Storczykowe początki

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe początki

Post »

O przegapiłam sreberko :oops: też gratuluję ;:114

A Ty Lucynko idź za tymi facetami i ich pilnuj :;230 coby jakie obce baby nie miały z nich pożytku. :;230
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Witaj Ewo! ;:65 z rewizytą
Pięknie tu u Ciebie,tak wiele kwitnień ;:138 uwielbiam takie fotki zbiorowe!

Obrazek
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Bardzo ;:4 dziękuję za tak liczne odwiedziny i ciepłe komentarze ;:196 Niestety u mnie ;:3 przestało świecić i znowu niestety zrobiło się deszczowo :( w związku z czym dziś mogę pokazać mój orchidbox z którego korzystają moje malutkie vandy, dwa falki reanimki, sadzonki hoyi i szczepki wielkanocnego kaktusa...
Powstał z plastikowego pudełka jakich mnóstwo w marketach, ja wybrałam dość duże bo czasem zdarza się że roślinki tam wstawiane są nieco większe :) na dno wysypałam keramzyt, kamyki i warstwę spagnum tak by było stale wilgotne.

Obrazek

Podczas wietrzenia pokrywa jest odsunięta lub zdjęta na jakiś czas... zależy co pokazuje mój termometr z wilgotnościomierzem :) w pochmurne dni troszkę roślinki doświetlam.

Obrazek

Do doświetlania używam lampy warsztatowej z 26 diodami led, bo na razie nie mam innej :oops: żeby się trzymała i pokrywa mogła się zamknąć zamontowałam jako podpórkę patyczek od storczyka :wink:

Obrazek

Wieczorem wszystko wygląda tak... może to i prowizorka, ale najważniejsze że roślinkom to służy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może komuś się przyda ten mój wynalazek, moje roślinki go lubią :lol: ... Dodam tylko, że raz w tygodniu wkładam małą puszkę napełnioną do połowy wrzątkiem tak by zwiększyć temperaturę i wilgotność w moim orchidboxie.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu zawitałam wreszcie do Ciebie i podziwiałam Twoje storczyki .
Widzę że kolekcja rozrasta się w tempie błyskawicznym ale to norma jak tu przejść koło tych przystojniaków .
Dendrobium nobile :shock: ma cudne kwiatki ,szkoda że zwykłe d. nie mają takich . Vandeczki śliczne a maluszki urocze niech szybko Ci rosną ,czy wiesz jakiego koloru będą miały kwiatuszki jak dorosną ?
Fajnie jak mężowie kupują nam storczyki oni jednak też się zarażają naszą chorobą tylko nie chcą się przyznać ;:224
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Ewuniu, fajnie to wszystko wymyśliłaś :uszy Ja mam do takich rzeczy dwie lewe ręce, ale Twój opis jest jasny i wydaje się to nie skomplikowane. Jeśli będę potrzebować orchidboxu to pomysł ściągnę od Ciebie :D Pięknie to wygląda nocą ;:138
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko ;:196
Adam ;:180 dziękuję
Rysiu tyle się tu różności naoglądałam :roll: że spróbowałam swoich sił "technicznych", ale pokazałam dopiero jak sprawdziłam że skutkuję ;:108 . Nadal podtrzymuję że techniczna nie jestem :;230 , gdybym była to sama na to bym wpadła :oops:
Kasiu dziękuję... vandeczki te malenkie 2 to niespodzianki a te większe to Rasir Goold ma być biało żółta, a ta druga to Ascocenda Peggy Foo podobno będzie czerwona, ale czy będzie :?:
Lucynko jeśli tylko będziesz w potrzebie to niema sprawy ;:196
Aga ;:196
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Ewo, świetny orchidbox! ;:138 mam w planach zrobić na zimę taki sam ze starego akwarium.
Jeśli masz czas i chęci, to puszkę z gorącą woda możesz wstawiać codziennie, nie tylko raz w tygodniu (ja taką saunę robiłam swoim storczykom codziennie i naprawdę im to służyło ;:108 ) jak z rana wstawisz naczynko z gorącą wodą, to ci w ciągu 2 godzin woda całkowicie ostygnie, a jak uchylisz wieczko skrzynki, to temperatury wewnątrz i na zewnątrz powoli się wyrównają oraz odparuje skraplająca się na liściach woda.
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ewo - gratuluję sreberka ;:63

I... brawa dla pomysłowego orchidboxu.

Zaciekawiłaś mnie wpisem o wstawianiu wrzątku do pojemnika. Jakie wnioski Masz? Dużo podniosła się temperatura i wilgotność?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Ewcia gratuluję sreberka :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Ewo, twój orchid-BOX bardzo mi się podoba ;:108 Widać że storczykom w nim dobrze ;:108

Ps. Gratuluje sreberka :tan
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Jak to się stało, że przegapiłam srebro ;:223
Gratuluję ;:196
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

No no, nieźle wykombinowałaś :). Jestem pod wrażeniem ;:138. No i również gratuluje sreberka ;:108
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ogromne ;:196 dla wszystkich ;:4 za gratulacje ;:167
Justynko pomysł z puszką zgapiłam od Wiktorii - victorys i spróbowałam.
Okazało się, że skutkuje i moje małe vandzie bardzo lubią te cieplutkie parówki :) . Temperatura wzrasta o około 5 - 7 stopni, a wilgotność o 20 -30% jak woda wystygnie to jak radzi Wiktoria uchylam pokrywkę i wilgoć na liściach przesycha ale w orchidboxie spada jedynie nieznacznie . Zwłaszcza sprawdza się to w chłodniejsze dni ... ja jestem zadowolona i roślinki też bo ładnie wykształcają korzonki i liście. Moje duże vandy polubiły też inną metodę zapożyczoną od Wiktorii czyli kąpiele korzonków w cieplutkiej wodzie...polecam :uszy
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Ewo, niesamowicie się cieszę, że moja metoda sprawdza się u ciebie a co ważniejsze roślinki są z niej zadowolone. ;:3
Życzę dalszych sukcesów! ;:138
Pozdrawiam! :uszy
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

ewarost pisze: Obrazek
Ewo, ale piękny widok, kwiatów tyle, jakbym do jakiegoś obi weszła, ale otoczenie dużo ładniejsze ;:63

Fajny orchidbox skonstruowałaś- moje maluchy niestety muszą sobie radzić bez wspomagania; bezwzględna "macocha" ze mnie! :D

Przyszłam też zobaczyć Twojego dziwaczka/pelorica/, ale nie wiem który to? A może jeszcze nie pokazywałaś? ;) [Bo to chyba Ty pisałaś u kogoś, że kupiłaś sobie nowego "dziwaczka"? ;)]
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”