piwoy - mój ogródek
Re: piwoy - mój ogródek
e-genia: ale wiesz - takie niebieskie trochę smutnawe... a oni tam próbują na rózowo iwychodzi im fioletowy...
iga: faktycznie chwasty ichniejsze mają swój urok...
JacekP: Madera (wizytowałem 3 lata temu) ma mniej pastwisk traiastych - tam wszystko bardziej górzyste, ale roślinnośc podobna i znacznie więcej rozmaitych parków-ogrodów, plantacji roślinnych pod turystów. Azory są znacznie mniej "uturystycznione"
Jagusia: to nie plamy tylko PAPROĆ DRZEWIASTA - faktycznie bardzo malownicza
Olibabka: za chwilę będzie druga i ostatnia seria z Azorów - głównie z kwiatkami tym razem
iga: faktycznie chwasty ichniejsze mają swój urok...
JacekP: Madera (wizytowałem 3 lata temu) ma mniej pastwisk traiastych - tam wszystko bardziej górzyste, ale roślinnośc podobna i znacznie więcej rozmaitych parków-ogrodów, plantacji roślinnych pod turystów. Azory są znacznie mniej "uturystycznione"
Jagusia: to nie plamy tylko PAPROĆ DRZEWIASTA - faktycznie bardzo malownicza
Olibabka: za chwilę będzie druga i ostatnia seria z Azorów - głównie z kwiatkami tym razem
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotr a ja uwielbiam niebieskie hortensje ,a nie chcą mi się zabarwiać na niebiesko.
Genia
Genia
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Piotrze przygoda niesamowita.U nas ciężko hortensje przezimować ,a u nich rosną jak u nas chwasty .To drzewko świetne.
No to druga i ostatnia runda po azorsku
na tym zdjęciu kwintesencja azorskch "chwastów": hortensje, montbrecje, agapant, gingerlilly i wilec

tibouchina - często sadzona jako dzrewko uliczne - kolor obłędny!

a tak owocuje maracuja - jeszcze zielone ale dojrzewając nabieraja barwy śliwkowej - pyszne kwaskowe, galaretowate pomarańczowe wnętrzne z chrupiącymi jadalnymi czarnymi pesteczkami wielkości i kształtu sezamu, które dodaje się do rozmaitych deserów

a to nie wiem co, ale patrzyło na mnie tymi swoimi oczyma tak, że nie mogłem nie zrobić zdjęcia

olbrzymie drzewo pełne owadów - kwiatek ściągnąłem zoomem z wysoka

męskie kwiatki araukarii - niczym larwy... - skojarzenie z baziami orzecha lub topoli...

kolejny bardzo popularny chwast płożący się w wysokogórskich partiach wysp - ktos pamięta nazwę?

kolejne egzotyczne dzrewo

i egzotyczny krzew...

a tak KWITNIE ananas - mają ich tam plantacje pod szkłem żeby nie wysychały latem i nie cierpiały od chłodu (+13) zimą

i wracamy do chwastów - chyba turzyca ale absolutnie przepiekna

przelot i prunella - popularne w górskich strefach - gdzie rosa z mgły częsta...

wg mnie daboetzia cantabrica - ale zdjęcie zrobione dla rosy...

i jeszcze chwast - calla aethiopica - ale juz po kwitnieniu głownie były przekwitłe resztki

i jeszcze krajoznawczo
szczyt Pico - coś około 2400 mnpm na wyspie o rozmirach 14x21 km i zawsze w chmurach - tu pokazał pomarańczowy czubek o zachodzie... zdjęcie wyglada jak fotomontaż ale zapewniam że prawdziwe

ten wulkan wybuchł pod dnem oceanu w 1957/58 roku i dołożył do wyspy nowy półwysep - roślin brak do tej pory - popiół i piasek

stare kratery wulkaniczne są pokryte roślinnościa i nie rzadko mają w środku jeziorko - tu jezioro Furnas na wyspie Sao Miguel

no dosyć - bo na pewno się zmęczyliście podróżą

na tym zdjęciu kwintesencja azorskch "chwastów": hortensje, montbrecje, agapant, gingerlilly i wilec

tibouchina - często sadzona jako dzrewko uliczne - kolor obłędny!

