Ogród Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Wioli

Post »

Witaj :wit tylu pięknych hortensji na raz, nie widziałam chyba w żadnym innym wątku, gratuluję ;:63 . Przyglądając im się uważniej u Ciebie doszłam do wniosku że moja vanille fraise, która właśnie zaczęła kwitnąć chyba nią nie jest.
Masz może zdjęcie kwitnącej "Bobo" widziałam tylko na etykietce i bardzo mi się podoba?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko, można i wiosną i jesienią. Różnie ją tną i chyba oba terminy są dobre.
Ja przycinam wiosną. Widać wtedy uszkodzenia po zimie, połamane pędy, więc usuwam wszystko co zniszczyła zima i troszeczkę ją skracam.

Dorotko, na pewno jeszcze ujrzysz jej kwiaty. Ja cały czas powtarzam sobie, że do takiej prawdziwej jesieni to jeszcze ze 2 miesiące.
A ta Twoja hortensja to prawdziwa zagwozdka :lol:

Zbyszku, miło mi gościć Cię w moim ogrodzie.
Piękną masz tą Limelight :D Widać jak te hortensje potrafią zaskakiwać. U mnie takich kolorków darmo było szukać w ubiegłym roku. Zobaczymy w tym :wink:

Aniu Bobo mam, ale to młodziak, posadzony jakieś 3 tyg. temu. Dopiero wypatrzyłam na niej pączki, więc nie mam na razie nic do pokazywania.
Gdzieś u kogoś na forum już ją widziałam i jak przypomnę sobie gdzie, to Ci napiszę.

W ogrodzie jakoś mało roślin kwitnących. Liliowce już kończą spektakl, róże po ulewach nie mogą się pozbierać i gdyby nie hortensje, to było by całkiem zielono. Te kwitną niezawodnie i zaczynają już przybierać barwy jesienne.
Nie pokazywałam chyba jeszcze mojej skromnej kolekcji brunerek. Wszystkie to tegoroczne nabytki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

bluszczyk :D

Obrazek

Dziś spotkała mnie ogromna niespodzianka. Dzięki pomocy przemiłej forumowiczki ;:196 , stałam się szczęśliwą posiadaczką trzech nowych hortensji :heja Oto one:

H. paniculata Dolprim - Prim White

Obrazek

H. paniculata Magical Moonlight - ta hortensja to istny gigant jeśli chodzi o kwiatostany. Większych u żadnej jeszcze nie widziałam a na dodatek trzyma się sztywno i nie pokłada się pod ich ciężarem

Obrazek

Obrazek

H. paniculata Shikoku Flasch, która jest ozdobna z nakrapianych liści

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jak tam lecą Wam wakacje.....bo u mnie okropnie....nudy ma mały a i ja nie zarobiona....mam niechcieja ;:224
kolekcja brunerek....dobrze,dobrze,,,niech Ci pięknie rosną bo ja mam tylko jeden gatunek :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Też mam tylko jedna brunnerkę, ta pierwsza ładna baaaaardzo ;:108

To jest po prostu okropne... znowu jakieś zjawiskowe nowe bukietówki :twisted: Magical Moonlight... och... chora jestem... :;230
P.S. Bobo już mam, nawet z pąkiem, codziennie ją zaklinam, żeby już zakwitła :lol:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu hortensje cudo, w tym roku mają wspaniałe warunki do rozwoju, dostatek wody, co kochają :D I są naprawdę wspaniałe :D Ale zachwyciły mnie również Twoje brunerki, sa przepiękne.ja w zeszłym roku sadziłam jedną, ale niestety nie przetrwała zimy.....będę musiała się rozejrzeć za jakoś srebrolistną do towarzystwa żurawkom, będą się pięknie komponowały....
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynka, mnie dopadł tumiwisizm i nawet nie chce mi się wyjść do ogrodu porobić zdjęcia roślinkom ;:224 To chyba przez to nieudane lato :evil:
Wyjeżdżamy na kilka dni i może po powrocie(jak pogoda będzie sprzyjająca), wrócą mi chęci do pracy w ogrodzie.
Co roku dopada mnie ta przypadłość, ale w tym wyjątkowo wcześnie ...

