Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Jacku ja jestem zakochana w makro....te detale niewidoczne z daleka są zachwycające, możemy zobaczyć kwiat z dużo większą dokładnością niż na żywo, bo nie zawsze chce nam się pochylić i dokładnie przyjrzeć każdemu maluszkowi.....ale uwielbiam też oglądać ogólne widoki....więc mi łatwo dogodzić, podobają mi się ogrody pokazane w każdy sposób 8-) :lol:
Twoja prezentacja bieli zachwycająca i zdjęcia piękne. Rozwar aż wychodzi z fotki ....cudo....a i pozostałe obrazy przepiękne :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacuś, nie wiem z jakiej półki masz aparat, ale Twoje zdjęcia, czy to macro czy panoramiczne, z najwyższej półki! Wprawdzie ja wolę te drugie, bo lubię oglądać cudze ogrody, ich rozplanowanie i kompozycje, a rośliny to rośliny ;) Nie znaczy to jednak, że nie doceniam zdjęć macro, szczególnie, jak są dobre. Twoje są! ;:63 Wydaje mi się, że biel jest wyjątkowo trudno sfotografować, a Tobie się to świetnie udało ;:138 ;:180
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Agnieszko, dziękuję :) Nad białą rabatą czeka mnie jeszcze sporo pracy, by była taką naprawdę a nie tylko zlepkiem białych kwiatów :? Ale roślin mam już dużo więc teraz trzeba pomyśleć o dodatkach i kompozycji :idea:
Rozwar, ładny jest - niski, zwarty i fotogeniczny :)

Izo, tyle pochwał, że aż mi głupio :oops: Ale jednocześnie miło, że ktoś to docenia. No właśnie - rozplanowanie i kompozycja wciąż u mnie kuleją i może dlatego nadrabiam macro? :roll:
Biały trudny do fotografowania :?: To chyba zależy od aparatu. U mnie aparat często nie radzi sobie z niebieskim, ale większy problem to ostrość drobnych kwiatków. To już kwestia jakości sprzętu i nic na to nie poradzę :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powrócę do kwiatów żółtych, które zastępują trochę kapryśne słońce tego lata:

Na początku dzieci Heliosa - boga słońca, bo nazwy ich zostały utworzone właśnie od niego
Obrazek

i jedyny nieżółty wyjątek ale pasujący do serii
Obrazek

Obrazek

Iza słusznie zauważyła literówkę. Powinno być var. scabra. Dzięki Iza :)
Obrazek

pozostałe równie słoneczne kwiaty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Aż się ciepło i radośnie robi patrząc na Twoją żółtą serię :D :D
Szczególnie po tych ciągłych ostatnio opadach :?
Podoba mi się słoneczniczek podobny do kwiatu gerbery :D
Fajne te ciemne dzielżany, ja nie mam do nich szczęścia jakoś :roll:
Jacku podwiązujesz dzielżany, czy same sobie radzą ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agnieszko :) Spotykam na forum osoby, które mówią, że nie lubią żółtych kwiatów lub że nie widzą ich u siebie w ogrodzie. A mi sobie trudno wyobrazić ogród bez nich 8-)
Dzielżany podwiązane. Czekam jeszcze na kwitnienie dwóch odmian.
U mnie większość kwiatów powyżej metra ma podpory. Nie lubię pokładających się roślin.
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47

Post »

I kolejne piękne zdjęcia :D
JacekP pisze:Spotykam na forum osoby, które mówią, że nie lubią żółtych kwiatów lub że nie widzą ich u siebie w ogrodzie
:uszy
Że nie lubię - to za dużo powiedziane. Ale bardzo ostrożnie je stosuję - głównie delikatne, rozbielone, czy kremowe odcienie.
Pozdrawiam - Małgosia
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz!! Obiecuje poprawę w nagłówku ;:167
Piękne te słoneczne kolory na zdjęciach!! Kiedyś nie przepadałam za żółtym, teraz ta barwa coraz częściej gości w moim ogrodzie...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Jacku, ja, chociaż kocham białe kwiaty, lubię wszystkie kwietne kolory :P
A żółte są wyjątkowo energetyczne, wprowadzają w dobry nastrój i pięknie ożywiają ogród, zwłaszcza w szare, pochmurne dni :lol:
Jeśli chodzi o fotografowanie, to mojemu aparatowi nawięcej trudności sprawia ...czerwony :evil: Rzadko mi się udaje oddać urodę żywo czerwonych róż lub begonii...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

E tam, głupio! :lol: Uważam, ze robisz bardzo ładne zdjęcia i nawet próbuję sie od Ciebie uczyć :D Głównie przez podglądactwo :;230
Z kolorami to pewnie masz rację, ze to zależy od aparatu.

