W tym roku sadziłem czosnek odmianę harnaś, 2 - 3 lipca go zbierałem i suszył się pod wiatą na dworzu, teraz obierając niektóre główki widać na ząbkach taki brązowy nalot ? CO to jest ? Grzyb, gnije, butwieje czy co się z nim dzieje ?
Myślę, że to bez sensu. Posadź do gruntu w odpowiednim czasie, czyli w listopadzie. Możesz to zrobić do szklarenki, to go trochę popędzisz. Ale wydaje mi się, że dla szklarenki można znaleźć ciekawsze zastosowania.
Zdjęcie dałem z opóźnieniem. Są już wysuszone dawno Generalnie one wszystkie były po obraniu białe a z czasem zrobiły się fioletowe. Ten środkowy największy gatunek również choc nieco mniej od pozostałych. Podczas sadzenie główki były wielkości pięści dużego dziecka... Nie udało mi się wychodowac aż tak dużych ale i tak jest super w porównaniu do poprzedniego roku kiedy nie miałem pojęcia jeszcze o ucinaniu kwiatostanów.
Czy wie ktoś może gdzie można kupić czosnek zimowy? Patrzyłem po sklepach i nie znalazłem, a na necie to w ilościach np. 4 tony potrzebuje 4 ... ale główki. Może ktoś z szacownych forumowiczów ma nadwyżki?
Byłam w piątek w ogrodniczym ,i już mieli czosnek do sadzenia. Ale jakiś mały,marny. Ja mam swój do sadzenia ,ale boję się ,że go zjemy zanim przyjdzie czas na sadzenie
Asia
Parę dni temu wykopałam dwie główki czosnku sadzonego wiosną. Przy korzonkach wytworzyły się takie ziarenka (spore) w łupinkach. Są w wielkości paznokcia. Co z nimi zrobić? Kiedy je posiać ? To czosnek z Chorwacji .
Asia