Dziękuję wszystkim serdecznie za odwiedziny.
Ta Stanhopea spowodowała całą lawinę zachwytu.
Ja sama byłam w szoku jak ją ujrzałam tak wiszącą. Potrzebowałam czasu aby ochłonąć.
Otóż wczoraj o 8 rano była całkowicie zamknięta. Jak weszłam do pomieszczenia ok. 9 aby spryskać storczykom podłoże poczułam bardzo słodki zapach. To ona sobie tak wisiała. A ja tak zrobiłam.

I tak cały dzień.
A teraz odpowiem na pytania, które kilku z Was zadało.
Roślina ta ma olbrzymie kwiaty. Rozpiętość pomiędzy końcówkami obu płatków wynosi 17 cm. Jeden taki szeroki płatek ma 8 cm. długości i 5 cm. szerokości. Warżka też ma wielkość 5 cm i bardzo szeroki obwód.
A co do zapachu. Pachnie bardzo intensywnie. W pomieszczeniu nie do wytrzymania. Zapach jest strasznie słodki i przypomina zapach białej czekolady z bardzo dużą ilością cukru waniliowego. Ja swoją wyniosłam na balkon a i tak zapach wchodził do mieszkania przez otwarte okna i je wypełniał. Na balkonie też był wyraźnie wyczuwalny nawet z odległości. Pachnie prawie cały dzień. Jedynie pod wieczór trochę słabiej.
Wieczorem zrobiłam jeszcze kilka fotek w słoneczku.
Taki widok mam z okna kuchennego. Po prawej stronie widać okna salonu. A więc mogę ją oglądać z różnych stron.
A teraz inne ujęcia. Cała roślina aby zobaczyć proporcjonalność rośliny do kwiatu
Miłego dnia.