bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Haworthia scabra var. starkiana przyjmuje wyjaśnienia. Jest naprawdę ładna! ;:113

Trichodiadema densum chociaż chyba najczęściej spotykana w kolekcjach dla mnie najładniejsza z tego rodzaju - a miałem w swoim czasie je wszystkie. :wink:
Do tego po latach hodowli rośnie i wygląda jak bonsai co dodatkowo dodaje jej uroku.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tu ładnie, a ile nowości :!:

"Skok w bok" bombowy, bardzo urokliwy, a i pozostałe nowości przecudnej urody, system korzeniowy rzeczywiście potężny :shock:
i pięknie uchwycone brodowki u gasterii ;:167
x-Pa-a

Post »

Trichodiadema densum - jeszcze troszkę pognieciona ale niebawem rozprostuje te "dmuchawce" na końcówkach. Radosna roślinka :) takie mam odczucie bo się często uśmiecham na widok mojej :D
Bardzo mi się podobają te Twoje odchylenia :wink:
Awatar użytkownika
julita20
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lip 2010, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wszystkie rośliny rewelacja :shock:
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Po raz kolejny przejrzałam ten wątek i słów mi brak. Nie mam żadnego pojęcia o takich roślinach, ale chętnie tu wrócę, bo jest co podziwiać. Tak roślinki, jak i doskonałe zdjęcia. Faucaria tuberculosa fantastyczna! Te liście wyglądają jak uzębione paszczki :wink: Wspaniała kolekcja.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ania - a myślisz, że u kogo się zapatrzyłam na Trichodiadema :wink:
Julita, Magda - dziękuję :)

Po zakupie słabego odrościku, dokupiłam jeszcze dorosły okaz jednej z najmniejszych gasterii o problematycznej nazwie
W Cactuspedii http://www.cactus-art.biz/schede/GASTER ... iegata.htm opisana jest jako:
Gasteria gracilis Backer forma variegata
Synonimy: Gasteria f. variegata yellow, Gasteria minima variegata
Podkreślono, że G. gracilis włączono do kompleksu G. bicolor; zresztą ten maluch bywa tu i ówdzie wątpliwie włączany do G. bicolor var. liliputana, a ja u kolejnego już sprzedawcy kupiłam ją jako wątpliwą formę G. brachyphylla.
O tej gasterii pisał też na swoim blogu Krzysztof/chromat
Zatem Ona
Obrazek
Rzut oka na "Wielkości różne"
Obrazek
x-Pa-a

Post »

Ten Twój maluszek najbardziej "produktywny" jest z całej gromady.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Maluszek śliczny :D .Rzeczywiście jak zaóważyła Ania, odrościków to produkuje dużo :D
Reposit-08
500p
500p

Post »

A mi najbardziej wpadła w oko gasteria z drugiego zdjęcia ta z lewej strony ;:108
Doniczki też pochwalę ;:108
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpis TYLKO dla Pań (ostatnie dni urlopu, więc co tam...)
Panowie - nie patrzcie: będzie o doniczkowych ogródkach i doniczkach, o szamocie i kolorze ecru :wink:

Wiem, że to nieprofesjonalne, ale gasterie na nic mi nie chorują, nie są jeszcze rozrośnięte, no i lubię je wszystkie mieć na oku! -stąd brnę dalej w 'ogródki':
Obrazek
Obrazek

Do gasterii mam szczególną słabość, wyniesioną jeszcze z dzieciństwa: jedna taka rosła ze mną, zapewne któraś z grupy tych drobnych G. bicolor, z upływem lat kępa wypełniała coroz większe donice - przetrwała całą szkołę podstawową i liceum, aż zginęła w tajemniczych okolicznościach, gdy wyjechałam na studia - nikt z rodziny się nie przyznał, co się z nią stało...

