takiego, jaki ma Petra. Były również białe, blado-różowe.... Phalaenopsisy też były piękne. Niektóre wyglądały prawie tak jak phal. equestris. Bardzo obficie kwitnęły. Ale cóż z tego, jak większość z nich była, albo przelana, albo miała te wełniaste potwory :evil: praktycznie każdy kwiat miał na sobie te stwory. Uważajcie co kupujecie...
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p
Od: 15 lip 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
śliczne roślinki:) ale cóż się dziwić jak mają taką opiekę:D
a robaczki ;:14 oj czemu one taklubią nasze kwiatuszki? :cry:
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gosienka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 cze 2011, o 19:45

Post »

A taki piękny ten białasek z tym czerwonym środeczkiem. Też miałam wełnowce, to są okropne stwory, wtedy moczyłam roślinkę w wódce.. :)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45497" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Wingslessangel - dziękuję :wink: w rozprzestrzenianiu robactwa pomagają markety, które nie radzą sobie z epidemią :|
Gosienka - może i posunęłam się do drastycznych środków tj. wycięcie pędów, ale nie miałam chyba już wyjścia. Walczyłam z tymi potworami (na jednym storczyku) ponad miesiąc. Próbowałam wszystkiego - poczynając od mechanicznego usuwania, po przemywanie drinkami, pryskanie roztworem octu, aż w końcu kupiłam provado. Kwiatuszek coraz bardziej marniał. Po zastosowaniu chemii wydawało się wszystko w porządku. Dopiero po przeprowadzce pojawiły się na kwiatach małe ciemne punkciki. Jako że wełnowce przeprowadziły się z zakamarków liści na ładniejszą część rośliny trzeba było posunąć się do drastycznych metod. Robali było dużo, dlatego bałam się, że mogą przenieść się np. na inny ładnie pachnący 'domek'. Oprysk kwiatów zniszczyłby je od razu, dlatego wolałam je mieć przynajmniej tydzień świeże w wazonie. Nie wiem czy dobrze zrobiłam... może wyjdzie to na dobre. Liczę na to, że szkodniki znikną, a storczyk odbuduje siły po zarazie.

Zraszając rano moje kwiatuchy zauważyłam coś przypadkiem u Cambri... :D wyczekiwałam na to od dłuższego czasu :) maleństwo schowało się w starym, uschniętym, zewnętrznym liściu. Właśnie ten liść zżółknął i zwiotczał ponad tydzień temu. Był bardzo miękki, dlatego usunęłam go (jakieś 3/4). Żeby maleństwu rosło się dobrze, rozdzieliłam resztę zmarniałego liścia na połowy tak, żeby sterczały obok maluszka, dając mu dojście do powietrza i do ;:3

Obrazek Obrazek
Mój storczykowy wątek
tomkoc

Post »

Jest na czym oko zawiesić, dla kilku znalazłbym miejsce na swoich parapetach :D
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

cambria szaleje :;230
Znaczy że dobrze jej u Ciebie ;:108 :tan
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gratuluję nowej psb ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
Aktualnie kończą mi się kwitnienia. Zrobiło się zielono. Trochę smutno, bo w końcu jest lato, ale mam nadzieję, że jesienią moje kwiaty wynagrodzą mi to. Cambria dopiero co pokazała swoją nową, maleńką psb. Na dzień dzisiejszy powiększyła się dwukrotnie i troszkę zmieniła. Czekam niecierpliwie na jej kwiaty :roll:

Obrazek

Cattleya również nie próżnuje :) Jeden przyrost wygląda już całkiem dorosło, drugi za to,chce dogonić pierwszego :D
Zastanawiam się czy każdy przyrost wyda kwiaty? To jest moja pierwsza cattleya, a bardzo bym chciała znów zobaczyć jej pomarańczowe kwitnienie.

Obrazek Obrazek
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Klaudio. psb. rośnie jak szalona :tan A była tak malutka jak nam ja pokazywałaś ;:108
Klaudia89 pisze: To jest moja pierwsza cattleya, a bardzo bym chciała znów zobaczyć jej pomarańczowe kwitnienie.
I ja czekam z niecierpliwością na kwiatuszki - ten soczyście pomarańczowy kolorek zachwyca ;:108 :tan
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Klaudia psb u cambrii to już taki całkiem duży maluch.
Cattleya pozazdrościła i też jej przybywa, więc kwitnienia to tylko kwestia czasu ;:224
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Uwielbiam nowe listki, korzonki i przyrosty na storczykach.. Są nadzieją na... kwitnienia ;:224

Piękne, zielone u Ciebie ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witam,
dawno mnie u Ciebie nie było, widzę, że wełniane stwory dopadły twoje rośliny. Jak teraz się ma ten storczyk, któremu ucięłaś pędy kwiatowe? Wyszedł z wełnowców?

Bardzo się cieszę, że reszta Twojej czeladki jest w jak najlepszej kondycji, nowe przyrosty dają równie dużo radości jak kwiaty ;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Witaj Andziu , po obcięciu pędów u Teo było wszystko w jak najlepszym porządku. Korzonki zaczęły bardziej pracować i się rozgałęziać tak , że prawie cała doniczka jest w korzonkach. Po poprawie systemu korzeniowego, co za tym idzie, liście nabrały wigoru. Storczyk nadal stał w odosobnieniu - chyba się przyzwyczaiłam do jego nowego miejsca. Parę dni temu przy okazji kąpieli kwiatów na dworze, zajrzałam nieśmiało między jego liście (chyba bardziej w nadziei zobaczenia pędzika). Niestety nie miło się rozczarowałam. Między liśćmi dojrzałam paskudne, białe, wąsate 'wełniska' :evil: Potraktowałam go (już 3 raz) dużą dawką provado. Ostatecznie wylądował na parapecie w ganku u mojej babci. Przystroiła go pięknie sztucznym pędem kwiatowym i teraz udaje fioletowego phalaenopsisa :D nawet do twarzy mu. Mam nadzieję, że się zawstydzi i wypuści swoje prawdziwe kwiaty...
Reszta mojej czeladki ma się dobrze. Nowe przyrosty już zaprezentowałam na forum.
nie chciałam się za wcześnie chwalić, ale mój buraczkowy Kameleonek zamierza odbić z oczka, w między czasie przedłużając nadal swój pęd :)
Dziękuję za odwiedziny i za troskę o moje maleństwa :wink:
Mój storczykowy wątek
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21

Post »

Witam :D
Klaudio piękną masz kolekcję .Bardzo ciekawe storczyki.Urzekła mnie cambria samuraj
Pozdrawiam cieplutko :wit
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p

Post »

Witaj Magdo :wink: dziękuję w imieniu mojego Samuraja (Cambrii), jak i w swoim. Aktualnie czekamy na 'jego' kwitnienie. Mianowicie kibicuję szybko rosnącemu przyrościkowi w nadziei na jesienno - zimowe kwitnienie :roll:
Pozdrawiam i zapraszam częściej :wink:

Fiu fiu, jutro wybieram się po moje wymarzone Dendrobium 8-)
Mój storczykowy wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”