a tak owocuje maracuja - jeszcze zielone ale dojrzewając nabieraja barwy śliwkowej - pyszne kwaskowe, galaretowate pomarańczowe wnętrzne z chrupiącymi jadalnymi czarnymi pesteczkami wielkości i kształtu sezamu, które dodaje się do rozmaitych deserów

a to nie wiem co, ale patrzyło na mnie tymi swoimi oczyma tak, że nie mogłem nie zrobić zdjęcia

olbrzymie drzewo pełne owadów - kwiatek ściągnąłem zoomem z wysoka

męskie kwiatki araukarii - niczym larwy... - skojarzenie z baziami orzecha lub topoli...

kolejny bardzo popularny chwast płożący się w wysokogórskich partiach wysp - ktos pamięta nazwę?

kolejne egzotyczne dzrewo

i egzotyczny krzew...

a tak KWITNIE ananas - mają ich tam plantacje pod szkłem żeby nie wysychały latem i nie cierpiały od chłodu (+13) zimą

i wracamy do chwastów - chyba turzyca ale absolutnie przepiekna

przelot i prunella - popularne w górskich strefach - gdzie rosa z mgły częsta...

wg mnie daboetzia cantabrica - ale zdjęcie zrobione dla rosy...

i jeszcze chwast - calla aethiopica - ale juz po kwitnieniu głownie były przekwitłe resztki

i jeszcze krajoznawczo
szczyt Pico - coś około 2400 mnpm na wyspie o rozmirach 14x21 km i zawsze w chmurach - tu pokazał pomarańczowy czubek o zachodzie... zdjęcie wyglada jak fotomontaż ale zapewniam że prawdziwe

ten wulkan wybuchł pod dnem oceanu w 1957/58 roku i dołożył do wyspy nowy półwysep - roślin brak do tej pory - popiół i piasek

stare kratery wulkaniczne są pokryte roślinnościa i nie rzadko mają w środku jeziorko - tu jezioro Furnas na wyspie Sao Miguel

no dosyć - bo na pewno się zmęczyliście podróżą

pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Piotr powtórze jeszcze raz ,bo dech zapiera w piersiach niesamowite widoki .Szczególnie te góry.
- e-genia
Piotr nie tylko roślinki obłędna ale i krajobraz bajeczny , zazdroszczę że mnie tam nie było .
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dlaczego takich miejsc nie pokazują w TV????
Dzięki, raczej nie pojadę , za wysokie progi. :lol:Myślę o wrześniowej Portugalii.....

Dzięki, raczej nie pojadę , za wysokie progi. :lol:Myślę o wrześniowej Portugalii.....

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotrze, piekna podróż na Azory
tyle egzotyki na raz i do tego musiała być piekna pogoda bo u nas cały czas mówią
że wyż jest cały czas na Azorach
i nie chce przenieść się nad Francję dlatego u nas brzydko 

że wyż jest cały czas na Azorach

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Roślinność i krajobrazy powalające
To jeziorko w kraterze fantastyczne
Czy woda w nim jest zielona

Aż z ciekawości poszukałem, jakie są koszty w last minute i nie jest źle. Myślałem, że jest drożej jak na taki niemasówkowy turystycznie region.

To jeziorko w kraterze fantastyczne

Aż z ciekawości poszukałem, jakie są koszty w last minute i nie jest źle. Myślałem, że jest drożej jak na taki niemasówkowy turystycznie region.
- e-genia
Piotr oglądałeś swoje irysy ?
u mnie tragedia , gniją okropnie .
Genia
u mnie tragedia , gniją okropnie .
Genia
genia: a u mnie średnio - kilka wygniło ale reszta w dobrej kondycji - obawiałem się, że będzie gorzej ze względu na takie mokre lato, a gniją te ode mnie? czy rozmaite?
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- e-genia
Na razie Twoje się trzymają i to mnie cieszy .
Genia
Genia
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Gratuluję świetnej wycieczki i dziękuję za świetne zdjęcia, szczególnie egzotyków, pluskwiaczek najmniej mi się podał, ale jaszczurka świetna.Z tych wszystkich większych roślin to oprócz hortensji i Cryptomerie mogą rosnąć u nas
Szczęśliwego powrotu
Szczęśliwego powrotu