Daga - doniczki na fotkach roślin zwykle ukrywam, ale rzeczywiście nie są mi obojętne - już to kiedyś pisałam
Najbardziej lubię takie z gliny jak cegła szamotowa:
Obrazek
Najwięcej jednak mam takich bardziej zwykłych, z lekko glazurowanej gliny
Obrazek
W innym pomieszczeniu mam wszystkie doniczki ceramiczne w kolorze ecru, fajnie - bo wiele kształtów z tej samej serii
Obrazek
Czasem dostaję też jakieś w prezencie - jedna taka pokraczna żaba nie ma wstępu do mieszkania, ale na balkonie ujdzie:
Obrazek
Na podstawie moich doniczek i ich ustawienia jakiś psychoanalityk mógłby sporządzić mój profil psychologiczny
:lol: :wink: :lol:
Reposit-08
500p
500p

Post »

:shock:
Po prostu padłam :!: Ile Ty ich masz :shock:

Masz rację, my kobiety do takich jak to mówią faceci "dupereli", przywiązujemy ogromne znaczenie.
Wiem to po sobie. Ale skoro nie mamy wielich szklarni i mega tuneli to na odrobinę estetyki przecież można sobie pozwolić. Tym bardziej skoro nasze ukochane roślinki są poniekąd "elementem wystroju" skoro stoją na naszych parapetach.

Ze mnie żaden psychoanalityk, ale mogę powiedzieć, że w oparciu o prezentowane zdjęcia wnioskuję, że jesteś skrupulatną i dokładną osobą. Wszystko ma być na swoim miejscu i bardzo dobrze :wink:

Tak patrzę i patrzę na te zdjęcia i jeszcze raz muszę napisać - ile Ty ich masz :roll: Łał...
Wszystko pięknie się prezentuje, widać, że kochasz roślinki, jest to Twoją ogromną pasją i niech tak pozostanie - niczego nie zmieniaj :)

A z tą żabą bardzo mie rozbawiłaś :lol:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Beato piękne roślinki i doniczki nam tu pokazałaś :D
Ja już dawno obserwowałam i tak sobie myślałam ,że każdy parapet to inny wystrój ;:108
Ja niestety, mam do dyspozycji tylko jeden parapet no i zimą stoją jeszcze w kuchni te które zimują w domu :D
A ilość też mnie powaliła na glebe :D super to wygląda ;:138
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Wspaniałe antyczne doniczki i powalająca liczba mieszkańców ;:224
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Najbardziej podobają mi się te "bardziej zwykłe" :) Są przepiękne! Jesteś perfekcjonistką w każdym calu ;:108 Sama kolekcja przeciekawych i, jak dla mnie, całkiem egzotycznych roślin, skrupulatność w opisie, drobiazgowość w wychwycaniu szczególików, fantastyczne zdjęcia... A teraz jeszcze ta ponadprzeciętna estetyka ;:138 Jestem pełna podziwu!
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam wszystkim PIĘKNIE ;:167
Nawet nie wiecie, jak mi czasem tego trzeba. Jak już wcześniej pisałam, moja pasja nie znajduje uznania wśród najbliższych, a nie dość że wydaję kasę na rośliny, to jeszcze 'trwonię' ją na doniczki - hmmm - może i wolałabym zaoszczędzić, ale do niedawna jeszcze nie mogłam się przemóc. Ostatnio osiągnęłam jednak drobny 'sukces' w tym względzie i zakupiłam 20 plastikowych doniczek (ale chociaż podobnych do glinianych :wink:).

Jak wkleiłam te zbiorowe zdjęcia jedno pod drugim, to aż się sama zdziwiłam - wygląda, że dużo tego, a to przecież jeszcze nie wszystko (jakieś 2/3)...w mieszkaniu jednak nie rzuca się to aż tak w oczy!
Gorzej będzie, jak zamontuję dostawkę do jednego z parapetów - bo gdzieś muszę na tą zimę upchać 'letników' z balkonu.
A są przecież jeszcze Owi najbliżsi, dwa sierściuchy oraz pierzasty psuj i kuporób...trochę się niepokoję, dokąd to zmierza :roll:
Ale frajdy mam co niemiara :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”