rapunzel - zielono mi :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: rapunzel - zielono mi :)

Post »

Witaj Jagódko, przyszłam do ciebie od Stokrotkanii, ponieważ mi tam bardzo sympatycznie odpowiedziałaś na mojego posta. Widzę, że powolutku zaczynasz nabierać rozpędu i dokonujesz coraz wiecej zakupów doniczkowych. Minie rok, a znajdziesz się w sytuacji podobnej do mojej. Mam w domu kilka parapetów, poupychane do ostatniego centymetra. Na stole w jadalni też stoją skrętniki i fiołki. Na klapie od pianina także. Gdy mają przyjść goście, zabieram kwiatki ze stołu i wynoszę do sypialni na podłogę. Gdy goście odejdą, to ja z powrotem je stawiam na stole. Na szczęście teraz jest lato i imprezy robimy na powietrzu, więc nie muszę tak biegać z tymi doniczkami :;230
Jagódko, jeśli chodzi o listki fiołków, to czasem mogą się ukorzeniać wiele miesięcy. Mój rekordzista, odmianowy Itchy Stitches, wypuścił maluchy po pięciu miesiącach, gdy już traciłam nadzieję. A więc miej cierpliwość i czekaj. Podpierać drutem listka nie trzeba, wystarczy gdy włoży się głębiej do ziemi jego blaszkę.
Pozdrawiam serdecznie. :wit
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Mogłabyś dokładniej pokazać ten uchwyt z Tesco? Bo jakoś nie do końca go kojarzę z naszego i nie do końca sobie go wyobrażam :roll: . A paprotka jest śliczna :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
No to Cię wciągnęło ;:224
Kolekcja rośnie i rośnie i chyba te parapety zostaną wkrótce obstawione.
fiołkoholizm się rozwija ;:224
tylko patrzeć jak dołączą i inne choroby :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Oj szalejesz z tymi kwiatami :) widzę ze na dobre Cie wciągnęło .Nałóg kwiatowy gwarantowany , a paproteczka piękna i ten uchwyt z doniczkami na balkonie bardzo mi przypadł do gustu no i masz szczęście do promocji.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Śliczna paprotka, niech rośnie zdrowo, zraszaj ją codziennie, ja tam robię z moją jakoś się trzyma ;)
A jeśli chodzi uchwyt na doniczki z te.co, to rewelacja, nie widziałam ich w sprzedaży, a chętnie i ja bym taką przytargała..
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Witajcie, ten uchwyt z tesco z doniczkami naprawdę jest genialny
Jeśli chcecie go dokładniej obejrzeć, to zajrzyjcie tu
http://patrolgroup.com/index.php?produc ... prod_id=81
W ramach kwiatoholizmu wyczaiłam darmowy autobus do carrefoura, a obok jest Leroy merlin, więc zaglądam tam zdecydowanie za często. Dziś pojechałam po keramzyt i ziemię, bo idzie naprawdę jak woda i przy okazji kupiłam ładniutki skrzydłokwiat za 6 zł, ;:14 ;:14 ;:14
Może powinni mnie zbanować ;:180
Przysięgam sobie, że na ten miesiąc to już koniec, no chyba, ze trafię coś do przedpokoju.
Co do zraszania paprotki, to nie ma sprawy, uwielbiam zraszać :lol:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ja teraz zbieram na kwietnik, to twarde postanowienie, zresztą nie kupię żadnego kwiata dopóki nie pozbędę się tego cholerstwa ;:14
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Jagódko
Czytając to z jakim entuzjazmem podchodzisz do roślinek śmiem twierdzic, że Twoja chęc wstrzymania się od kolejnych
zakupów aż do końca miesiąca może niestety się nie powieśc. ;:224 Też przez to przechodziłam i nadal przechodzę.
Jak już wejdziesz na Forum przepadłaś z kretesem. Zielone będą do Ciebie się uśmiechac i mrugac z każdego kąta. :;230
I wszystkie lub prawie wszystkie będziesz chciała miec. To takie przyjemne uzależnienie. :uszy
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rapunzel pisze:Witajcie, ten uchwyt z tesco z doniczkami naprawdę jest genialny
Jeśli chcecie go dokładniej obejrzeć, to zajrzyjcie tu
http://patrolgroup.com/index.php?produc ... prod_id=81
Dziękuję bardzo za linka :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktoria_W nie ma za co :)
elcia, też się martwię, że mogę nie wytrwać, czego dowodem wczorajszy zakup, jednak teraz już kompletnie nie mam miejsca w pokoju, zresztą wybór roślin mam mocno ograniczony przez to światło kiepskie. Mam sporą listę kwiatów do przedpokoju na obiecana półkę, więc raczej będę szukać teraz tych konkretnych kwiatuszków.
Z tym mruganiem, co pisałaś, to mam coś dziwnego. Kiedyś, jak chodziłam po mieście, to patrzyłam na każdy balkon niemal, jakie tam są kwiatki, a teraz zaczynam zaglądać ludziom na parapety na parterze, kto ma jakie rośliny doniczkowe, to już chyba jakaś psychoza ;:224
Stokrotkaniu zbieraj na ten kwietnik, no i te preparaty teraz na pewno cię uderzą po kieszeni, więc spróbuj kierować się rozumem, a nie sercem
wando, nie wiem, czy coś w ogóle będzie z tych fiołków, ale też, jak już pisałam tragedii z tego nie będzie, bo naprawdę nie mam miejsca. Z drugiej strony, jak się przyjmą wszystkie, to mogłabym chyba na prezenty rodzinie czy znajomym porozdawać :lol:
Jak piszesz, ze u ciebie kwiaty są dosłownie wszędzie, to ja ci muszę napisać, że wczoraj wyciągnęłam schowany przez lata stolik nocny, żeby mieć na czym paprotkę ustawić :;230