Aga, ja też mam Bobo z małym pąkiem i nie mogę się doczekać żeby zakwitła. Na prawdziwy pokaz w jej wydaniu pewnie przyjdzie i tak czekać do przyszłego roku.

Agniesiu, może i pogoda odpowiada hortensjom, ale mi nie :? Wolała bym już je podlewać i cieszyć się słoneczkiem.
Brunerki, to w większości tegoroczne nabytki. Wyjątkiem jest ta ostatnia - jest ubiegłoroczna i ma ogromne liście. :D

Nowych zdjęć roślin innych niż hortensje raczej nie mam, ale, żeby Was nimi ciągle nie zanudzać, to pokażę postępy w budowie altany. W końcu coś drgnęło.

W zeszłym tygodniu powstał murek

Obrazek

Obrazek

Pokonałam lenia i rozrównałam ziemię z wykopu. Będzie pod przyszłe nasadzenia.

Obrazek

M natomiast przygotował podstawę pod grilla i wędzarnię

Obrazek

I to by było na razie tyle. Następna część prac pewnie co najmniej za tydzień o ile pogoda pozwoli :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:224 to teraz wędzarnie weszły w modę.
To już nie pierwsza o której budowie czytam.
Wiolka to super sprawa, nie mówiąc już o smaku własnych wędlin z prawdziwego mięsa bez dopełniaczy.
Lenia przy tej pogodzie to chyba mamy wszyscy, bo i co tu robić w ogrodzie jak wszystko bez przerwy mokre i ciągle z góry kapie na głowę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Wiolu widzę że prace przy altance idą w dobrym kierunku :uszy U mnie utkneły i nie ma kto dokończyc daszku,zrobic pergoli i mostka :roll:
Nowe hortensyjki super, Magical M to ma dopiero kwiatuchy,a ta nakrapiana jak będzie kwitła :?:
Kolekcja brunerek ładna...mnie ostatnio bierze na niskie roślinki ozdobne z liści.Jakoś kolorowośc w moim ogródku ostatnio mnie denerwuje.Teraz chce mi się ogrodu stonowanego,bez rażącego misz maszu...ale może to tylko chwilowe :?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko (kogra), na początku miał być tylko sam grill, ale M wymyślił jeszcze wędzareczkę i mi ten pomysł bardzo się spodobał. :D
Smak takich wędlin to coś wspaniałego.
Moja córcia jest na specjalnej diecie i nie może jeść takiej przetworzonej żywności, również i byle jakich wędlin, więc jak już ruszy ta wędzarnia, to bez obaw będzie się mogła zajadać kanapkami z wędlinką :D