Zawsze myslałam, ze w gliniastej ziemi rosliny rosną prosto i nie pokładają się, a Ty podwiązujesz dzielżan? No tak, masz rózne rodzaje ziemi ... Pewnie dzielżan trafił na piaszczystą i mniej zyzną ...
Duzo żółtków kwitnie u Ciebie o tej porze i jakie zdrowe! ;:63
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ależ cieplutko zrobiło się u Ciebie od słonecznego koloru.
Także nie wyobrażam sobie ogrodu bez żółtych kwiatów - często to takie małe słoneczka rozświetlające wszystkie katy naszych ogrodów.
Żółty kolor jesienią jest wyjątkowo potrzebny.
Tez mam Słonecznik "Loddon Gold" i jestem zaskoczona jego wysokością i siłą rozrostu.
Z wymiany jesiennej dziś piękna kępa i ma prawie 2 metry wysokości...
Długo szukałam czegoś takiego.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateola, dziękuję :) No to rzeczywiście oszczędnie, bo tych kremowożółtych jest mało. Dziś zakwitła gazania kremowożółta :)

Monia, nie ma sprawy ;:136 Cieszę się, że przekonujesz się do żółtego :) A ja już dawno widziałem u Ciebie piękne żółte narcyzy :lol:

Dalu, tak to już z naszymi aparatami jest; każdy w czymś jest słabszy. Nie mówię tu o aparatach dla zawodowców za kilka tys. Ale i one mają wadę - są zbyt drogie :;230

Chatte, a ja myślałem dokładnie odwrotnie, że w piaszczystej glebie rośliny głębiej się korzenią i są bardziej stabilne :lol: Czyli wniosek, że nie od rodzaju gleby zależy stabilność/sztywność roślin. Jaka by nie była gleba, niektóre rośliny zawsze się pokładają, np. wysokie dalie. U mnie dodatkowy czynnik - wiatr hula swobodnie, bo z jednej strony pole i jeszcze taki korytarz powietrzny na przestrzał mam.

Christinkrysiu, u mnie żółte kwiaty nie rozświetlają ale świecą jak żarówa, bo zebrane w jednym miejscu :lol:
Wiem, że masz 'Loddon Golda', bo właśnie u Ciebie podejrzałem nazwę i nareszcie wiem jak się nazywa mój "gerberowy" słonecznik :tan
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No dobrze, są takie, co zawsze się pokładają, bo tak lubią ;) ale niektóre u jednych rosną prosto, a u innych nie. Jeśli nie od rodzaju ziemi, to od czego to moze zależeć? Od zyzności? :roll: Mój dzielżan stoi prosto, ale dostał dobrą porcję obornika i był podlewany w czasie suszy ... Myslisz, ze może to być przyczyna, że Twój się kładzie, a mój stoi wyprostowany? Bo wiatrów zbyt silnych chyba nie było ostatnio ...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, wydaje mi się, że czynników może być wiele, ale tak jak piszesz zdrowa roślina (dajesz obornik) jest mocniejsza a przez to mniej pokładająca się.
Odkąd pamiętam moje wyższe byliny pokładały się od deszczu i wiatru. Tych nie brakuje. Nawet sztywne na pozór malwy zawsze wiązaliśmy, gdy deszcz trochę je podmył (spadzisty teren).
Inna sprawa - nasze podejście. Mi np. przeszkadza nawet, gdy roślina się pochyla, rozchodzi na boki, traci zwartość. Podwiązuję zatem nieustannie wszystkie, które nie są w pionie (a być powinny) 8-)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, żółty zawsze był dla mnie kolorem wiosny, stąd między innymi takie narcyzy :)
Jeszcze raz obejrzałam te słoneczne zdjęcia- przy tej muzyce powalają!!
http://www.youtube.com/watch?v=QI9euK4h ... re=related
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”