A to moja perełka. W planach ma się scindapsus, względnie filodendron oplatać na tym pałąku, a częściowo zwisać. Jednak, żeby nie było tak pusto, zrobiłam w donicy z folii coś w rodzaju separatora i dosadziłam mój najnowszy nabytek skrzydłokwiat Chopin i wygląda to tak:
Obrazek
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witam.
Piękna kompozycja.Zeby tylko z czasem scidnapsus nie zagłuszył Ci skrzydłokwiatu .
Pozdrawiam
aga
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aga111, to jest raczej tymczasowa kompozycja, dlatego zrobiłam ten separator, żeby było łatwiej skrzydłokwiat odsadzić, pewnie zrobię to na wiosnę, ale na razie myślę, że jakoś razem wytrzymają ze sobą :)
Aha, wczoraj zrobiłam notatki odnośnie nawożenia, bo już powoli przestaję to ogarniać pamięciowo. Chyba sobie jakiś osobny kalendarz założę z tym :lol:
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Kompozycja bardzo ładna... dobrym pomysłem było zrobienie separatora...
będzie później można odsadzić skrzydłokwiata bez rozplątywania korzeni :wink:

Twój nabytek sciandapsus vel filodendron to Filodenron scandens :)
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skrzydłokwiat bardzo fajnie wygląda z tym pałąkiem ;:108 , a i sama roślinka jest śliczna :) . Podoba mi się bardzo, że ma dużą ilość kwiatów, a filodendron tworzy mu piękne tło ;:138 . Razem wyglądają bardzo zdrowo i gęsto :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzięki, przyznam, ze sama niemal wpadam w samozachwyt :lol:
Anjja, szczerze żałuję, ze nie porobiłam podobnych separatorów w drugiej kompozycji tej na dole, ale nie chce już teraz ruszać, bo fitonia się akurat ukorzeniła, ma dwa nowe listeczki ( pisałam już o tym, ale duma mnie rozpiera po prostu :lol: ). Będę się martwić wiosną, jak to wszystko rozplątać.
Co do filodendrona, to chyba Wiktoria pierwsza posiała ziarno niepewności co do tożsamości rzekomego scindapsusa z B. Swoją drogą trochę to niepoważne, żeby nie oznaczyć poprawnie doniczek i to w takiej wydawałoby się porządnej firmie ogrodniczej. Na szczęście obie rośliny mają zbliżone wymagania. Niepotrzebnie się tylko nauczyłam na pamięć nazwy scindapsus :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”