Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

Nie wiedzialam o tym :oops: Wybralam najwieksze nasiona na wysiew, myslalam, ze dobrze zrobilam.
Dlaczego te nasiona sie nie nadaja? nie skielkuja?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Rybka pisze:
Aby nasiona nadawały się do wysiewu muszą być po prostu dojrzałe . Różnie to wygląda u poszczególnych roślin , np. pomidor wystarczy aby owoc był dobrze zapalony , ogórek zżółnąć , a strączkowe wyschnąć . Rybko , nie wiem dokładnie w jakiej fazie zebrałaś ten bób , jeśli ziarna miały już duży zapas białka , to po wysuszeniu na słońcu , można zrobic próbę kiełkowania ... Może się uda , choć wątpię ...
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jak np. chciałabym pozyskać nasiona z fasoli szparagowej to też muszę czekać aż strąki same wyschną i już nie będą się nadawać do zjedzenia?
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ,właśnie . Najlepiej jeśli stąk zupełnie wyschnie na krzaku , ale jeśli trafi akurat pogoda deszczowa ( ..a fasola jest w 90% sucha ) to można powyrywac całe krzaki , i dosuszyć w przewiewnym pomieszczeniu , np . w tunelu foliowym . Po doschnieciu wymłócić , np. poprzez skakaniu po fasoli , na kawałku folii . Plewy odwiać na wietrze . Ogólnie świetna zabawa :wink:
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

frant pisze: można zrobic próbę kiełkowania ... Może się uda , choć wątpię ...
Tak zrobie, ale dla pewnosci zostawie pare krzakow ze strakami do jesieni. Dzięki :wit
Zbiór suchego bobu przypada we wrześniu, należy go przeprowa­dzić, gdy dolne strąki na roślinach zmienią zabarwienie na szare lub plamiste.
to znalazlam na necie.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy tak samo mozna dosuszac bob?
pozdrawiam Beata
11krzych

Post »

frant pisze:Tak ,właśnie . Najlepiej jeśli stąk zupełnie wyschnie na krzaku , ale jeśli trafi akurat pogoda deszczowa ( ..a fasola jest w 90% sucha ) to można powyrywac całe krzaki , i dosuszyć w przewiewnym pomieszczeniu , np . w tunelu foliowym . Po doschnieciu wymłócić , np. poprzez skakaniu po fasoli , na kawałku folii . Plewy odwiać na wietrze . Ogólnie świetna zabawa :wink:
Frant nic się nie zmienia, jajcarz jak zwykle :)
Jak ja bym skoczył na fasolę, to będzie mąka fasolowa a nie nasiona do wysiewu :)
Ale Beata może spróbować, w końcu to nie ta waga co ja.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230 :;230 u mnie pewnie bylaby maka bobowa :;230
Ja nie chce skakac, tylko pytalam sie, czy bob mozna tak samo dosuszac wyrywajac cale krzaki :wink:
pozdrawiam Beata
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ale ja nie żartuję , takim sposobem już nie raz , i nie dwa , uzyskiwałem ziarno . Jeśli skaczemy nawet na twardej ziemi , to żadne ziarno nie pęknie , nie ma obaw . Aha , zakładamy mocne buty , z twardą podeszwą , a na buty zawiązyjemy mocne reklamówki . I robota idzie ... Stos krzaków fasoli można " wyskakać " przez kilka-kilkanaście minut ( w zależności od kondycji , lub stopnie frustracji wysokim kursem Franka ...) , uzyskując wiadro ziarna . Ręczne dłubanie zajmie chyba ze 2 dni ... No jak tam chcecie , ale ja nie mam zdrowia i cierpliwości tak siedzieć! Co do bobu , to nie wiem , ale myślę że wyrwany tuż-tuż przed pełnym doschnięciem , powinien doschnąć wraz z krzakiem.
Kasencja

Post »

Ja nie zostawiałam nasion swojego bobu. I tak miałam go niewiele, więc wolałam się nacieszyć jedzeniem go :wink: .

Ale nie usunęłam jeszcze krzaków, a przedwczoraj zauważyłam, że na nowo zaczyna kwitnąć :) .
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

frant pisze:
Rybka pisze:
Aby nasiona nadawały się do wysiewu muszą być po prostu dojrzałe . Różnie to wygląda u poszczególnych roślin , np. pomidor wystarczy aby owoc był dobrze zapalony , ogórek zżółnąć , a strączkowe wyschnąć . Rybko , nie wiem dokładnie w jakiej fazie zebrałaś ten bób , jeśli ziarna miały już duży zapas białka , to po wysuszeniu na słońcu , można zrobic próbę kiełkowania ... Może się uda , choć wątpię ...
Nie udalo sie, nasiona po 2 tygodniach nie skielkowaly, Dzięki za doswiadczenie ;:136 Pozostaje mi znowu przemyt nasion z Polski, bo tutejsze wydaja plon dla krasnoludkow ;:224
pozdrawiam Beata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i za chwilę początek sezonu. W tym roku czeka mnie parę wyzwań. Po pierwsze przetestuję odmianę Figaro (niestety była tylko w opakowaniach po 5 kg). Po drugie posieję w podwójnych rzędach. Po trzecie pobawię się z Rosahumusem i biostymulatorami. Być może, że część roślin posadzę na stałe w tunelu?

Rybko dlaczego piszesz o przemycie. Czy nie możesz zamówić sobie nasion w sklepie internetowym?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście zamawiam w Polsce w sklepach internetowych, ale niestety nie można ich legalnie wwieźć na teren Norwegii (zakaz) :( .
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

frant pisze:No ale ja nie żartuję , takim sposobem już nie raz , i nie dwa , uzyskiwałem ziarno . Jeśli skaczemy nawet na twardej ziemi , to żadne ziarno nie pęknie , nie ma obaw . Aha , zakładamy mocne buty , z twardą podeszwą , a na buty zawiązyjemy mocne reklamówki . I robota idzie ... Stos krzaków fasoli można " wyskakać " przez kilka-kilkanaście minut ( w zależności od kondycji , lub stopnie frustracji wysokim kursem Franka ...) , uzyskując wiadro ziarna . Ręczne dłubanie zajmie chyba ze 2 dni ... No jak tam chcecie , ale ja nie mam zdrowia i cierpliwości tak siedzieć! Co do bobu , to nie wiem , ale myślę że wyrwany tuż-tuż przed pełnym doschnięciem , powinien doschnąć wraz z krzakiem.
Frant chyba ma rację mój sąsiad ma plantację fasoli hodowanej na nasiona,kiedyś zapytałam z ciekawości jak ją łuska,a on mówi że sypie na płachty i jeździ po niej traktorem, takim mniejszym, ale jednak wprawił mnie lekkie zdziwienie. :roll: Renia
Kasencja

Post »

Mój bób egipski dzisiaj przyszedł, tzn. listonosz przywiózł :lol: .
Fak, że na aukcji napisali, że nasiona nie są zbyt duże, ale jak odpakowałam - to jak fasolki :wink: . No ale w strąku ma być 12-15 sztuk, także ciekawie może wyglądać :) .

W środku jest bizon dla porównania:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”