Grażynko (FRAGOLA), no to podobnie mamy z tymi naszymi budowami :lol:
U mnie powstaje w tzw "zrywach" :roll: Jak M najdą chęci i ma czas, to przez 2 - 3 dni zrobi sporo a potem 2 - 3 tygodnie postoju :?
Jeśli chodzi o ulubione roślinki, to powiem Ci, ze ja kila lat szukałam swoich ulubionych i swojego stylu ogrodowego.
Jak zaczęłam przygodę z ogrodem to sadziłam wszystko co mi wpadło w ręce. Miałam ogrom skalniaków, których się już prawie pozbyłam. Miałam fazę na liliowce i róże, ale może to i dobrze, bo dzięki temu mam kolorowo zanim zaczną kwitnąć hortensje.
Teraz od jakiegoś czasu trzymam się tego, co mi się podoba i powoli dążę do celu. Cel jeszcze daleko, bo muszą urosnąć nasadzenia, które w założeniu mają dawać cień. Taki właśnie ogród z dużą ilością cienia, z hortensjami, żurawkami, brunerami, paprociami, kokoryczami sobie wymyśliłam.
Słoneczne rabaty też w nim będą oczywiście i dzięki nim nie stanie się on ponury.
Tylko kiedy ja się tego wszystkiego doczekam .....
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Coś mi mówi, że altana będzie zjawiskowa :wink: 8-) :D Co do wędlin - też myślę o samodzielnym ich robieniu, bo szału dostaję, jak widzę, że szynka ze sklepu składa się z niecałych siedemdziesięciu procent szynki a reszta to różne świństwa ;:14 . Teraz często piekę mięso na kanapki :roll:. Rodzice mają porządną wędzarnię i póki co mam zamiar z niej korzystać, ale że mieszkają ponad pięćdziesiąt kilometrów od nas to pewnie skończy się wybudowaniem własnej ;:224 .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Ooo to tak jak ja...na początku sadziłam wszystko co mi się podobało i chciałam zdobyc wszystko czego jeszcze nie miałam a gdzieś wypatrzyłam i to że teraz mam tak kolorowo(za bardzo oczywiście) to zasługa tych niepohamowanych zapędów zakupowych.
Teraz właśnie mój mały cienisty zakątek najbardziej mi się podoba...jest tam kilka paproci,hosty,języczki a w dalszej części wrzosy i trawki i oczywiście już dośc duże iglali.Nic się nie dusi jest przejrzyście i z każdej strony można tam podejśc.Nie to co do moich wężów przesyconych wszystkim :roll:
Oczywiści nie chcę się pozbywac kolorowych bylin które już mam,ale myślę je posortowac tak żeby się nie gryzły kolorystycznie. Już czerwoności całkowicie usunełam z wężów i posadziłam na osobnej rabacie za huśtawką.Ten kolor najbardziej mnie drażnił w połączeniu z żółtym i niebieskim był nie do zniesienia :roll:
Wiesz mnie jak widzę gust ciągle się zmienia i nie wiem jeszcze na pewno czy już odnalazłam swój styl choc teraz mi się wydaje że już wiem czego chcę...tylko że wcześniej też już mi się tak wydawało ;:224
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Wioluś pięknie u Ciebie... te hortusie aach.....
Grillo- wędzarnia to super sprawa! Wiem coś o tym... :tan :tan
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Wiolu!
Podziwiam Twoją hortensjową pasję i kolekcję tych krzewów (imponująca..! 46 odmian). Czy swoje hortensje jakoś grupujesz? Jakie mają towarzystwo?
Fajnie,że założyłaś poświęcony temu blog, będę jego czytelniczką.
Wszystkie hortensje są piękne. Dla nich nawet deszczowa pogoda nie stanowi problemu .
Ja mam głównie bukietowe, bo są absolutnie bezproblemowe. Drzewiastych mam dwie - u nich denerwuje mnie,że się pokładają. Dębolistne są za wrażliwe i w dodatku fioletowe, a ja nie lubię tego koloru. A ogrodowe cudne, ale marzną. Mam też pnące i te też świetnie mi się sprawdzają. Masz może pnącą o pstrych liściach? Co o niej sądzisz?
Pisałaś mi o hortensjach ogrodowych , kwitnących na tegorocznych pędach - czy są jakieś białe ?
Które z bukietówek najlepsze są, według Ciebie, do cienia?
Podoba mi się wizja Twojego ogrodu! Lubię ogrody o wyraźnym obliczu. Nie wspomniałaś o funkiach, nie lubisz ich?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu prace przy altance ruszyły do przodu, mnie już się podoba, a końcowy efekt to dopiero będzie widok. Wędzarnia to równeż moje marzenie, pracujcie a ja cały czas Was podglądam :shock: Może kiedyś się uda i u mnie wybudować takie cudo.
Na razie jesteśmy na etapie wymiany ogrodzenia, czuję się jakbym pracowała w kamieniołomach :;230
Dziś wąchałam znów moją hortensję no i nie pachnie, chyba Bożenka miała rację, kwiaty ma coraz bardziej wydłużone, lekko się przebarbwiają na różowo.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Witaj Wjolu....kupiłam wczoraj hortensjęEarly Sensation niestety pani w ogrodniczym nic mi o niej powiedzieć nie mogła....może coś Ty mi powiesz.
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”