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Piotrek, dawno nie zaglądałam, ale teraz szukam obiecanej fotki i nie ma: gdzie Twoje obrazki włoskie?
Azory przepiękne, jeżeli masz jeszcze jakieś fotki w zanadrzu to dawaj tu zaraz!
Moje irysy na szczęście (póki co, odpukać!) nie gniją. Macam, macam co chwila i są OK. Liście wprawdzie plamiaste, ale wystarczy oberwać i już (cały czas chodzi za mną pryskanie, ale nie mam czasu
). Mam nadzieję, że jedna zaraza /nornicowa/ wystarczy, drugiej mi nie potrzeba 

Azory przepiękne, jeżeli masz jeszcze jakieś fotki w zanadrzu to dawaj tu zaraz!

Moje irysy na szczęście (póki co, odpukać!) nie gniją. Macam, macam co chwila i są OK. Liście wprawdzie plamiaste, ale wystarczy oberwać i już (cały czas chodzi za mną pryskanie, ale nie mam czasu

No dobrze dobrze
zapomniałem się "azorowo" ale juz nadrabiam zaległości
moje irysy też się jakoś trzymaja aczkolwiek drobne straty się pojawiły ale na szczęście w niczym waznym
Obrazki włoskie dla zanny - wyjątkowo ładne tego roku - kilkanaście owocostanów się zawiązało:

Igusine żurawki w znakomitej formie

a jak wam się podoba mój rożeń? ma chyba ze 3 m...

dzielżan śliczny w tym roku

kielichowiec wonny jak co roku wiąże pokraczne owoce z nasionami

hoytunia pleni się okrutnie ale lubię ja pomimo zapachu

Anabella czy cos w tym guście... ale sympatyczna

wreszcie i moja jeżówka zakwitła i ... poszła do wazonu
rzadki przypadek u mnie...

chyba jeszcze nie pokazywałem moich coleusów - hoduje je z nasion i co roku mam kilkadziesiąt

onętki sulphureus wysiewaja sie co roku same a ja im nie przeszkadzam

pierwsze marcinki - jesień blisko...

ale motyle jeszcze całkiem letnie na rudbekiach

z remanentów azorskich - przywiozłem rozmaite nasiona... ładne - prawda?

I jeszcze na koniec ZAGADKA z mojego ogrodu - jak wiecie lubie MAKRO - co to za kwiatek zatem?

Uploaded with ImageShack.us
zapomniałem się "azorowo" ale juz nadrabiam zaległości
moje irysy też się jakoś trzymaja aczkolwiek drobne straty się pojawiły ale na szczęście w niczym waznym
Obrazki włoskie dla zanny - wyjątkowo ładne tego roku - kilkanaście owocostanów się zawiązało:

Igusine żurawki w znakomitej formie

a jak wam się podoba mój rożeń? ma chyba ze 3 m...

dzielżan śliczny w tym roku

kielichowiec wonny jak co roku wiąże pokraczne owoce z nasionami

hoytunia pleni się okrutnie ale lubię ja pomimo zapachu

Anabella czy cos w tym guście... ale sympatyczna

wreszcie i moja jeżówka zakwitła i ... poszła do wazonu

chyba jeszcze nie pokazywałem moich coleusów - hoduje je z nasion i co roku mam kilkadziesiąt

onętki sulphureus wysiewaja sie co roku same a ja im nie przeszkadzam

pierwsze marcinki - jesień blisko...

ale motyle jeszcze całkiem letnie na rudbekiach

z remanentów azorskich - przywiozłem rozmaite nasiona... ładne - prawda?

I jeszcze na koniec ZAGADKA z mojego ogrodu - jak wiecie lubie MAKRO - co to za kwiatek zatem?

Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek